Sicilyalı Elizabeth, Macaristan Kraliçesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sicilyalı Elizabeth
Macaristan Kraliçesi
Hüküm süresi1272–1290
Doğum1261
Napoli
Ölüm1303 (41-42 yaşlarında)
Napoli
DefinAziz Petrus Manastırı, Napoli
Eş(ler)i
IV. Ladislaus
(e. 1270; ö. 1290)
HanedanAnjou-Sicilya
BabasıI. Carlo (Napoli)
AnnesiProvenceli Beatrice

Sicilyalı Elisabeth (1261–1303) , Macaristan Kralı IV. Ladislaus ile evlenerek Macaristan Kraliçesiydi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Napoli Kralı I. Charles'ın[1] ve ilk karısı Provence'lı Beatrice'in en küçük çocuğuydu.

Elisabeth, 1270 yılında Macaristan Kralı IV. Ladislaus ile evlendi[1] Çocukları olmadı. Ladislaus, yarı pagan kabilesi Kumanlar uğruna Elisabeth'i ihmal etmişti; annesi Elizabeth Kuman kabilesinin bir üyesiydi. Ladislaus her zaman Kuman elbisesi giyerdi ve arkadaşlarının çoğu Kuman'dı.

Kraliçeliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Ladislaus, Elisabeth'le olan evliliğinin çoğunu Kumanların peşinden koşarak geçirdi ve onları Macaristan'a gelip yaşamaya teşvik etti. Ladislaus açıkça yarı dinsiz Kuman toplumunu Hıristiyan toplumuna tercih ediyordu; Kuman elbiseleri giyiyordu ve sarayınada giydiriyordu; Etrafını Kuman cariyelerle çevrelemiş ve hoşlanmadığı Napolili eşini ihmal etmiş ve ona kötü davranmıştır.[2] Kumanlar Macaristan'ı terk etmek istediklerinde Ladislaus, kalmalarını sağlamak için güçlerini kullandı. Elisabeth, kocası Ladislaus'un Kuman bir metresiyle yaşayabilmesi için 1286'da tutuklandı. Sonraki üç yıl boyunca kaldığı Margaret Adası'nda hapsedildi. Ladislaus nihayet 1289'da Elisabeth'le barıştı. Baronlarını yönetecek yeterli güce sahip olmadığını anlayınca Kumanlara yeniden katıldı.

Ladislaus 1290'da çocuk sahibi olamadan öldü ve yerine III. András geçti; András, Ladislaus'un uzaktan kuzeniydi.

Daha sonraki yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

Kocasının ölümünden sonra Elisabeth Napoli'ye döndü ama daha sonra Macaristan'a geri geldi. 1294 yılında Kraliçe Fenenna, Veszprém kontluğundaki kilisenin bağışlarını toplama ayrıcalığını ona verdi. 1301'de Napoli'ye döndü ve burada yengesi Kraliçe Mary tarafından kurulan Aziz Petrus manastırında ( San Pietro a Castello ) Dominikan rahibesi oldu. Kraliçe Elisabeth ( Isabella d'Anjou ) 1303'te öldü ve Aziz Petrus manastırına gömüldü.[3]

Soy[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Steven Runciman, The Sicilian Vespers, (Cambridge University Press, 2000), 138.
  2. ^  Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Ladislaus IV.". Encyclopædia Britannica. 16 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 59. 
  3. ^ Memoria und Repräsentation, Band 157 von Veröffentlichungen des Max-Planck-Instituts für Geschichte Kritische Studien Zur Geschichtswissenschaft, Seite 267, Tanja Michalsky, Vandenhoeck & Ruprecht, 2000. (9783525354735)