Soğucak Kalesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Soğucak Kalesi ya da Sucukkale, Osmanlı İmparatorluğu'nun bugün Rusya Federasyonu'na ait Novorossiysk liman kentinde 1728 yılında kurduğu kale.

Kalenin kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Soğucak Kalesinin giriş levhası - Novorossiysk Şehir Müzesi

Osmanlı İmparatorluğu 1723 yılından itibaren Sohum ve Faş Kalesi (Poti) kalelerini onardıktan sonra korsanlık ve eşkıyalık faaliyetleri için elverişli bir bölge olan Soğucak'ta da asayişin tesisi için bir kale inşasına karar verdi. Bölgeye hâkim Abhaz beylerini çeşitli yardım ve hediyelerle kendi tarafında tutan Osmanlılar Mimar Mehmed Ağa ile Hassa mimarlarından Yakup Halife'yi keşif amaçlı gönderdi ve Bina Emini olarak Mehmed Ağa'yı atadılar.[1][2] İnşaat için işçiler Dimetoka, Ortakarye ve civarından temin edildi.

Kalenin inşasında kullanılacak taş ve kireci taşımak üzere, eski kaptan-ı derya ve Sinop Tersanesi Emini Canım Hoca Mehmed Paşa'ya 60 adet tombaz inşa etmesi emredildi. Tamamlanan 53 tombaz Tersane Kethüdası Musa Paşa tarafından kadırgalarla bölgeye gelen Salih Paşa'ya teslim edildi.[3] 1728 yılında tamamlanan kalede 30 topun yerleştirildiği dört tabya bulunmaktaydı ve kale içinde dükkânlar, cami, hamam vs. ile birlikte bir kasaba da oluşturuldu. İnşaat süresince Çerkes beylerinden Canpolat Bey 300 süvarisiyle birlikte kale muhafazasında görev aldı.

Osmanlı-Rus savaşlarındaki rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya'nın hakimiyetine geçişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Edirne Antlaşması (1829) sonucunda Osmanlı İmparatorluğu'nun Rusya'ya bıraktığı topraklar

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Faş Kalesi", Mahir Aydın, Osmanlı Araştırmaları VI, İstanbul (1986), s.67-138
  2. ^ "Kaf Dağı’nda Türk Kalesi", Mahir Aydın, Türklük Araştırmaları Dergisi, sy.20, s.298-328
  3. ^ "Soğucak Kalesi’nin İnşâsı (1728)", Cengiz Fedakar, Türk Tarih Kurumu Yayınları, s.99