Sunless Skies

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sunless Skies, Failbetter Games tarafından geliştirilmekte olan ve 2015 yılında çıkan Sunless Sea oyununun devamıdır. Oyun önceki oyunun evreni olan Fallen London'da, gökyüzünde geçer. Oyun büyük ölçüde Kickstarter kitle fonlaması ile geliştirilmiştir.[1] 31 Ocak 2019'da Windows, Linux ve Mac için piyasaya sürülmüştür.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun ana teması keşif ve hikâye anlatımı üzerine kuruludur. Sunless Skies da Sunless Sea gibi tepeden bakan bir perspektifle oynanmaktadır. İlk oyundan farklı olarak bir gemi yerine yıldızlar arası seyahat edebilen bir lokomotif kullanılır. Oyun içerisinde Sunless Sea'ye göre daha gelişmiş savaş, ticaret ve ittifak mekanikleri bulunmaktadır. Lokomotifin zırhı sıfıra düştüğünde ya da hikâye içerisinde pek çok elemente bağlı olarak baş karakter ölebilir ve oyuncular yeni bir karakterle tekrar başlarlar. Her karakter öldüğünde bir önceki karakterden çeşitli öğeleri miras alabilirler.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Sunless Skies, Sunless Sea'nin direkt devam oyunudur. Failbetter Games'in aynı seriden olan Fallen London evreninde geçmektedir. Sunless Sea'de Kraliçe Victoria Bazaar'ın Efendileri ile anlaşıp Londra'nın yer altındaki büyük bir mağaranın içine düşmesine sebep olmuştu. Daha sonra Albion sistemindeki yıldızın öldürülmesi ile beraber Kraliçe ve halkı Albion'a yerleşip High Wilderness'a yerleşmiştir. High Wilderness'da Albion ve Reach'te etki alanları kuran Londra'nın eski rakibi olan New Khanate ise Eleutheria denilen karanlık sistemde kurulmuşlardır. Bunların yanı sıra Blue Kingdom isimli ve pagan dinlerindeki ölüm sonrası yaşamı andıran dördüncü bir sistem daha bulunmaktadır.

Oyuncunun hikâyesi Blue Kingdom'dan Reach'e güçlü bir düşmandan kıl payı kaçmayı başarmış bir lokomotifte başlar. Lokomotifin kaptanı ağır yaralı olduğu için İkinci Kaptan olan oyuncu lokomotifin komutasını eline alır ve geri kalan hikâyeyi şekillendirir. Oyuncu pek çok hikâye hedefinden birini seçebilir ve oyunun en büyük gizemlerinden biri olan yıldızlar neden ölüyor sorusuna cevap arayabilir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sunless Skies - the sequel to Sunless Sea". Kickstarter. 6 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017. 
  2. ^ "Failbetter launches Sunless Skies Kickstarter, releases first trailer". Eurogamer.net (İngilizce). 1 Şubat 2017. 18 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]