Ryuta Kawashima

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ryuta Kawashima, 23 Mayıs 1959 tarihinde Japonya'nın Chiba prefektörlüğünün Chiba şehrinde dünyaya gelen; beyni çalıştırma ve zihin pratiği yapma üzerine geliştirilen ünlü video oyunları ile tanınmış bir nörobilim uzmanıdır. 1985'te Tohoku Üniversitesi'nde Tıp Fakültesi bölümünden mezun oldu. 1989'da yine Tohoku Üniversitesi'nden Tıp Doktoru (MD) unvanı ile mezun oldu.[1] Tıp Fakültesi'ndeki öğreniminden sonra Karolinska Enstitüsü'ne misafir araştırmacı olmak için İsveç'e yerleşti. Daha sonra Tohoku'ya geri döndü ve şu anda Tohoku Üniversitesi'nde "Profesör" derecesinde öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir. Kawashima, ülkesinde ünlü bir kişidir ve Japonya Ulusal Konseyi'nin dil ve kültür alanındaki eski bir üyesidir.[2]

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlıca araştırma konularından biri, beynin bölgelerini duygular, konuşma/yazma dilleri, ezber yapmak ve bilişsel faaliyetler gibi kavramlarla eşleştirmektir. Ayrıca nörofizyoloji eğitimi almıştır ve beynin 3 boyutlu haritalandırılması konusunda uzmandır.[3] Bir diğer araştırması da bu konu doğrultusunda çocukların gelişimine yardım etmek, yaşlı kimselerin hafızalarını korumalarını sağlamak ve hastaların öğrenme kapasitelerin geri kazanmalarını sağlamaktır.[1]

Kawashima ayrıca "Brain Age" isminde beyin eğitimi ve zihin pratiği oyunları serisinin de sahibidir. Oyun şirketi tarafından, telif hakkı olarak kendisine verilmek istenen 15 milyon Euro parayı reddedince medyanın büyük ilgisini çekti.[kaynak belirtilmeli] Kawashima, bu teklifi kabul etmemesinin sebebini şöyle açıkladı:

"İki sebebi vardı. Birincisi, bu para cebime koymak için çok büyük geldi. 1.500 Euro alsaydım, muhtemelen parayı bir harçlık olarak alıp eşimden saklardım. İkinci sebep ise, üniversitedeki araştırma faaliyetlerimden biri olarak bu oyunları yaptım. Bu nedenle, telif hakkının üniversiteme ait olması gerektiğini düşündüm."[4]

Sonunda telif hakkı olarak yılda 70.000 Euro para ödenmesini kabul etti ve reddettiği parayı da beyin araştırmalarını finanse etmek şartıyla kabul etti; ayrıca bu paradan faydalanarak üniversitesinin Gelişim, Yaşlanma ve Kanser Enstitüsü'nde bir araştırma laboratuvarı kurdu.[5]

Yayınları ve çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ryuta Kawashima, 2001 yılında Tohoku Üniversitesi'nde öncülüğünü yaptığı bir araştırmada beynin ön loblarının video oyunları sırasında uyarılmadığını öne sürdü.

Buna rağmen Kawashita'nın beynin uyarılmamasının beyin gelişimine potansiyel bir engel oluşturduğu hatta insanların davranışlarını kontrol etmelerinde negatif bir etki yarattığı iddiası bilim çevreleri tarafında kabul görmedi. Kawashima beyine kalıcı zarar veren dolaylı kanıtlar buldu.

2003'te Japonya'da büyük başarı sağlayan "Train Your Brain: 60 Days to a Better Brain" (Zekanı Geliştir: 60 Günde Daha İyi Bir Zekâ) eserini yayınladı. Dünya genelinde piyasaya sürüldüğünde 2,5 milyondan fazla kopya sattı. Daha sonra yeniden gözden geçirdi ve 2005'te "Brain Age: Train Your Brain in Minutes a Day!" (Akıl Çağı: Zekanızı Günde Birkaç Dakika ile Geliştirin) adındaki ürününü Nintendo için üretti. Böylece bir sonuç ortaya çıkmıştı. Daha sonra Nintendo DSi ve diğer DSI donanım satıcıları için iki yeni oyun daha geliştirdi ve her ikisi de daha önceki sürümlere ek olarak yeni bulmacalar içeriyordu. Bu oyunların telif hakkı gelirlerinden kazandığı 2,4 Milyar Yen'i, iki yeni laboratuvar kurmak için kullandı.

2007'de "Train Your Brain: 60 Days to a Better Brain" eseri İngilizceye çevrildi.

2009'da Namco Bandai, iPod ve iPhone platformu için Kawashima'nın "Brain Exercise With Dr. Kawashima" adlı video oyununu piyasaya sürdü.

Ayrıca 2009 Haziran'ında PC ve Mac için Alman geliştiriciler Chimera Entertainment ve BBG Entertainment tarafından "Train Your Brain With Dr. Kawashima" oyunu piyasaya sürüldü.

Şubat 2011'de, Xbox 360 oyun konsolu için, Microsoft'un geliştirdiği bir harekete duyarlı çevre birimi Kinect ile kullanılmak üzere "Body and Brain Connection" adlı oyunu piyasaya sürüldü.

2012 yılında, Brain Age serisinin 3. oyunu olan "Brain Age: Concentration Training" oyunu Nintendo 3DS için piyasaya sürüldü.

27 Aralık 2019'da, Nintendo Switch için "Dr Kawashima's Brain Training for Nintendo Switch" adlı puzzle oyunu Japonya'da yayınlandı. Daha sonra 3 Ocak 2020'de Avrupa'da yayınlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "The Professor – Kawashima Lab" (İngilizce). 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Ryuta Kawashima - Bio, Net Worth, Age, Birthday, Dating, Wiki!" (İngilizce). 11 Ekim 2021. 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". web.archive.org. 3 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2022. 
  4. ^ Bel, Li (8 Temmuz 2019). "Video Games According to "Brain Age" Creator Ryuta Kawashima". Brain World (İngilizce). 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2022. 
  5. ^ Arendt, Susan. "Dr. Kawashima Turns Down Brain Age Royalties". Wired (İngilizce). ISSN 1059-1028. 10 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2022.