Tötonların Danzig'i (Gdańsk) alması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tötonların Danzig'i (Gdańsk) alması
Leh-Töton savaşları

Pomerelia (Polonya Pomeranyası) Töton Tarikatı Devleti'nin parçasıyken
Tarih13 Kasım 1308
Bölge
Danzig (Gdańsk)
Sonuç

Tarikatın şehri ele geçirmesi ve ardından sakinlerin katledilmesi, sonraki iki yüzyıl boyunca Töton Tarikatı'nın ve Leh-Töton savaşlarının genişlemesine yol açtı.

Coğrafi
Değişiklikler
Pomerelia Töton Tarikatı tarafından yönetildi ve yalnızca sözde Polonya'ya tabi kaldı, Polonya'yı Baltık Denizi ile karayla çevrili bir durumda bıraktı, bu da bölgenin Almanlaştırılmasına neden oldu.
Taraflar
Brandenburg
Margravlığı
, Swienca ailesi
Piast Hanedanı
Töton Şövalyeleri
Komutanlar ve liderler
Waldemar, Brandenburg-Stendal Margravı
I. Władysław, Polonya Dükü
Heinrich von Plötzke

Danzig (Gdańsk) şehri, 13 Kasım 1308'de Töton Tarikatı Devleti tarafından ele geçirilmesi ve sakinleri katledildilmesi, Polonya ile Töton Tarikatı arasındaki gerilimin başlangıcı olmuştur. Başlangıçta şövalyeler, Brandenburg Margravlığı'na karşı Polonya'nın müttefiki olarak kaleye taşındılar. Ancak, Tarikat ile Polonya Kralı arasında şehrin kontrolüne ilişkin anlaşmazlıklar ortaya çıktıktan sonra şövalyeler şehirdeki birçok vatandaşı öldürdüler ve burayı sahiplendiler. Bu nedenle olay aynı zamanda Gdańsk katliamı veya Gdańsk kırımı ( rzeź Gdańska ) olarak da bilinir.[1][2][3][4][5] Geçmişte tarihçiler arasında tartışma konusu olsa da, ele geçirme kapsamında birçok kişinin öldürüldüğü ve kasabanın önemli bir bölümünün yok edildiği konusunda fikir birliği oluşmuştur.

Danzig (Gdańsk) ele geçirilmesinden sonra, Tarikat tüm Pomerelia'yı (Gdańsk Pomeranya) ele geçirmiş ve Soldin Antlaşması (1309) ile Brandenburg'un bölgeye yönelik sözde iddialarını satın almıştır. Polonya ile olan çatışma Kalisz Antlaşması (1343) ile geçici olarak çözülmüştür. Kasaba, 1466'daki İkinci Toruń Barışı'nda Polonya'ya iade edilmiştir.

Gdańsk'taki anıt

Bölge Weimar Almanyası ile İkinci Polonya Cumhuriyeti arasında tartışıldığında, Polonyalılar öldürülen 10.000 kişinin sayısını aktararak katliamı hatırlatmışlardır.[6] Nazi Almanyası, II. Dünya Savaşı'nda Danzig Serbest Şehri'ni ilhak ettikten sonra, Sürgündeki Polonya Hükûmeti yaptığı açıklamalarda şövalyelerin "on bin ruhu katlettiğini" söylemişlerdir, dönemin Almanlarını bu olayların geleneğinde resmetmiş ve bu olayları Nasyonal Sosyalizm ile ilişkilendirmişlerdir.[7][8]

1969'da Polonyalı şehir yetkilileri,[9] Gdańsk nüfusunun katledilmesinin anısına bir anıt dikmişlerdir. Belirtilen amacı, 1308 olaylarıyla II. Dünya Savaşı'ndaki Alman suçları arasında bir benzetme yapmaktır.[10] Tym co za Polskość Gdańska ("Gdansk'ın Polonyalılığı için savaşanlar / düşenler / ayağa kalkanlar için") adı verilen anıtta, On Üç Yıl Savaşları ive İkinci Dünya Savaşı'ndaki 1308, 1454, 1466 ve 1939 olaylarını ilişkilendirmektedir.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Society and culture: Poland in Europe : studies in social and cultural history : Poland at the 18-th International Congress of Historical Sciences in Montreal Maria Bogucka Advancement of Sciences - Education "UN-O", 1995, page 10 "Such events as the Gdańsk slaughter of 1308"
  2. ^ The New Encyclopædia Britannica, Volumen 25 Encyclopædia Britannica, inc Encyclopædia Britannica, 2003, page 941 "The massacre the Knights perpetrated in Gdańsk in 1308 entered Polish folklore".
  3. ^ Pomerania was taken by the Prussian Order beginning with the so called "massacre of Gdansk" on November 14, 1308.Paulus Vladimiri and his doctrine concerning international law and politics, Volume 2, Stanislaus F. Belch Mouton, 1965 "a ghastly massacre at Gdańsk in November 1308"
  4. ^ History of Gdańsk Edmund Cieślak, Czesław Biernat, Edmund Cieślak - 1995 As well as murdering many burghers, they also killed the Pomeranian noblemen who were in Gdansk. This massacre has been recorded in legend and folk song.
  5. ^ "History of the City Gdańsk" 17 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. "the governor of the castle, Bogusza, called on the Teutonic Knights for help. Those, having captured the castle in 1308 butchered the population. Since then the event is known as 'the Gdańsk slaughter'."
  6. ^ Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Poland, Dzieje miast Rzeczypospolitej Polskiej: Polska w słowie i obrazach, Nakładem wydawn. D̋zieje miast Rzeczypospolitej Polskiej ̋sp. z ogr. odp., 1928, v. 2;v. 4, p.11
  7. ^ Poland Ministerstwo Informacji, The German Invasion of Poland: Polish Black Book Containing Documents, Authenticated Reports and Photographs, Pub. by authority of the Polish ministry of information by Hutchinson & co. ltd., 1941, p.10:e.g. "the Germans of today are the [knights'] worthy successors" who "massacre[d...] ten thousand souls"
  8. ^ Poland. Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Official documents concerning Polish-German and Polish–Soviet relations, 1933–1939, 1940
  9. ^ Lech Krzyżanowski, Gdańsk, Sopot, Gdynia: A Guide to the Triune City, 1974
  10. ^ Loew, Peter Oliver (2011). Danzig - Biographie einer Stadt (Almanca). C.H. Beck. s. 38. ISBN 978-3-406-60587-1. 
  11. ^ Loew, Peter Oliver (2011). Danzig - Biographie einer Stadt (Almanca). C.H. Beck. s. 39. ISBN 978-3-406-60587-1.