Solanum pseudolulo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Solanum pseudolulo
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Solanales
Familya: Solanaceae
Cins: Solanum
Tür: S. pseudolulo
İkili adlandırma
Solanum pseudolulo

Solanum pseudolulo, Güney Amerika'nın kuzeybatısında yetişen subtropikal çok yıllık bir bitkidir. S. pseudolulo, yürek şeklinde yaprakları olan büyük bir otsu bitki veya küçük bir çalıdır. Bitkinin yaprakları ve gövdeleri kısa tüylerle kaplıdır ve bitkinin tamamı genellikle keskin dikenlerle kaplıdır.

Zaman zaman lulo de perro olarak bilinen S. pseudolulo yenilebilir meyveler taşır, ancak nadiren yetiştirilir. Bunun yerine bitki, Kolombiya ve Ekvador'daki orta rakımlı yerlerde yabani bir tür olarak çoğalır. Lulo/naranjilla'nın aksine, S. pseudolulo daha güneşli yerlerde büyür.

Meyveleri, olgunlaşmadığında yeşil, olgunlaşırken sarı veya sarı-turuncuya dönen büyük bir meyvelerdir. Turuncu veya sarı et, bol miktarda küçük tohumla doludur. Meyve, olgunlaştığında kopan, tüylerle kaplıdır. Bazı botanikçiler, S. pseudolulo'nun bir tarımsal meyve bitkisi olarak araştırmaya değer olduğunu düşünüyor.[1]

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Solanum cinsi içinde S. pseudolulo, Leptostemonum kladının bir parçasıdır. Bu klad içinde S. pseudolulo, Lasiocarpa kladına aittir. Bu kladdaki diğer türler şunlardır: S. candidum, S. hyporhodium, S. lasiocarpum, S. felinum, S. quitoense, S. repandum ve S. vestissimum.[1] Bu türlerin her birinin örnekleri genellikle dikenlidir, kısa tüylerle kaplıdır ve benzer bir yaprak şeklini paylaşır; birçoğu yenilebilir meyveler taşır ve türler arasında melezleşme mümkündür.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Solanaceae Source (2005): Solanum pseudolulo. Version of December 2005. Retrieved 2008-SEP-25. Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "solanaceae source" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)