Kickstarter

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kickstarter
TürBağış
Kuruluş28 Nisan 2009
KurucuCharles Adler
Yancey Strickler Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Genel merkezi
58 Kent Street Bunu Vikiveri'de düzenleyin
,
Amerika Birleşik Devletleri Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Web sitesiwww.kickstarter.com

Kickstarter, ABD merkezli bir kâr amacı gütmeyen bağış şirketi. Genellikle bağımsız yapımcıların kullandığı bu hizmetten çizgi roman, dans, tasarım, moda, film & video, yemek, oyunlar, müzik, fotoğrafçılık, yayıncılık, teknoloji ve tiyatro olmak üzere toplamda 13 farklı dalda sanatçılar ve mucitler yararlanmaktadır.

2014 yılında, 22.252 proje Kickstarter üzerinde finanse edilmiştir.[1] 2016 yılında toplamda 100.000 projenin hayata geçmesine vesile olduğunu duyurmuştur.[2]

İşleyiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım için gereken miktar belirtilir ve site üzerinde yayınlanır. Gerekli ücret belirtilen sürede toplanırsa Kickstarter toplamın %5'lik bölümünü alır.

Proje tanıtımı şu anlık yalnızca Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Avusturya, Kanada, Belçika, Almanya, İspanya, İsviçre, İngiltere, Danimarka, Fransa, İrlanda, Lüksemburg, Hong Kong, Norveç, Hollanda, İtalya, Singapur, Yeni Zelanda ve İsveç için çalışmaktadır.

Kickstarter'da proje tanıtımı için şu şartlar sağlanmalıdır:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Projeyi ister yasal kaydı bulunan bir kuruluş adına ister kendi adınıza yapıyor olun, listede yer alan ülkelerden birisinde temelli olarak ikamet etmek
  • Bir adres, projeyi geliştirdiğiniz ülkeye dair bir kimlik belgesi ve banka hesabı sahibi olmak
  • Büyük tutarların biriktirilebileceği bir banka veya kredi kartına sahip olmak
  • 18 yaşından küçük proje sahipleri için ebeveyn ve öğretmenlerin projeyi yürütmek adına ödeme bilgilerini vermesi gerek[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "2014: By The Numbers" (İngilizce). kickstarter.com. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2015. 
  2. ^ "The First 100,000 Funded Kickstarter Projects in 100 Numbers" (İngilizce). kickstarter.com. 8 Şubat 2016. 1 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2016. 
  3. ^ TeknoPital.com.tr sitesinde: Kickstarter Nedir? 12 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]