Susan Moller Okin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Susan Moller Okin

Susan Moller Okin (19 Temmuz 1946 - 3 Mart 2004), Liberal feminist, politik filozof ve yazardır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Okin, 1946'da Yeni Zelanda’nın Auckland kentinde dünyaya geldi. Remuera İlkokulu ve ortaokuluna giden yazar, ardından Epsom Girls Dil Okulu'na devam etti. 1963’te üstün bir dereceyle mezun oldu. 1966'da Auckland Üniversitesi'nde lisans, 1970'te Oxford'dan felsefe derecesi ve 1975'te Harvard'dan doktora derecesi aldı. Stanford Üniversitesine gitmeden önce Auckland, Vassar, Brandeis ve Harvard Üniversitesi’nde ders verdi. Okin, 1990'da Stanford Üniversitesi'nde Marta Sutton Weeks Toplumda Etik profesörü oldu.Okin, Harvard Üniversitesi Radcliffe İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde 2004'teki ölümüne kadar profesörlük yaptı. Okin, 3 Mart 2004'te Lincoln, Massachusetts'teki evinde ölü bulundu. Ölüm nedeni hala belirsizliğini korumakla birlikte yetkili makamlar ölüm nedeninin cinayet olmadığını düşünüyorlar

Çalışmaları ve eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1979 yılında Batı siyasi felsefesindeki kadın algılarının tarihini ayrıntılarıyla anlattığı “Batı Siyasi Düşüncesinde Kadınlar” adlı eserini yayınladı. 1989'da yayınlanan “Adalet, Toplumsal Cinsiyet ve Aile” adlı kitabı, çağdaş adalet teorilerinin eleştirisidir. Bu kuramlar, John Rawls'un liberalizmi, Robert Nozick'in özgürlükçülüğü ve Alasdair MacIntyre ve Michael Walzer'in toplulukçuluğu ile ilgilidir. Her teorisyenin büyük çalışması için, temel varsayımının toplumsal cinsiyet veya aile ilişkilerinin hatalı algılanması nedeniyle yanlış olduğunu iddia etmektedir. Daha geniş anlamda, Okin'e göre, bu teorisyenler aile kurumunun yanlış olduğunu varsayan bir erkek bakış açısıyla yazıyorlardı. Ailenin içinde de, toplumun tamamında olduğu gibi cinsiyet eşitsizliğinin sürdürdüğü savunan Okin, özellikle de çocukların değer ve düşüncelerinin cinsiyet ayrımcılığının görünür olduğu bir aile ortamında gelişmesinin, yetişkinlik dönemindeki karakter yapılar ve şekillenen toplum üzerinde etkili olduğunu söylüyor. Okin Adalet teorisinin yerine getirilebilmesi için kadın - erkek eşitliğini içermesi gerektiğini ve modern ailelerde yaygın olduğunu düşündüğü cinsiyet eşitsizliklerine değinmesi gerektiğini ileri sürmektedir.

1993'te Jane Mansbridge'le birlikte, Robert E. Goodin ve Philip Petit'in editörlerinden biri olan “Çağdaş Siyaset Felsefesi Üzerine” kitabında "Feminizm" üzerine yazdığı makalede kendinin ve başkalarının eserlerini özetledi ve ertesi yıl, yine Mansbridge ile birlikte, Feminizm (Siyasette Düşünce Ekolü) adlı iki ciltlik bir feminist koleksiyonu yayınladı.

1999'da daha sonradan antolojiye dönüşen "Çok Kültürlülük, Kadınlar İçin Kötü mü?" adlı denemesinde Okin, kültürel çeşitliliğin korunması kaygısının, birçok geleneksel azınlık kültüründe toplumsal cinsiyet rollerinin ayrımcı niteliğini gölgelememesi gerektiğini ve en azından "kültür"ün, kadın hakları hareketinin geri alınması için bir bahane olarak kullanılmaması gerektiğini savunuyor.

Kitapları ve denemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1979 - Batı Siyasi Düşüncesinde Kadınlar[1]
  • 1989 - Adalet, Toplumsal Cinsiyet ve Aile[2]
  • 1993 - Çağdaş Siyaset Felsefesi Üzerine
  • 1994 - Feminizm (Siyasette Düşünce Ekolü)[3]
  • 1999 - Çok Kültürlülük, Kadınlar İçin Kötü mü?[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Okin, Susan Moller (1979). Batı Siyasi Düşüncesinde Kadınlar. New Jersey, Princeton: Princeton Üniversitesi Yayınları. 
  2. ^ Okin, Susan Moller (1989). Adalet, Toplumsal Cinsiyet ve Aile. New York: Basic Books. 
  3. ^ Okin, Susan Moller; Mansbridge, Jane (1994). Feminizm: Siyasette Düşünce Ekolü. Vermont, USA. 
  4. ^ Okin, Susan Moller; Nussbaum, Martha; Cohen, Joshua; Howard, Matthew (1994). Çokkültürlülük Kadınlar İçin Kötü mü?. Princeton, New Jersey: Princeton Üniversitesi Yayınları. 
Genel
  • Okin, Susan Moller (Ocak 1989). "Adalet Kavramı Kapsamında Akıl ve Duygular". Ethics.