Sezyum klorür

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sezyum klorür
Adlandırmalar
Sezyum klorür
Sezyum Klorür
Tanımlayıcılar
3D model (JSmol)
ChemSpider
ECHA InfoCard 100.028.728 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
  • InChI=1S/ClH.Cs/h1H;/q;+1/p-1 check Key: AIYUHDOJVYHVIT-UHFFFAOYSA-M
  • [Cs+].[Cl-]
Özellikler
Molekül formülü CsCI
Molekül kütlesi 168.36 g/mol
Görünüm beyaz katı
Erime noktası 646 °C (1,195 °F; 919 K
Kaynama noktası 1,297 °C (2,367 °F; 1,570 K)
Tehlikeler
İş sağlığı ve güvenliği (OHS/OSH):
Ana tehlikeler GHS07: Zararlı GHS08: Sağlığa zararlı
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).
Bilgi kutusu kaynakları

Sezyum klorür, CsCl formülüne sahip inorganik bileşiktir. Bu renksiz tuz, çeşitli uygulamalarda önemli bir sezyum iyonu kaynağıdır. Kristal yapısı, her bir sezyum iyonunun 8 klor iyonu ile koordine edildiği önemli bir yapısal tip oluşturur. Sezyum klorür suda çözünür.

Sezyum klorür, çeşitli DNA türlerini ayırmak için izopiknik santrifüjlemede yaygın olarak kullanılan ilaç yapısıdır . İyonları çökeltinin rengi ve morfolojisine göre tanımlamak için kullanıldığı analitik kimyada bir reaktiftir. 137 CsCl veya 131 CsCl gibi radyoizotoplar açısından zenginleştirildiğinde sezyum klorür, kanser tedavisi ve miyokard enfarktüsü teşhisi gibi nükleer tıp uygulamalarında kullanılır. Başka bir kanser tedavisi biçimi, geleneksel radyoaktif olmayan CsCl kullanılarak incelenmiştir. Geleneksel sezyum klorür, insanlar ve hayvanlar için oldukça düşük bir toksisiteye sahipken, radyoaktif form, CsCl'nin sudaki yüksek çözünürlüğü nedeniyle çevreyi kolayca kirletmektedir. 1987'de Brezilya'nın Goiânia kentinde 93 gramlık bir kaptan 137 CsCl tozunun yayılması, dört kişinin ölümüne ve 100.000'den fazla insanı doğrudan etkileyen, şimdiye kadarki en kötü radyasyon dökülme kazalarından birine neden oldu.[kaynak belirtilmeli]

Reaksiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezyum klorür suda çözündükten sonra tamamen ayrışır ve Cs+ katyon'ler seyreltik solüsyonda çözüldü olur. CsCl, konsantre sülfürik asit içinde ısıtıldığında veya 550–700 °C'de sezyum hidrojen sülfat ile ısıtıldığında sezyum sülfat'a dönüşür:

2 CsCl + H2SO4 → Cs2SO4 + 2 HCl
CsCl + CsHSO4 → Cs2SO4 + HCl

Sezyum klorür, diğer klorürlerle çeşitli çift tuzlar oluşturur. Örnekler arasında 2CsCl·BaCl2, 2CsCl·CuCl2, CsCl·2CuCl ve CsCl·LiCl ve ile interhalojen bileşikleri:

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]