Türkiye Süper Kupası maçları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Türkiye Süper Kupası, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen ve son sezonun Süper Lig şampiyonu ile Türkiye Kupası şampiyonunun karşılaştığı tek maçlık futbol etkinliğidir.[1] İlk olarak 1966'da Cumhurbaşkanlığı Kupası adıyla düzenlenmiş olup, Beşiktaş'ı 2-0'lık skorla yenen Galatasaray, organizasyondaki ilk şampiyonluğu kazanan takım olmuştur. 1968'de Fenerbahçe sezonu iki kupayla tamamlandığından düzenlenmemiş olması dışında 1998'e kadar her yıl istisnasız olarak gerçekleştirilmiştir.[1] 1981 ve 1982'de Devlet Başkanlığı Kupası adıyla düzenlenmesi sonrasında tekrar eski adını alan organizasyona 1998'deki maç ile birlikte ara verilmiş, 2006'da mevcut adıyla tekrar organize edilmeye başlanmıştır.[1] 1998'deki karşılaşmaya kadar tüm maçlar Ankara'daki 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanırken (1975'teki maç, bu stadyumun müsait olmaması sebebiyle Ankara'daki Cebeci İnönü Stadyumu'nda oynanmıştı); 2006, 2007 ve 2008'deki maçlar Almanya'daki farklı stadyumlarda oynanmıştır. Bu tarihten itibaren ise Türkiye'nin farklı şehirlerindeki çeşitli stadyumlar, Türkiye Süper Kupası maçına ev sahipliği yapmaktadır.

Galatasaray, toplamda elde ettiği 15 şampiyonlukla organizasyon tarihinin en başarılı takımıdır. Bunun yanında 9 kez de finalde kaybeden takım, toplamda oynadığı 23 maçla bu alanda da birinci sıradadır. 1976-1980 döneminde üst üste beş kez şampiyon olarak en uzun şampiyonluk serisini Trabzonspor gerçekleştirmiştir. 1984 ile 1985'te şampiyon olan Fenerbahçe'yle birlikte, 1987 ile 1988, 1996 ile 1997, 2012 ile 2013 ve 2015 ile 2016'da şampiyon olan Galatasaray ise üst üste şampiyonluk elde eden diğer kulüplerdir. 2018'deki son maçta, Galatasaray'ı normal süresi 1-1 biten maçta seri penaltı atışları sonucu mağlup ederek bu kupayı ilk kez kazanan Akhisarspor organizasyonun son şampiyonudur.

Maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Anahtar
dagger Uzatma süresi sonucunda maçı kazandı
* Uzatma süresi sonrasındaki penaltı vuruşları ile kazandı
Sezon Şampiyon Skor İkinci Stadyum Yer Notlar
1966 Galatasaray 2-0 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1967 Beşiktaş 1-0 Altay 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1968 Ligi ve Türkiye Kupası'nı Fenerbahçe kazandığı için düzenlenmedi.
1969 Galatasaray 2-0 Göztepe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1970 Göztepe 3-1 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1971 Eskişehirspor 3-2 Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1972 Galatasaray 3-0 MKE Ankaragücü 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1973 Fenerbahçe 2-1 Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1974 Beşiktaş 3-0 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1975 Fenerbahçe 2-0 Beşiktaş Cebeci İnönü Stadyumu Ankara
1976 Trabzonspor 2-1 Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1977 Trabzonspor 1-1* Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara [n 1]
1978 Trabzonspor 1-0 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1979 Trabzonspor 2-1 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1980 Trabzonspor 3-0 Altay 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1981 MKE Ankaragücü 1-0 Trabzonspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1982 Galatasaray 2-0 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1983 Trabzonspor 2-0 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1984 Fenerbahçe 1-0 Trabzonspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1985 Fenerbahçe 1-1* Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Ankara [n 2]
1986 Beşiktaş 2-1 Bursaspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1987 Galatasaray 3-2 Gençlerbirliği 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1988 Galatasaray 2-0 Sakaryaspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1989 Beşiktaş 1-0 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1990 Fenerbahçe 3-2 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1991 Galatasaray 1-0 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1992 Beşiktaş 2-1 Trabzonspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1993 Galatasaray 2-0 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1994 Beşiktaş 3-1 Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1995 Trabzonspor 2-0 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1996 Galatasaray 3-0 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1997 Galatasaray 2-1 Kocaelispor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1998 Beşiktaş 2-1 Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1999-2005 Düzenlenmedi
2006 Beşiktaş 1-0 Galatasaray Commerzbank-Arena Frankfurt
2007 Fenerbahçe 2-1 Beşiktaş RheinEnergie Stadyumu Köln
2008 Galatasaray 2-1 Kayserispor MSV-Arena Duisburg
2009 Fenerbahçe 2-0 Beşiktaş Atatürk Olimpiyat Stadyumu İstanbul
2010 Trabzonspor 3-0 Bursaspor Atatürk Olimpiyat Stadyumu İstanbul
2011 Türk futbolunda şike soruşturması nedeniyle düzenlenmedi.
2012 Galatasaray 3-2 Fenerbahçe Kâzım Karabekir Stadyumu Erzurum
2013 Galatasaray 1-0 Fenerbahçe Kadir Has Şehir Stadyumu Kayseri
2014 Fenerbahçe 0-0* Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Manisa [n 3]
2015 Galatasaray 1-0 Bursaspor Osmanlı Stadyumu Ankara
2016 Galatasaray 1-1* Beşiktaş Büyükşehir Belediye Stadyumu Konya [n 4]
2017 Konyaspor 2-1 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Samsun
2018 Galatasaray 1-1* Akhisarspor Büyükşehir Belediye Stadyumu Konya [n 5]

Takıma göre performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım Şampiyonluk İkincilik Şampiyonluk yılı İkincilik yılı
Galatasaray 15 9 1966, 1969, 1972, 1982, 1987, 1988, 1991, 1993, 1996, 1997, 2008, 2012, 2013, 2015, 2016 1971, 1973, 1976, 1985, 1994, 1998, 2006, 2014, 2018
Fenerbahçe 9 9 1968, 1973, 1975, 1984, 1985, 1990, 2007, 2009, 2014 1970, 1974, 1978, 1979, 1983, 1989, 1996, 2012, 2013
Beşiktaş 8 12 1967, 1974, 1986, 1989, 1992, 1994, 1998, 2006 1966, 1975, 1977, 1982, 1990, 1991, 1993, 1995, 2007, 2009, 2016, 2017
Trabzonspor 8 3 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1983, 1995, 2010 1981, 1984, 1992
Göztepe 1 1 1970 1969
MKE Ankaragücü 1 1 1981 1972
Eskişehirspor 1 0 1971
Konyaspor 1 0 2017
Akhisarspor 1 0 2018
Bursaspor 0 3 1986, 2010, 2015
Altay 0 2 1967, 1980
Gençlerbirliği 0 1 1987
Kocaelispor
0
1
1997
Sakaryaspor 0 1 1988
Kayserispor 0 1 2008

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Trabzonspor, penaltı vuruşlarında 3-1 kazandı.
  2. ^ Fenerbahçe, penaltı vuruşlarında 4-2 kazandı.
  3. ^ Fenerbahçe, penaltı vuruşlarında 3-2 kazandı.
  4. ^ Galatasaray, penaltı vuruşlarında 3-0 kazandı.
  5. ^ Akhisarspor, penaltı vuruşlarında 5-4 kazandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ a b c "TFF Süper Kupa tarihçesi". Türkiye Futbol Federasyonu. 31 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.