Spider-Man (tema şarkısı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

"Spider-Man", Paul Francis Webster ve Bob Harris tarafından bestelenen 1967 yapımı Spider-Man çizgi filminin tema şarkısıdır. Orijinal şarkı çizgi filmin üretildiği Toronto'daki RCA Stüdyolarında, New York'taki RCA Stüdyoları tarafından sağlanan müzikal altyapıya ekleme yapan 12 CBC vokalisti (Billy Van Singers ve Laurie Bower Singers gruplarının üyeleri) ile kaydedilmiştir. Şarkıcılara sadece kayıt için ödeme yapıldı ve o zamandan beri şarkının kullanımından herhangi bir gelir elde etmediler.

Şarkı o zamandan beri evren içi de dahil olmak üzere Örümcek Adam'ın resmi tema şarkısı olarak benimsenmiştir.

Diğer sürümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Örümcek Adam (2002) ve Örümcek Adam 2 (2004) film uyarlamalarında sokak çalgıcıları tarafından icra edilmiştir. Sokak çalgıcısı ilk filmde Jayce Bartok ve ikinci filmde Elyse Dinh'dir. Her iki filmde de jeneriğin en sonunda şarkı yer almaktadır: 2002 filminde 1967 versiyonu yer alırken, 2004 filminde Michael Bublé tarafından yeniden kaydedilmiştir. Ayrıca 2002 ve 2007 filmlerinin müziklerinde sırasıyla Aerosmith ve Flaming Lips'in birer yeniden yorumu yer almaktadır. Örümcek Adam 3 (2007) filminde şarkı Örümcek Adam'ın bir kutlamaya geldiği sahnede bir bando tarafından çalınmıştır.
  • The Amazing Spider-Man 2'de (2014) Peter'ın telefon zil sesi tema şarkısıdır ve Peter Rhino'yu yenerken şarkıyı ıslıkla çalar.
  • Spider-Man: Homecoming (2017) filminde Michael Giacchino tarafından düzenlenmiş olan tema filmin başındaki Marvel Studios logosunun gösterildiği sırada çalınır.
  • Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) filminde, Miles'ın evrenindeki Peter Parker, bu temadan kendi "akılda kalıcı tema şarkısı" olarak bahseder. Temanın girişi de jenerik sonrasında çalınır.

Video oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Neversoft tarafından geliştirilen ve Activision tarafından yayınlanan 2000 yapımı aksiyon-macera video oyunu Spider-Man'de Apollo 440'ın bir remiksi kullanılmıştır. Şarkı başlık ekranında ve jenerikte kullanılır ve ana menüde enstrümantal bir versiyonu çalar.

Sam Raimi filminin bağlantılı oyunu olan 2004 yapımı Spider-Man 2 video oyununun jeneriğinde The Distillers tarafından yapılan bir yeniden yorum kullanılmıştır. Bu yeniden yorum 2019'da Linas Garsys'in "Spider-Bro" adlı tek bir sanat çalışmasıyla yeniden yayımlandı.

Yeniden yorumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

1993 yılında Kanadalı grup Moxy Früvous, ilk albümleri Bargainville için bir versiyon kaydetti. Örümcek Adam çeşitli lisanslı ürünlerini tanıtırken, versiyonları daha hicivli sözler içeriyor.

1995 yılında Ramones, Saturday Morning: Cartoons' Greatest Hits adlı saygı/anma albümü için şarkının bir sürümünü kaydetti, bu sürüm daha sonra derleme albüm Weird Tales of the Ramones'un bir parçası olarak yeniden yayımlandı.[1]

2019'da piyanist Randy Waldman, süper kahraman filmleri ve dizilerinin tema şarkılarını içeren Superheroes albümü için a capella grubu Take 6'nın vokallerini içeren bir caz versiyonu kaydetti.[2]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Spiderman". Spotify. 16 Ağustos 2005. 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  2. ^ "RANDY WALDMAN - Superheroes". 26 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023.