InChI

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uluslararası Kimyasal Tanımlayıcı (InChI, International Chemical Identifier) moleküler bilgileri kodlamak için standart bir yol sağlamak ve bu tür bilgilerin veritabanlarında ve çevrimiçi olarak aranmasını kolaylaştırmak için tasarlanmış, kimyasal maddeler için metinsel bir tanımlayıcıdır.

Tanımlayıcılar, kimyasal maddeleri bilgi katmanları açısından tanımlar — atomlar ve bunların bağları, tautomerik bilgiler, izotop bilgileri, stereokimya ve elektronik yük bilgileri.[1] Tüm katmanların sağlanması gerekmez; örneğin, tautomer katmanı, bu tür bilgiler belirli bir uygulamayla ilgili değilse atlanabilir. InChI algoritması, girdi yapısal bilgilerini üç aşamalı bir süreçte benzersiz bir InChI tanımlayıcısına dönüştürür: normalleştirme (gereksiz bilgileri kaldırmak için), standartlaştırma (her atom için benzersiz bir sayı etiketi oluşturmak için) ve serileştirme (bir karakter dizisi vermek için).

InChI'ler, yaygın olarak kullanılan CAS kayıt numaralarından üç açıdan farklılık gösterir: ilk olarak, serbestçe kullanılabilirler ve tescilli değildirler; ikincisi, yapısal bilgilerden hesaplanabilirler ve bazı kuruluşlar tarafından atanmaları gerekmez; ve üçüncüsü, bir InChI'deki bilgilerin çoğu insan tarafından okunabilir (uygulama ile). Bu nedenle InChI'ler, IUPAC adlarının genel ve son derece resmîleştirilmiş bir versiyonuna benzer olarak görülebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Heller, S.R.; McNaught, A.; Pletnev, I.; Stein, S.; Tchekhovskoi, D. (2015). "InChI, the IUPAC International Chemical Identifier". Journal of Cheminformatics. 7: 23. doi:10.1186/s13321-015-0068-4. PMC 4486400 $2. PMID 26136848.