Türkiye Süper Kupası maçları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

2018 Türkiye Süper Kupası maçından bir görünüm

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen ve tamamlanan son sezonun Süper Lig ile Türkiye Kupası şampiyonlarının karşılaştığı Türkiye Süper Kupası, 1981 ve 1982'de Devlet Başkanlığı Kupası adını taşıdığı istisnalar hariç 1966-1998 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Kupası adıyla gerçekleştirilirken 2006'dan itibaren günümüzdeki adıyla anılır. Tek ayaklı ve tek maçlık bir futbol etkinliğidir.[1]

1966'daki ilk müsabakada Galatasaray, Beşiktaş'ı yenerek şampiyonluğa ulaştı. 1968'de Fenerbahçe'nin sezonu, her iki organizasyonu da şampiyon olarak tamamlamasından ötürü düzenlenmemiş olması dışında her yıl olarak gerçekleştirildi.[1] Galatasaray'ı yenen Beşiktaş'ın şampiyonluğuyla tamamlanan 1998'deki müsabakayla birlikte sona erse de, 2006'da tekrar organize edilmeye başlandı.[1] 1998'deki karşılaşmaya kadar tüm maçlar Ankara'daki 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanırken (1975'teki maç, bu stadyumun müsait olmaması sebebiyle aynı şehirdeki Cebeci İnönü Stadyumu'nda oynanmıştı) bu tarihten sonraki maçlara, Türkiye'nin çeşitli yerlerinin yanı sıra farklı ülkelerdeki stadyumlar da ev sahipliği yaptı.

Galatasaray, toplamda elde ettiği 16 şampiyonlukla kupayı en çok kazanan kulüp konumundadır. Bunun yanında 9 kez de ikinci olan ve toplamda 25 maça çıkan kulüp, en çok Süper Kupa maçına çıkan kulüptür. 1976-1980 yılları arasında kazandığı beş şampiyonlukla üst üste beş kez şampiyon olarak en uzun şampiyonluk serisini Trabzonspor gerçekleştirmiştir. 1984 ile 1985'te şampiyon olan Fenerbahçe'yle birlikte, 1987 ile 1988, 1996 ile 1997, 2012 ile 2013 ve 2015 ile 2016'da şampiyon olan Galatasaray ise üst üste şampiyonluk elde eden diğer kulüplerdir. 2021'deki son müsabakada Antalyaspor'u, normal ve uzatma süresi 1-1 biten maçta, penaltı vuruşlarındaki 4-2'lik üstünlükle yenen Beşiktaş, organizasyonun son şampiyonudur.

Maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Anahtar
Uzatma süresi sonucunda kazanan belirlendi
* Uzatma süresi sonrasındaki penaltı vuruşlarıyla kazanan belirlendi
Yıl Şampiyon Skor İkinci Stadyum Yer Notlar
1966 Galatasaray 2-0 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1967 Beşiktaş 1-0 Altay 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1968 Fenerbahçe - - - - [a]
1969 Galatasaray 2-0 Göztepe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1970 Göztepe 3-1 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1971 Eskişehirspor 3-2 Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1972 Galatasaray 3-0 MKE Ankaragücü 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1973 Fenerbahçe 2-1 Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1974 Beşiktaş 3-0 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1975 Fenerbahçe 2-0 Beşiktaş Cebeci İnönü Stadyumu Ankara
1976 Trabzonspor 2-1 Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1977 Trabzonspor 1-1* Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara [b]
1978 Trabzonspor 1-0 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1979 Trabzonspor 2-1 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1980 Trabzonspor 3-0 Altay 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1981 MKE Ankaragücü 1-0 Trabzonspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1982 Galatasaray 2-0 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1983 Trabzonspor 2-0 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1984 Fenerbahçe 1-0 Trabzonspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1985 Fenerbahçe 1-1* Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Ankara [c]
1986 Beşiktaş 2-1 Bursaspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1987 Galatasaray 3-2 Gençlerbirliği 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1988 Galatasaray 2-0 Sakaryaspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1989 Beşiktaş 1-0 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1990 Fenerbahçe 3-2 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1991 Galatasaray 1-0 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1992 Beşiktaş 2-1 Trabzonspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1993 Galatasaray 2-0 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1994 Beşiktaş 3-1 Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1995 Trabzonspor 2-0 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1996 Galatasaray 3-0 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1997 Galatasaray 2-1 Kocaelispor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1998 Beşiktaş 2-1 Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1999-2005 yılları arasında düzenlenmedi
2006 Beşiktaş 1-0 Galatasaray Commerzbank-Arena Frankfurt
2007 Fenerbahçe 2-1 Beşiktaş RheinEnergie Stadyumu Köln
2008 Galatasaray 2-1 Kayserispor MSV-Arena Duisburg
2009 Fenerbahçe 2-0 Beşiktaş Atatürk Olimpiyat Stadyumu İstanbul
2010 Trabzonspor 3-0 Bursaspor Atatürk Olimpiyat Stadyumu İstanbul
Türk futbolunda şike soruşturması nedeniyle 2011'de düzenlenmedi
2012 Galatasaray 3-2 Fenerbahçe Kâzım Karabekir Stadyumu Erzurum
2013 Galatasaray 1-0 Fenerbahçe Kadir Has Şehir Stadyumu Kayseri
2014 Fenerbahçe 0-0* Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Manisa [d]
2015 Galatasaray 1-0 Bursaspor Osmanlı Stadyumu Ankara
2016 Galatasaray 1-1* Beşiktaş Büyükşehir Belediye Stadyumu Konya [e]
2017 Konyaspor 2-1 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Samsun
2018 Akhisar Belediyespor 1-1* Galatasaray Büyükşehir Belediye Stadyumu Konya [f]
2019 Galatasaray 1-0 Akhisar Belediyespor Eryaman Stadyumu Ankara
2020 Trabzonspor 2-1 İstanbul Başakşehir Atatürk Olimpiyat Stadyumu İstanbul
2021 Beşiktaş 1-1* Antalyaspor Ahmed bin Ali Stadyumu Doha [g]

Kulübe göre performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulüp Şampiyonluk İkincilik Şampiyonluk yıl(lar)ı İkincilik yıl(lar)ı
Galatasaray 16 9 1966, 1969, 1972, 1982, 1987, 1988, 1991, 1993, 1996, 1997, 2008, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019 1971, 1973, 1976, 1985, 1994, 1998, 2006, 2014, 2018
Beşiktaş 9 12 1967, 1974, 1986, 1989, 1992, 1994, 1998, 2006, 2021 1966, 1975, 1977, 1982, 1990, 1991, 1993, 1995, 2007, 2009, 2016, 2017
Fenerbahçe 9 9 1968, 1973, 1975, 1984, 1985, 1990, 2007, 2009, 2014 1970, 1974, 1978, 1979, 1983, 1989, 1996, 2012, 2013
Trabzonspor 9 3 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1983, 1995, 2010, 2020 1981, 1984, 1992
Göztepe 1 1 1970 1969
MKE Ankaragücü 1 1 1981 1972
Akhisar Belediyespor 1 1 2018 2019
Eskişehirspor 1 1971
Konyaspor 1 2017
Bursaspor 3 1986, 2010, 2015
Altay 2 1967, 1980
Gençlerbirliği 1 1987
Kocaelispor 1 1997
Sakaryaspor 1 1988
Kayserispor 1 2008
İstanbul Başakşehir 1 2020
Antalyaspor 1 2021

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 1967-68 Türkiye 1. Futbol Ligi ile 1967-68 Türkiye Kupası'nı kazanmasından ötürü 1968 Cumhurbaşkanlığı Kupası maç yapılmadan Fenerbahçe'ye verildi.[2]
  2. ^ Trabzonspor, penaltı vuruşlarını 3-1 kazandı.
  3. ^ Fenerbahçe, penaltı vuruşlarını 4-2 kazandı.
  4. ^ Fenerbahçe, penaltı vuruşlarını 3-2 kazandı.
  5. ^ Galatasaray, penaltı vuruşlarını 3-0 kazandı.
  6. ^ Akhisar Belediyespor, penaltı vuruşlarını 5-4 kazandı.
  7. ^ Beşiktaş, penaltı vuruşlarını 4-2 kazandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ a b c "TFF Süper Kupa tarihçesi". Türkiye Futbol Federasyonu. 31 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Sunay, kupayı Ilgaz'a verdi". Milliyet. 29 Haziran 1968. s. 8.