Shu Lea Cheang

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Shu Lea Cheang (d. 1954, Tayvan), net tabanlı yazılım alanlarında, sosyal arayüzde ve film yapımında çalışan bir multimedya sanatçısı. Son 10 yılda, yeni medya sanatında seçkin bir figür olarak ortaya çıktı. Cheang, çok disiplinli çalışmalarıyla ilgilenen multimedya artistlerini öncülük edenlerden biridir. Çalışmaları görüntü etkileşimini sağlamada eşsizdir. Cheang sanatsal metotlarla sosyal meseleleri yaratıcı bir şekilde iç içe geçirir. Sanat dünyası ve teknoloji alanında kişisel yaklaşımıyla oldukça dikkat çeker.

Cheang’ın sanatı etnik kalıplaşma, doğa, popüler medyanın aşırılıkları, kurumsal ve özellikle hükümete ait- güç, ırk, ilişkiler ve cinsel politikalarda gelişen film, video, net tabanlı yazılım ve arayüz gibi mecralara uzanır. Cheang, son olarak 35mm özellikli film yapımı için harekete geçti.

Cheang 1981’den beri Paper Tiger Television şirketinin üyesidir. New York asıllı olmasına rağmen, şu anda Paris’te yaşıyor ve çalışıyor.

Tanınmış çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bowling Alley (Bowling Pisti) (Cheang, Shu Lea, Bowling Alley. 1995. Walker Sanat Merkezi, Minneapolis, MN) Cheang’ın ilk sibernetik yazılımı. Cheang kişisel ve kamusal, pop sanatı ve güzel sanatlar gibi karşıtların ne olduğu fikrine meydan okuma oluşturan bir çalışma sunmak için diğer sanatçılarla birlik oldu.

Color Shemes(Renk Şeması) Whitney Amerikan Sanat Müzesi’nde (NewYork, 1990) gösterilen etkileşimli üç-kanal video yazılımıdır. Bu video, Amerikan kültürüne yerleşmiş etnik kalıpları çevreleyen karmaşık tavırları açığa çıkarmak için farklı etnik yapıya sahip insanlar tarafından sunulur.

Walker tarafından görevlendirilen ve AT&T Yeni Sanat, Yeni Vizyon tarafından finanse edilen yazılım Walker’ın Gallery 7’si ile bağlantı kurdu, Bryant Lake Bowl da bowling pisti şehir komitesi ve World Wide Web. Bowling Alley, yüz yüze ve internet aracılığıyla, insanların nasıl başka biriyle iletişim kurduklarının benzerlik ve farklılıklarını göstermek için sanal gerçeklikle, gerçek hayatı birleştirdi.

Cheang’ın yarattığı başka bir önemli web tabanlı proje ise Brandon’dı. Bir yıllık anlatı projesi hem kamusal alanda hem sanal alanda toplumsal cinsiyet kaynaşması ve tekno-beden meselelerini ele aldı. Site, ismini, biyolojik cinsiyeti ortaya çıktıktan sonra 1993’te tecavüz edilen ve öldürülen transseksüel bir adam olan Brandon Teena’den alır. İnternet tabanlı sanat çalışması, New York’ta Solomon R. Guggenheim Müzesi’nin ilk yetkilisiydi. ‘‘Modern toplumlarda, toplumsal cinsiyet ve kimliğin değişkenlik ve belirsizliği’’ni aktaran deneyimsel bir yolla Brandon Teena’in hikâyesini araştırır. Zamanla, web tarayıcıları geliştikçe Brandon düzgün bir şekilde görüntülemeyi bıraktı. 2017’de bu çalışma dijital olarak yenilendi ve Guggenheim ve NYU’nun ortak girişimiyle tekrar halka açık olarak görülebilir oldu.

Cheang, Blade Runner'ın esin kaynağı olduğu pornografik bir film olan I.K.U.'yu yönetti ve bu filmle Uluslararası Fantezi Film Ödülüne aday gösterildi.

Son çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Cheang’ın Locker Baby Projesi yalnızca insan etkileşimi yoluyla tetiklenen ses dalgası görüntülerinin bir oyun alanıdır. Onun bebek serisi projesi, 2030 yılında geçen kurgusal bir senaryo amaçlar. Uluslararası DPT (DollyPolly Transgency) üst düzey bir endüstri olarak klon bebekler geliştirir. Klon üretimi ME-hareketi (Hafıza-Duygu) (ME-motion:Memory-Emotion) inter küre şebekesinin kilidini açmak için tutulur.

  • Baby Play (2001) ilk bölüm geniş çaplı bir futbol alanına sahip. 22 top oyuncusu karşılıklı dizilerek, klonlanmış  kilitli bebeklerle yer değiştirilir. Top hareketlerinin takibi her bir dolapta depolanan ME verilerine (metinler ve ses) erişir.
  • Baby Love ikinci bölüm 6 geniş çay fincanı ve 6 klon bebekten oluşur. Her fincan yönlendirilen manevra ve hız değiştirmeye yarayan tekerlekleriyle bir otomatik sürüş mobil ünitesidir. Her bebek kaynaşmış net depolarına ve popüler aşk şarkı remikslerine bağlı Wi-Fi ile mac-mini motora konumlandırılmıştır.
  • Baby Work (2012)(11)üçüncü bölüm dağınık anahtarları toplamak ve yeniden düzenlemek ve kelimeleri toplu sonik ifadelere dönüştürmek için galeri halk ziyaretini ifade eder. Aktif katılımcılar ME verilerini saklamak ve almak için emanet edilen klon bebekleridir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  •  Shu Lea Cheang (2004-02-13). "WAC – Gallery9 – Bowling Alley". Walker sanat galerisi. Erişim tarihi: 2008-04-28.
  •  "Portrait : SHU LEA CHEANG's interactive mythologies"(Cheang’ın etkileşim mitolojileri). media.digitalarti.com. 2017-02-09. Erişim noktası: 2017-03-12.
  •  "Bowling Alley :Introduction". bowlingalley.walkerart.org. Erişim tarihi: 2017-03-12.
  •  Furlong, B. Lucinda. Shu Lea Cheang's Genre-Bending Affirmations.
  •  "Brandon". Guggenheim. 1998-01-01. Erişim tarihi: 2017-03-12.
  •  "Brandon". Guggenheim. 1998-01-01. Erişim tarihi: 2017-03-12.
  •  Tribe, Mark; Jana, Reena (2007). New Media Art.(Yeni Medya Sanatı) Germany: Taschen. ISBN 978-3-8228-3041-3.
  •  "The Guggenheim Restores 'Brandon,' its First Web-Based Work". www.format.com. Erişim tarihi: 2017-10-13.
  •  Aja, Shu Lea; Akira; Ariga, Miho; Asô, Myû (2001-05-03), I.K.U., 2017-03 Erişim tarihi: -12
  •  Miguel, Yolanda Martínez-San; Tobias, Sarah (2016-03-22). Trans Studies: The Challenge to Hetero/Homo Normativities. Rutgers University Press. ISBN 9780813576428.
  • "2012 ZERO1 Biennial". 2012.zero1biennial.org. Erişim tarihi:2017-03- 12.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]