Siru-tteok

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Siru-tteok
Ülke(ler)Kore
BölgesiKorece konuşulan bölgeler
Ana malzemeler'yapışkan' pirinç unu, tahıllar ve fasulye (azuki fasulyesi, maş fasulyesi ve susam, buğday unu veya nişasta gibi)
Çeşitleriseolgitteok, kyeotteok
Kalori100gr /183kcal

Siru-tteok, ufalanmış kırmızı fasulyeden ve beyaz pirinçten yapılan yemek çeşitlerine verilen addır. Bu yemek çeşidi, yapışkan pirinç veya pirinç ununun hamur haline getirilerek kırmızı fasulye ya da soya fasulyesi ile beraber buharda pişirilmesiyle yapılır.[1][2]

Doğum günleri, partiler, anma etkinlikleri gibi özel günlerde ya da geleneksel tatillerde gözde bir yiyecektir. Genelde beyaz pirinç ununa misk otu, hünnap, soya fasulyesi, kırmızı fasulye ve kestane gibi çeşitli malzemeler ilave edilerek yapılmaktadır. Bebeğin ilk doğum gününde uzun ömrü sembolize eden baekseolgi (buharda pişmiş beyaz pirinç keki) ve yeni bir işe başlarken kötü şansı engelleyeceğine inanılan patsirutteok (buharda pişmiş kırmızı fasulye ve pirinç keki) yenilmektedir. Geleneksel bir bayram olan Sollal bayramında silindir şeklindeki tteokun kesilerek çorba halinde pişirildiği tteokguk, Chuseok'ta ise hamuru ince bir şekilde açtıktan sonra içine bal, kestane, soya fasulyesi veya susam karışımı koyup yarım ay şeklinde kapatılarak yapılan songpyeon yenilmektedir. Seul’de bulunan Nagwon-dong'da çok sayıda ünlü siru-tteok evi vardır. İnanışa göre, Kore yarımadasında kırmızı fasulyenin kötü ruhları ve kötü şansı kovduğuna inanıldığı için dini törenlerde ve aile toplantılarında karşılaşılır.

Hazırlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Siru (pirinç keki vapuru)

Siru-tteok, pirinç veya yapışkan pirincin suya batırılması ve ardından öğütülmesiyle yapılır. Bu şekilde hazırlanan pirinç unu bir kap içerisine konularak buharda pişirilir. Buharlama yöntemine göre, sirutteok iki gruptadır: "Seolgitteok" ve "Kyeotteok". Seolgitteok, (muritteok olarak da bilinir), siru-tteok'un en temel formu olarak kabul edilir ve sadece pirinçle yapılır. "Kyeotteok", çok sayıda azuki fasulyesi veya diğer fasulye tozu katmanlarından ve "diri pirinç ve yapışkan pirinç" karışımından oluşur.

Diğer bileşenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Siru-tteok'un ana bileşenleri, Kore pirinci mepssal veya yapışkan pirinç olan chapssal'dır. Diğer tahıllar ve fasulyeler (azuki fasulyesi, maş fasulyesi ve susam, buğday unu veya nişasta gibi) de pirinçle karıştırılabilir. Şeftali veya kayısı, kestane, ceviz ve çam fıstığı gibi çeşitli meyveler ve sert kabuklu yemişler yardımcı malzemeler olarak kullanılır. Ek olarak ise, sebzeler veya otlar siru-tteok'u tatlandırmak için kullanılabilir. Danggwi yaprakları, seogi mantarı (manna liken), turp, artemisia, biber ve Kore şarabı, tatlandırıcı olarak bal ve şeker kullanılır.

Çeşitler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Baekseolgi- çeşitli siru tteok. Kelimenin tam anlamıyla beyaz pirinçten yapılan beyaz kar tteok anlamına gelir.
  • Kongtteok- çeşitli fasulye türleri ile yapılan tteoktur.
  • Jeungpyeon- makgeolli ile yapılan tteoktur.
  • Mujigae tteok, kelimenin tam anlamıyla "gökkuşağı tteok"; bu çeşit tteok renkli çizgilere sahiptir. Tteok özellikle janchi, Kore ziyafeti, parti veya bir bebeğin ilk doğum günününde, Hwangap, gyeonhon janchi gibi ziyafetlerde kullanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ttuk, Hangwa > Kinds of Rice Cakes". Kore Agro-Balıkçılık Ticaret Korp. 23 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2008. 
  2. ^ 시루떡 (Korece). Empas / EncyKorea. 21 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi.