Ruhlar Bölgesi (film serisi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ruhlar Bölgesi (film serisi)
Insidious
UyarlamaKarakterler: Leigh Whannell
Oyuncular
MüzikJoseph Bishara
Stüdyo
Dağıtıcı
Çıkış tarih(ler)i2010 - günümüz
Ülke
Dilİngilizce
Bütçe26.5 milyon $
(4 film, "Kırmızı Kapı" hariç)
Hasılat542.9 miyon $
(4 film, "Kırmızı Kapı hariç)

Insidious, Leigh Whannell tarafından yazılan karakterlerden uyarlanmış bir ABD korku filmi serisidir. Seride Ruhlar Bölgesi (2010), Ruhlar Bölgesi: Bölüm 2 (2013), Ruhlar Bölgesi: Bölüm 3 (2015), Ruhlar Bölgesi:Son Anahtar (2018) ve Ruhlar Bölgesi: Kırmızı Kapı (2023) filmleri yer alıyor. Toplamda 26,5 milyon doların üzerinde bütçeyle çekilen filmlerden dünya çapında toplam 542 milyon dolar hasılat elde edildi.

İlk iki filmin yönetmenliğini James Wan, üçüncü filmin yönetmenliğini beş filmin senaristliğini yapan Leigh Whannell, dördüncü filmin yönetmenliğini Adam Robitel, beşinci filminkini de Josh karakterini canlandıran Patrick Wilson yaptı. Birinci ve ikinci filmlerin dağıtıcılığını FilmDistrict şirketi üstlenirken üçüncü filmin dağıtıcılığını Gramercy Pictures ile Focus Features; dördüncü filmin dağıtıcılığını Focus Features, Universal Pictures, Sony Pictures Releasing ve beşinci filmin dağıtıcılığı ise sadece Sony Pictures Releasing şirketleri üstlendi.

Ruhlar Bölgesi ve Ruhlar Bölgesi: Bölüm 2, oğulları Dalton gizemli bir şekilde komaya girdikten sonra astral düzlemde hayaletler için bir geçit haline gelen ve "Öte" olarak bilinen yasak bir alemden gelen iblislerin musallat olduğu bir aileyi konu alıyor.

Ruhlar Bölgesi: Bölüm 3 bir önbölüm olarak önceki filmlerde aileye yardım eden medyum Elise Rainer'e odaklanıyor.

Ruhlar Bölgesi: Son Anahtar Elise Rainer'in ölülere seslenen ve kendi ailesine musallat olan genç bir kızın yardımına koşmasını konu ediniyor.

İlk dört filmin konusu, iblis bilimcilerin dava dosyaları olarak tasvir ediliyor ve şeytani dünyayla istemeden temas kuran insanlara odaklanıyor, beşinci film ise üniversiteye giden ve geçmişinin varlığının musallat olduğu genç Dalton'a odaklanıyor.

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ruhlar Bölgesi filmlerine genel bakış
# Film ABD çıkış tarihi Yönetmen Senaryo Hikayesi Yapımcı Durum
1. Ruhlar Bölgesi 1 Nisan 2011 (2011-04-01) James Wan Leigh Whannell Leigh Whannell Oren Peli, Jason Blum ve Steven Schneider Piyasaya sürüldü
2. Ruhlar Bölgesi: Bölüm 2 13 Eylül 2013 (2013-09-13) James Wan ve Leigh Whannell Oren Peli ve Jason Blum
3. Ruhlar Bölgesi: Bölüm 3 5 Haziran 2015 (2015-06-05) Leigh Whannell Leigh Whannell Oren Peli,Jason Blum ve James Wan
4. Ruhlar Bölgesi: Son Anahtar 5 Ocak 2018 (2018-01-05) Adam Robitel Oren Peli,Jason Blum, James Wan ve Leigh Whannell
5. Ruhlar Bölgesi: Kırmızı Kapı 7 Temmuz 2023 (2023-07-07) patrick wilson Scott Teems
Thread: An Insidious Tale(T. Konu: Sinsi Bir Hikâye) Daha sonra duyurulacak Jeremy Slater James Wan, Michael Clear ve Jason Blum Henüz çekilmedi

Ruhlar Bölgesi (İng. Insidious) (2010)[değiştir | kaynağı değiştir]

James Wan'ın yönettiği, Leigh Whannell'in yazdığı Ruhlar Bölgesinde Patrick Wilson, Rose Byrne ve Barbara Hershey rol aldı. Hikâye, oğlu gizemli bir biçimde komaya giren ve astral bir düzlemde hayaletler için bir araç haline gelen bir çiftin etrafında dönüyor. Film dünya prömiyerini 14 Eylül 2010'da 2010 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde (TIFF) yaptı ve 1 Nisan 2011'de sinemalarda gösterime girdi [1] James Wan'ın yönetmen ve Leigh Whannell'in senarist olduğu Insidious: Chapter 2 adlı filmin 13 Eylül 2013'te yayınlanmasıyla "Ruhlar Bölgesi" bir film serisi oldu.

Ruhlar Bölgesi: Bölüm 2 (İng. Insidious: Chapter 2) (2013)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ruhlar Bölgesi: Bölüm 2 de Leigh Whannell tarafından yazıldı ve James Wan tarafından yönetildi. Filmde Patrick Wilson ve Rose Byrne, onları ruhlar dünyasıyla tehlikeli bir şekilde bağlı bırakan sırrı ortaya çıkarmaya çalışan bir karı koca olan Josh ve Renai Lambert rollerini tekrar canlandırdı. Film 13 Eylül 2013'te vizyona girdi. Filmin, 161 milyon doların üzerinde hasılat yapması bir gişe başarısı oldu. ancak film iyi ve kötü anlamda karışık eleştiriler aldı.

Ruhlar Bölgesi: Bölüm 3 (İng. Insidious: Chapter 3) (2015)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ruhlar Bölgesi: Bölüm 3, Leigh Whannell tarafından yazıldı ve yönetildi. Bir önbölüm olan bu film, ilk iki filmdeki Medyum Elise Rainer'e odaklanıyor. Film, ölen annesi Lillith'e seslenmeye çalıştıktan sonra bir iblisin musallat olduğu kızın (Quinn) hikayasini anlatıyor. Film 5 Haziran 2015'te yayınlandı.

Ruhlar Bölgesi: Son Anahtar (İng. Insidious: The Last Key) (2018)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ruhlar Bölgesi: Bölüm 3'ün yayınlanmasından önce Leigh Whannel'e "Eğer Ruhlar Bölgesi'nin 4. filmi çıkarsa; bu Bölüm 3'ün devamı mı olur, orijinalin başka bir ön bölümü mü olur, bu zaman çizelgesinde mi devam eder yoksa yeni bir zaman çizgisinde mi olur?" sorusu soruldu. Leigh Whannel bu soruya şöyle cevap verdi.

"Bilmiyorum. Henüz bunun hakkında düşünmedim. Ancak bu soruya bir cevap verecek olursam, bu film ile ilk film arasındaki zamanı keşfetmek istediğimi söyleyeceğim. Elise'nin yeteneğini yeniden keşfettiği o bölgede, Elise gelmeden önce pek çok şey yaşandı. Bu yüzden orada çok hikaye olduğunu düşünüyorum. Bu özel filmde Lin Shaye'i bir nevi süper kahraman olarak kurduk, bu yüzden onu diğer filmlerde keşfetmek biraz ilginç olabilir."[2]

16 Mayıs 2016'da, Whannell'in yazdığı, Jason Blum, Oren Peli ve Wan'ın yapımcılığını, Adam Robitel'in yönetmenliğini üstlendiği ve Shaye'nin Elise Rainier rolünü yeniden canlandırdı. Olay örgüsü, genç Elise'in yasak kırmızı bir kapıyı açıp Key Demon olarak bilinen son derece tehlikeli bir ruhun insan dünyasına girmesine istemeden izin vermesinden sonra Rainier'e musallat olmasına odaklanıyordu.[3][4]Bölüm 4'ün 20 Ekim 2017'de yayınlanacağı açıklandı ancak film, 5 Ocak 2018'de vizyona girdi.

Ruhlar Bölgesi: Kırmızı Kapı (İng. Insidious: The Red Door) (2023)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim 2020'de Insidious 2'nin doğrudan bir devam filminin geliştirilmekte olduğu açıklandı. Leigh Whannell'in orijinal hikâyesinden uyarlanan filmin senaristliğini Scott Teems üstlenirken Patrick Wilson, filmde başrolün yanı sıra yönetmen olarak da görev yapacak. Hikâye, üniversiteye giderken artık büyümüş bir Dalton Lambert'in etrafında dönüyor. Dalton'un geçmişinin kötü iblisleri, Dalton'un üniversite hayatını alt üst etmek için geri döner.

Filmde Dalton rolünü Ty Simpkins, Renai Lambert rolünü Rose Byrneyeniden canlandırdı. Ayrıca filmde; Jason Blum, James Wan, Leigh Whannell ve Oren Peli yapımcı rolünü üstlenecek. Blumhouse Productions tarafından üretilen ve Sony Pictures tarafından dağıtılan film 7 Temmuz 2023'te vizyona girdi.[5][6][7]

Thread: An Insidious Tale (Henüz duyurulmadı)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2022'de seride Thread adlı yeni bir filmin yapım aşamasında olduğu açıklandı. Konu açıklanmazken, Jeremy Slater ilk yönetmenlik denemesinde yazar ve yönetmen olarak görev yapmak üzere işe alındı ve James Wan filmin yapımcılığını üstlenecek.[8] Mayıs 2023'te filmin ana serinin bir yan ürünü olacağı ve orijinal adının "Thread: An Insidious Tale" olacağı açıklandı. Filmde, Mandy Moore ve Kumail Nanjiani başrolü paylaşacak.[9]

Serinin, Sinister (Lanet) filmi ile bağlantısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2018'de Son Anahtar için düzenlenen bir röportajda Jason Blum, daha önce Ruhlar Bölgesi (Insidious) ve Lanet (Sinister) arasında "Insinister" adlı bir geçiş filminin geliştirilmekte olduğunu söyledi. Böyle bir filmin gelecekte yeniden geliştirilme potansiyeline sahip olduğuna inandığını belirten Blum, "bir noktada bu iki filmin yollarını kesiştireceğiz. . . Deneyeceğiz." dedi.[10][11]

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gösterge listesi

Bu bölüm seride birden fazla filmde rol almış ya da alacak olan karakterleri içerir.

  • Boş, koyu gri bir hücre, karakterin film içinde yer almadığını veya karakterin resmi varlığının henüz doğrulanmadığını gösterir.
  •  C göstergesi cameo rol.
  •  P göstergesi ekranda gösterilen fotoğrafta görünüm.
  •  V göstergesi sadece ses içeren rol.
  •  Y göstergesi karakterin genç halini gösteren rol.
Karakterler Filmler
Ruhlar Bölgesi Ruhlar Bölgesi: Bölüm 2 Ruhlar Bölgesi: Bölüm 3 Ruhlar Bölgesi: Son Anahtar Ruhlar Bölgesi: Kırmızı Kapı
2010 2013 2015 2018 2023
İnsanlar
Elise Rainier Lin Shaye Lin Shaye
Lindsay SeimY
Lin Shaye Lin Shaye
Ava KolkerY
Hana HayesY

Ava KolkerY
Hana HayesY
Lin Shaye[12]
Steven "Specs" Leigh Whannell
Tucker Angus Sampson
Josh Lambert Patrick Wilson
Josh FeldmanYP
Patrick Wilson
Garrett RyanYP
Garrett RyanY Patrick WilsonC Patrick Wilson[13]
Renai Lambert Rose Byrne Rose ByrneC Rose Byrne[14]
Dalton Lambert Ty Simpkins Ty SimpkinsC Ty Simpkins[13]
Loraine Lambert Barbara Hershey Barbara Hershey
Jocelin DonahueY
Barbara HersheyV
Foster Lambert Andrew Astor Andrew Astor[15]
Kali Lambert Brynn Bowie ve Madison Bowie Juliana Davies[15]
Carl Steve Coulter
Hank HarrisY
Steve Coulter
Quinn Brenner Stefanie Scott
Sean Brenner Dermot Mulroney
Alex Brenner Tate Berney
Lily Brenner Ele Keats
Melissa Rainier Spencer Locke
Imogen Rainier Caitlin Gerard
Christian Rainier Bruce Davison
Pierce PopeY
Thomas RobieT
Kötü Varlıklar
Parker "Marilyn" Crane

Siyahlı Gelin
Philip Friedman Tom Fitzpatrick
[[Tom Fitzpatrick|Tyler GriffinY]]
Tom Fitzpatrick
Ruj - İblisin Yüzü Joseph Bishara Joseph Bishara
Uzun Saçlı Şeytan J. LaRose
Michelle Crane

Beyazlı Kadın
Danielle Bisutti
Nefes Alamayan Adam Micheal Reid MacKay
KeyFace Javier Botet

Yan ekip ve üretim detayları[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmler Ekipler ve detaylar
Besteci Görüntü Yönetmen(ler)i Editör(ler)i Yapımcı Şirket(ler)i Dağıtıcı Şirket(ler) Süre
Ruhlar Bölgesi Joseph Bishara David M. Brewer

John R. Leonetti
James Wan

Kirk M. Morri
IM Global

FilmDistrict

Stage 6 Films

Alliance Films

Haunted Movies

James Wan Films
FilmDistrict 102 dk.
Ruhlar Bölgesi: Bölüm 2 John R. Leonetti Kirk M. Morri FilmDistrict

Stage 6 Films

James Wan Films

Entertainment One

Oren Peli Productions

Blumhouse Productions
105 dk.
Ruhlar Bölgesi: Bölüm 3 Brian Pearson Timothy Alverson Stage 6 Films

Focus Features

Entertainment One

Blumhouse Productions
Focus Features 97 dk.
Ruhlar Bölgesi: Son Anahtar Toby Oliver Stage 6 Films

Universal Pictures

Blumhouse Productions
Universal Pictures 103 dk
Ruhlar Bölgesi: Kırmızı Kapı Duyurulacak Screen Gems

Stage 6 Films

Blumhouse Productions
Sony Pictures Releasing 107 dk.

Resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Gişe performansı[değiştir | kaynağı değiştir]

Film Çıkış Tarihi Gişe Geliri Gişe Sıralaması Budget Ref.
Kuzey Amerika Diğer Bölgeler Dünya Çapında North America
Insidious 1 Nisan 2011 $54,009,150 $46,097,304 $100,106,454 #1.655 $1.5 milyon [16]
Insidious: Chapter 2 13 Eylül 2013 $83,586,447 $78,332,871 $161,919,318 #853 $5 milyon [17]
Insidious: Chapter 3 5 Haziran 2015 $52,218,558 $60,765,331 $112,983,889 #1.545 $10 milyon [18]
Insidious: The Last Key 5 Ocak 2018 $67,745,330 $100,140,258 $167,885,588 #1.147 $10 milyon [19]
Toplam $257.559.485 $285.335.764 $542.895.249 $26.5 milyon

Filmlerin Puanlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Film Rotten Tomatoes Metacritic CinemaScore[20]
Ruhlar Bölgesi 66% (176 değerlendirme)[21] 52 (30 değerlendirme)[22] B
Ruhlar Bölgesi: Bölüm 2 38% (130 değerlendirme)[23] 40 (30 değerlendirme)[24] B+
Ruhlar Bölgesi: Bölüm 3 57% (130 değerlendirme)[25] 52 (26 değerlendirme)[26] B+
Ruhlar Bölgesi: Son Anahtar 33% (113 değerlendirme)[27] 49 (23 değerlendirme)[28] B-

