Sayı doğrusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Temel matematikte sayı doğrusu, kalın çizgiden oluşan ve her noktası ilgili bir reel sayıya karşılık gelen en temel koordinat sistemidir. Daha çok tamsayılardan oluşan özel işaretli noktalar, aralarında eşit mesafe olacak biçimde gösterilir. Aşağıdaki şekilde her ne kadar −9 ile 9 arasındaki sayılar gösterilse bile, doğruya tüm reel sayılar dahildir. Bu sayılar her iki yönde sonsuza kadar devam eder. Bu sayı doğrusu daha çok, basit toplama ve çıkarmayı, özellikle negatif sayıları öğretmeye yardımcı olmak için kullanılır.

Sayı doğrusu
Sayı doğrusu

Sayı doğrusu orjinde iki simetriye bölünür. Örneğin, sıfırda.

Gelişmiş matematikte reel sayı doğrusu veya reel doğru, daha karmaşık sayıları göstermek için kullanılır. Kalın bir çizgideki her bir nokta, tek bir reel sayıya karşılık gelir ve vice versa (karşılıklı olarak).

Sayı doğrusunu çizme[değiştir | kaynağı değiştir]

Sayı doğrusu genellikle yatay düzlemde gösterilir. Geleneksel olarak pozitif sayılar sıfırın sağında ve negatif sayılar da sıfırın solunda gösterilir. Çizimin her iki ucundaki oklar, çizginin sonsuza kadar uzandığını ve üzerinde ile gösterilen reel sayılar olduğunu ifade eder. Reel sayılar, irrasyonel sayılar ve rasyonel sayılardan oluşur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]