Soichiro Honda

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Soichiro Honda
Doğum17 Kasım 1906(1906-11-17)
Hamamatsu, Japonya
Ölüm05 Ağustos 1991 (84 yaşında)
Tokyo, Japonya
Meslekİş insanı
Tanınma nedeniHonda'nın kurucusu

Soichiro Honda (d. 17 Kasım 1906 - ö. 5 Ağustos 1991), Japon iş insanı ve mühendis ünlü araba markası Honda'nın kurucusudur. 1948'de araba markası Honda şirketini kurmuştur.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Honda, 17 Kasım 1906'da Hamamatsu yakınlarındaki Shizuoka, Iwata Bölgesi, Kōmyō köyünde doğdu. Çocukluğunu, bisiklet tamirciliğinde demirci babası Gihei'ye yardım etti. O sırada annesi Mika bir dokumacıydı. Honda geleneksel eğitimle ilgilenmiyordu. Okulu çocuklara not raporları verirdi, ancak bir aile bireyinin gördüğünden emin olmak için aile mührü ile damgalanmış olarak iade edilmelerini isterdi. Honda, aile mührünü kullanılmış lastik bisiklet pedalı kapağından taklit etmek için bir pul yarattı. Bu olay kısa süre sonra diğer çocuklar için de pullar yapmaya başladığında keşfedildi. Honda, pulun aynadan yansıtılması gerektiğinin farkında değildi. Aile soyadı dikey olarak yazıldığında simetrikti (本田), bu yüzden sorun olmadı, ancak diğer çocukların aile isimlerinden bazıları simetrik değildi.

Yürümeye yeni başlayan çocuk olarak bile, Honda köyünde gördüğü ilk arabayla heyecanlanmıştı. Daha sonraki yaşamında, sık sık bıraktığı yağ kokusunu asla unutamayacağını söylerdi. Soichiro bir zamanlar onun makine ve icat sevgisini güçlendiren pilot Art Smith tarafından yapılan bir uçağın gösterisini görmek için babasının bisikletlerinden birini ödünç aldı.

15 yaşındayken, resmi bir eğitimi olmadan, Honda evden ayrıldı ve iş aramak için Tokyo'ya gitti. 1922 yılında bir garajda çıraklık eğitimi aldı. İşi konusundaki tereddütlerinden sonra, 1928'de 22 yaşında kendi oto tamir işine başlamak için evine geri dönmeden önce, 6 yıl araba tamircisi olarak çalıştı.

Honda, 1936'da Tamagawa Yarış Pisti'ndeki "İlk Japonya Otomobil Yarışı"nda turboşarjlı bir Ford ile yarıştı. Yarış sırasında kaza yaptı ve sol gözünü ciddi şekilde yaraladı. Kardeşi de yaralandı. Bundan sonra yarışmayı bıraktı.

Honda Motor Company Ltd.'nin geliştirilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1937 yılında Honda, Toyota için piston segmanları üretmek üzere Tōkai Seiki'yi kurdu. II. Dünya Savaşı sırasında, ABD B-29 bombardıman uçağı Tōkai Seiki'nin Yamashita fabrikasını 1944'te yok etti ve Iwata fabrikası 1945 Mikawa depreminde yıkıldı. Savaştan sonra Honda, şirketin kurtarılabilir kalıntılarını 450.000 ¥ karşılığında Toyota'ya sattı ve geliri Ekim 1946'da Honda Teknik Araştırma Enstitüsü'nü kurmak için kullandı. 1948'de Honda tarafından tasarlanan ilk seri üretim motoru olan ve 1951 yılına kadar satılan Motorlu bisiklet olan Type A'yı üretmeye başladı. 1949'daki D Tipi, Honda tarafından üretilen, çelik presli, çerçeveli gerçek bir motosikletti. 2 zamanlı motor 98 cc (6.0 cu inç),3 hp (2.2 kW) gücüne sahipti ve Dream serisi (Honda C71, C76, C72, C77 Dream) motosikletlerin ilk modeli oldu. Japonya Otomotiv Mühendisleri Derneği (Japonca) hem Tip A hem de Tip D modellerini Japon Otomotiv Teknolojisinin 240 Simgesel Yapılarından ikisi olarak listeliyor.

Savaştan sonra Honda, eskiden Nakajima Aircraft Company'e piston segmanı tedarikçisi olarak tanıdığı arkadaşıyla yeniden bir araya geldi. 1949 yılında Honda, şirketin finansal tarafını denetleyen ve firmanın genişlemesine yardımcı olan Fujisawa'yı işe aldı. 1959 yılında Honda Motorcycles Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk bayiliğini açtı. Honda Motor Company'nin başkanı olan Soichiro Honda, şirketi dünyanın en çok satan motosikletlerini üreten milyar dolarlık çok uluslu bir şirkete dönüştürdü. Honda'nın mühendislik ve pazarlama becerileri, Honda motosikletlerinin kendi iç pazarlarında Triumph ve Harley-Davidson'dan daha çok satmasına neden oldu.

Honda, 1973'te emekli oluncaya kadar başkan kaldı, 1983'te yönetmen olarak kaldı ve "üst danışman (supreme advisor)" olarak atandı. Durumu, People dergisi onu 1980 için "Yılın En İlginç 25 Kişisi" listesine yerleştirdi ve onu "Japon Henry Ford" diye adlandırdı. Honda emekliliğinde, Honda Vakfı ile bağlantılı çalışmalarla meşgul oldu.

Son yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

İleri yaşlarında bile Soichiro ve eşi Sachi özel pilot lisanslarına sahipti. 77'sinde bile kayak, golf, yelken kanat, balon ve yarış arabalarına bayılırdı. Oldukça başarılı bir sanatçıydı. O ve Takeo Fujisawa, asla kendi oğullarını şirkete katılmaya zorlamamak için bir anlaşma yaptı. Oğlu Hirotoshi Honda, orijinal araçlar yaratan Honda araçları için bir tuner olan Mugen Motorsports'un kurucusu ve eski CEO'suydu.

ASME (Amerikan Makine Mühendisleri Birliği), Soichiro Honda Madalyasını 1982'de Sayın Honda'nın başarılarını kabul ederek çıkardı; bu madalya kişisel ulaşım alanında olağanüstü başarıları veya önemli mühendislik katkılarını tanır. 1989'da Detroit yakınlarındaki Otomotiv Onur Listesi'ne girdi.

Soichiro Honda, 5 Ağustos 1991'de Macaristan Grand Prix'sinden günler önce karaciğer yetmezliğinden öldü. Grand Prix'in galibi Ayrton Senna, zaferi merhum Soichiro Honda'ya adadı. Ölümünden sonra öncelik sırasına göre üçüncü sırada yer aldı, Yükselen Güneş Nişanı verildi.

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yükselen Güneş Nişanı (5 Ağustos 1991; ölümünden sonra)
  • Japon mahkeme rütbesi, (Senior Third Rank) (正三位) (5 Ağustos 1991; ölümünden sonra)
  • Japonya İzci Derneği Altın Sülün Ödülü (1991)