İçeriğe atla

Rio Kalesi

Koordinatlar: 38°18′41″N 21°46′52″E / 38.3114°K 21.7812°D / 38.3114; 21.7812
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rio Kalesi
Rio, Batı Yunanistan
Yunanistan üzerinde Rio Kalesi
Rio Kalesi
Rio Kalesi
Rio Kalesi (Yunanistan)
Koordinatlar38°18′41″N 21°46′52″E / 38.3114°K 21.7812°D / 38.3114; 21.7812
Tipİç kale
Yapı bilgisi
Yapı sahibiKültür ve Spor Bakanlığı (Yunanistan)
İdare
Halka açık mı?Evet
Bugünkü durumuHarabe
Yapı tarihçesi
İnşa1499
İnşa ettirenII. Bayezid
Kullanım tarihi1912'ye kadar
MalzemelerKesme taş

Rio Kalesi (Yunanca: κάστρο του Ρίου) veya tarihsel olarak karşısındaki Antirrio'da bulunan Rumeli Kalesi'ne atfen bilindiği şekliyle Mora Kalesi (İtalyanca: Castello de Morea), Yunanistan'ın Ahaya bölgesindeki Rio yarımadasının kuzey ucunda, Korint Körfezi'nin girişinde yer almaktadır. Rio-Antirio Köprüsü yanında bulunan kalenin iki tarafında da yerel feribot iskeleleri bulunmaktadır. Günümüzde kale, konserlerle beraber çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmakta ve turistik bir cazibe merkezi olarak ilgi görmektedir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Kale, 1499 yılında Osmanlı Sultanı II. Bayezid tarafından alanda bulunan bir Poseidon tapınağının kalıntıları üzerine yalnızca üç ay içerisinde inşa edilmiştir. Antirrio Kalesi ile birlikte "Küçük Çanakkale Boğazı" olarak anılan Korint Körfezi'nin girişini korumak amacıyla yaptırılmıştır.

1533 yılında, Andrea Doria komutasındaki Cenevizliler tarafından kısa bir süreliğine ele geçirilmiş ancak o yıl içinde Osmanlılar tarafından geri alınmıştır. 1687'de Mora Savaşı sırasında, Francesco Morosini komutasındaki Venedikliler tarafından ele geçirilmiştir. Venedikliler kaleye kuleler eklemiş, kaleyi onarmış ve güçlendirmişler ve yeniden inşa ederek günümüzdeki haline getirmişlerdir. Ayrıca kaleye Hayat Veren Pınar (Zoodochos Pege) isminde küçük bir şapel inşa etmişlerdir. 1715 yılında kaleyi yeniden ele geçiren Osmanlılar, Fransız kalenin kontrolünü General Nicolas Joseph Maison'a teslim edene dek ellerinde tutmuşlardır. 1831 ile 1912 yılları arasında askeri amaçlarla kullanılan kale, ardından mahkûmlarının genellikle Patras belediyesi tarafından kentin temizliğinde çalıştırıldığı sivil bir hapishaneye dönüştürülmüştür.

Mimari[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey cephesi deniz kıyısında yer alan kalenin güney cephesinde ise deniz suyu ile doldurulan geniş bir hendek ve ana kaleye taş köprülerle bağlanan iki dış savunma hendeği (ravelin) bulunmaktadır. Yapının biri kara tarafına açılan merkezi kapısı diğeri ise denize açılan deniz kapısı olmak üzere iki adet kapısı bulunmaktadır.

Osmanlı döneminde inşa edilen deniz surları

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]