Sergey Paramonov (şarkıcı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sergey Vladimiroviç Paramonov
Сергей Владимирович Парамонов
Kişisel bilgiler
Doğum 25 Haziran 1961(1961-06-25)
Moskova, Sovyetler Birliği
Ölüm 15 Mayıs 1998 (36 yaşında)
Moskova, Rusya
Mesleği Şarkıcı, besteci

Sergey Vladimiroviç Paramonov - (25 Haziran 1961 - Moskova, Sovyetler Birliği / 15 Mayıs 1998 - Moskova, Rusya) - Sovyet şarkıcı. 1972-1975 yılları arasında Sovyetler Birliği'nin en ünlü çocuk solistiydi. Dönemin Bolşoy Çocuk Korosu Şefi ve SSCB Halk Sanatçısı Viktor Popov tarafından muhteşem sesi ve yorumuyla gelmiş geçmiş en iyi çocuk solist olarak kabul edildi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sergey Vladimiroviç 25 Haziran 1961'de Moskova'nın Perovo ilçesinde doğdu. Babası Vladimir Sergeyeviç Paramonov (1936-2003) ve annesi Ludmila Sergeyevna Paramonova (1935-2005) işçi olarak çalışmaktaydı. Ailenin tek çocuğu olan Sergey, Moskova'da 682 nolu okulda öğrenimine başladı.

Sergey'de müzik ve şarkıya olan ilgi çok erken yaşta başladı. Anaokulunda bunu fark eden öğretmeni tarafından piyano eğitimine yönlendirildi. Daha o dönemde çocuk korosuna liderlik etti. Ailesi ona bir akerdion aldı ve 3.sınıfta iken akerdion çalmayı öğrendi. 1971 yılında henüz 4.sınıftayken babaannesi Nina Aleksandrovna tarafından SSCB Radyo ve Televizyon Kurumuna bağlı Bolşoy Çocuk Korosu'na götürülerek Şef Viktor Popov'a teslim edildi. Popov'un anlatımına göre Sergey birtakım fizyolojik rahatsızlıklarına rağmen 1 yıl içinde solist olmayı başardı.[1] 3 yıl boyunca Sovyetler Birliği'nin en ünlü çocuk solisti oldu.

Ancak Sergey 1975'te kendi isteğiyle korodan ayrıldı ve M.İppolitov-İvanov Devlet Müzik Pedagoji Enstitüsü'ne kaydoldu. Burada 1 yıl eğitim gördükten sonra koro bölümüne girdi.

Bolşoy Çocuk Korosu Solisti[değiştir | kaynağı değiştir]

Sergey Paramonov'un solist olarak ilk seslendirmesi komedi tarzında bir çocuk şarkısı Antoşka idi. 1972 yılının bahar aylarında Bolşoy Çocuk Korosu'nda solist olarak bir dizi persormans sergiledi. Resmi solosunu ise ilk kez 16 Aralık 1972'de "Song 1972" (1972 Şarkıları) adlı ana konserde gerçekleştirdi. Orada Çeburashka adlı şarkıyı seslendirdi. Bu şarkı sansasyon yarattı ve izleyicilerden çok büyük olumlu tepki aldı. Yönetmenler canlı televizyon yayınında yasak olmasına rağmen şarkının yeniden seslendirilmesini sağladılar.

Paramonov bundan sonra korosu ile Sovyetler Birliği'nin en prestijli mekanlarında konserler verdi. Özellikle Piyonerler Birliği ve Komsomol teşkilatlarının şarkıları olan Sovyet öncü marşlarını seslendirdi. Klavdiya Şuljenko, Lidya Ruslanova, Maya Kristalinskaya, Leonid Utyosov ve Müslim Magomaev gibi dönemin ünlü Sovyet şarkıcılarıyla düet yaptı. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Kongresi'nin açılış töreninde Leonid Brejnev'e çiçek sunmakla görevlendirildi.

Sanat çevrelerince yapılan yorumlarda güçlü ve berrak bir sesi, şarkılara göre ses tonlamasını mükemmel bir şekilde gerçekleştiren ve kalabalık salonlarda heyecanlanmadan performans sergileyen mükemmel bir solistti. Şef Viktor Popov'un aktarımına göre şarkıları yorumlamayı çok kolay öğreniyor ve çok fazla provaya gerek bırakmıyordu.

Dönemin Sovyet sanatçıları onun seslendirmesi için şarkılar bestelediler. Antoşka, Mavi Tren gibi pek çok şarkısı Avrupa'nın bazı ülkelerinde ve Japonya'da popülerlik kazandı.

Yetişkinlik dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sergey 17 Mayıs 1975'te şair Robert Rojdetsvenski'nin "Arzu" adlı şiirinden bestelenen şarkıyı seslendirirken yüksek notalarda epey zorlandı. Ergenlik döneminden dolayı sesi değişmeye başlamıştı. Bu gelişme üzerinde koroyu terk etmek zorunda kaldı. Viktor Popov tarafından enstrümantal bir topluluğa katılması için bir müzik okuluna gönderildi. Ünlü Rus sanatçı Sergey Mazaev, Paramonov hakkında "çok nazik biriydi ve sesi kötüleştikten sonra yeniden eskisi gibi olabilmek için kimseye yalvarmadı" diyecektir.

Paramonov, İppolitov-İvanov müzik okuluna şef-koro departmanında çalışmak için girmesine rağmen okulu bitirmeden ayrıldı. Ancak müziği bırakmadı ve bazı müzik gruplarını organize etti. Sinema filmleri için şarkılar besteledi ve seslendirdi. Gençlik adlı radyo istasyonunda çalışarak pek çok ünlü sanatçıyı konuk etti. Müzikal reklamlar hazırladı.

İki kez evlenen Paramonov ilk evliliğini şair, yazar ve şarkıcı Olga Boborkina ile 1991 yılında yaptı, fakat bu evlilik bir yıl sürdü. 1994 yılında Maria Paramonova ile evlendi ve 1995'te Aleksandr adında bir oğulları oldu. Ancak ikinci eşinden de 1998 yılında ayrıldı.

23 Şubat 1998'de ölümünden kısa bir süre önce İgor Matvienko müzik kurumuyla aranjörlük için bir sözleşme imzaladı. Ancak tüberküloz, zatürre ve kalp yetmezliği gibi pek çok rahatsızlığı olan Sergey Paramonov 15 Mayıs 1998'de evinde kalp krizinden hayatını kaybetti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]