Sylvia Tiryaki

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sylvia Tiryaki
DoğumSylvia Hazuchová
24 Ocak 1973 (51 yaşında)
Liptovský Mikuláš, Çekoslovakya
İkametİstanbul, Türkiye
MilliyetSlovak
EğitimComenius Üniversitesi
MeslekAkademisyen, avukat, aktivist
OrganizasyonTürkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı
GPoT Center
Hürriyet Daily News
GLOBSEC
İstanbul Kültür Üniversitesi
Bratislava Uluslararası Liberal Sanatlar Akademisi (BISLA)
Pan-Avrupa Üniversitesi

Sylvia Tiryaki doğum adıyla Sylvia Hazuchová (d. 24 Ocak 1973, Liptovský Mikuláš), Slovak-Türk akademisyen, aktivist ve avukat. İnsan hakları ve uluslararası kamu hukuku alanlarında uzmanlaşmış olan Tiryaki, aktif sivil toplum üyesi olarak Slovak Helsinki İnsan Hakları Komitesi'nin şu anki başkanlığını yürütmektedir.[1][2]

İlk yılları ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sylvia Hazuchová 24 Ocak 1973'te Çekoslovakya'nın Liptovský Mikuláš şehrinde doğdu. Tiryaki, hukuk alanında yüksek lisans derecesini ve Avrupa hukuku alanında doktorasını Bratislava'daki Comenius Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden almıştır. Ayrıca Avrupa çalışmaları ve siyaset teorisi alanında ikinci doktora derecesi bulunmaktadır.

Akademik ve mesleki kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

2003-2018 yılları arasında İstanbul Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğretim üyesi ve yardımcı doçent olarak çalışmış olup daha sonra bölüm başkan yardımcılığı görevini yürütmüştür. 2003-2008 yılları arasında Türkiye'de faaliyet gösteren düşünce kuruluşu Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nda (TESEV)'de kıdemli araştırma görevlisi ve proje koordinatörü görevini üstlenmiştir. Burada yaptığı çalışmalar ile Kıbrıs'ta referanduma sunulan Annan Planı’nın son versiyonuna katkıda bulunmuştur.[1][3][4]

2008 yılında meslektaşı Mensur Akgün ile birlikte kurduğu İstanbul'daki Küresel Siyasi Eğilimler Merkezi'ne (GPoT Center) geçerek 2018 yılına kadar başkan yardımcısı olarak görev yapmıştır.[1][3] Halen Küresel Siyasi Eğilimler Merkezi (GPoT Center)’nde kıdemli akademisyen olarak görev yapmaktadır. Tiryaki 2006-2009 yılları arasında Hürriyet Daily News gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır. Bu dönemde Human Security Collective'in yönetim kurulu üyeliği görevi yapan Tiryaki, Dünya Engelliler Vakfı'nın kurulmasına da yardımcı olmuştur.[1]

Günümüzde, Bratislava Uluslararası Liberal Sanatlar Akademisi’nde (BISLA) öğretim görevlisi olup, insan hakları, uluslararası kamu hukuku ve Orta Doğu'daki güncel sorunlar üzerine dersler vermekte olup,[2] Uluslararası ve Avrupa Hukuku Enstitüsü olan Pan-Avrupa Üniversitesi'nde  yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır.

Aynı zamanda Slovak Helsinki İnsan Hakları Komitesi Başkanı olan Tiryaki, insan hakları konusunda ‘güvenlik’ ve ‘eğitimi’ teşvik etmektedir.[5] Slovakya Dışişleri Bakanı'nın "Ortadoğu ve Türkiye" konularında danışmanlığını yapmış olan Tiryaki, aynı zamanda GLOBSEC'te "Orta Doğu" konusunda kıdemli araştırmacıdır.[6][6]

Yayınları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Finding Common Grounds - Rediscovering the Common Narrative of Turkey and Europe. Bratislava: RC SFPA, 2009. (Edited book)
  • A Promise to Keep: Time to end the international isolation of the Turkish Cypriots. Istanbul: TESEV Publications, June 2008. (Edited book)
  • EU Accession Prospects for Turkey and Ukraine: Debates in New Member States. Warsaw: Institute of Public Affairs, 2006. (Edited book)
  • Quo Vadis Cyprus?. Istanbul: TESEV Publications, April 2005. (Edited book)
  • Freedom Flotila: Before and Aftermath in Middle East Observer. Anhens: Security and Defence Analysis Institute, Vol. 1, issue 3, August 2010.
  • Ending the Isolation of Turkish Cypriots in Insight Turkey. Istanbul: SETA Foundation, Vol. 12, No. 1/2010, February 2010.
  • European Identity 2006 in International Issues & Slovak Foreign Policy Affairs. Bratislava: RC SFPA, Vol. 1, 2006.
  • The Annan Plan: A Missed Opportunity. World Security Network, 14 May 2004.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Wayback Machine". web.archive.org. 2 Şubat 2017. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  2. ^ a b "Faculty". BISLA (İngilizce). 7 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  3. ^ a b "Turci teď o EU nechtějí ani slyšet, říká analytička". iDNES.cz (Çekçe). 21 Temmuz 2007. 30 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  4. ^ "Slovenka, ktorá dáva Cypru mier". hnonline.sk. 5 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "HVS | Ľudia". www.helcom.sk. 21 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  6. ^ a b "Sylvia Tiryaki". GLOBSEC (İngilizce). 1 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022.