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Haunted House Film Insidious To Be Released on April Fool's Day". Shockya.com. Crave Online. 30 Aralık 2010. 1 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2012.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "Insidious: Chapter 4 Will Take Place Closer To First Film". wegotthiscovered.com. 21 Mayıs 2015. 25 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  3. ^ "Insidious 4 is Coming to Theaters October 2017". ComingSoon.net. 16 Mayıs 2016. 17 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  4. ^ "Insidious 4 Announces Writer, Director, and Release Date". Bloody Disgusting. 15 Mayıs 2016. 4 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ Rubin, Rebecca (29 Ekim 2020). "Patrick Wilson to Direct 'Insidious 5'". Variety. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2021. 
  6. ^ Laman, Douglas (29 Ekim 2020). "Insidious 5 Announced by Blumhouse, Patrick Wilson to Direct". Comic Book Resource. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2021. 
  7. ^ "'Insidious 5' Cast Announced; Rose Byrne Will Return in Patrick Wilson-Directed Sequel". 5 Ağustos 2022. 10 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  8. ^ "Sony Developing 'Thread' From Atomic Monster & 'Moon Knight's Jeremy Slater". Deadline. 13 Ocak 2022. 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ "Mandy Moore & Kumail Nanjiani To Star In 'Thread: An Insidious Tale' For Screen Gems; 'Moon Knight's Jeremy Slater Directing". Deadline. 30 Mayıs 2023. 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  10. ^ CinePOP (9 Ocak 2018). "EXCLUSIVO: Jason Blum revela que Sobrenatural e A Entidade devem ganhar crossover". CinePOP. 18 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2021. 
  11. ^ "'Insidious' and 'Sinister' Crossover May Happen According to Jason Blum". Comicbook.com. 10 Ocak 2018. 19 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  12. ^ "Insidious: The Red Door Trailer – Patrick Wilson Directs Final Chapter in Lambert Family Saga". Bloody Disgusting. 19 Nisan 2023. 19 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  13. ^ a b "Patrick Wilson to Direct Insidious 5". Variety. 29 Ekim 2020. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  14. ^ "'Insidious 5': Peter Dager, Sinclair Daniel and Hiam Abbass Newest Additions To Cast For Next Installment". Deadline Hollywood. 5 Ağustos 2022. 5 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  15. ^ a b "Insidious 5: Patrick Wilson-directed sequel has wrapped filming". JoBlo. 22 Ağustos 2022. 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  16. ^ "Insidious (2010)". Box Office Mojo. 17 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2021. 
  17. ^ "Insidious: Chapter 2 (2013)". Box Office Mojo. 2 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2012. 
  18. ^ "Insidious: Chapter 3 (2015)". Box Office Mojo. 1 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2015. 
  19. ^ "Insidious: The Last Key (2018)". Box Office Mojo. 2 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2018. 
  20. ^ "CinemaScore". CinemaScore. 13 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2022. 
  21. ^ "Insidious". Rotten Tomatoes. Fandango. 25 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2021. 
  22. ^ "Insidious". Metacritic. CBS Interactive. 24 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2014. 
  23. ^ "Insidious: Chapter 2". Rotten Tomatoes. 15 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2020. 
  24. ^ "Insidious: Chapter 2 (2015) Reviews". Metacritic. 22 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2014. 
  25. ^ "Insidious: Chapter 3". Rotten Tomatoes. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2019. 
  26. ^ "Insidious: Chapter 3 (2015) Reviews". Metacritic. 16 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2015. 
  27. ^ "Insidious: The Last Key (2018)". Rotten Tomatoes. 3 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020. 
  28. ^ "Insidious: The Last Key reviews". Metacritic. 4 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]