Remiş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Remiş
UnvanıAzerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı
DoğumRafik Hüseynov
14 Kasım 1944
Gülablı, Ağdam rayonu, Azerbaycan SSC, SSCB
Ölüm5 Nisan 2021 (76 yaşında)[1]
Bakü, Azerbaycan

Remiş (gerçek ismi: az. Rafik Hüseyn oğlu Hüseynov) - Azerbaycanlı gitarist.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rafik Hüseyinov, 14 Kasım 1944'te Ağdam'ın Gülablı köyünde doğdu.

Güllü Hüseyinova ile evlidir. Bu evlilikten önce iki kızı ve bir oğlu olan Remiş hayatında iki kez evlendi. Remiş vefat etmiş oğluna babasının ismini vermişti. 5 Nisan 2021 tarihinde öldü.

Eğitimi, Yaratıcılığı ve Yetenekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk müzik eğitimini Üzeyir Hacıbeyov Ortaokul-Müzik okulunda aldı. Büyük yeteneği onu kısa sürede harika bir sanatçıya dönüştürdü. Ağdam'da düğünler Remiş olmadan düşünülemezdi. Remiş, büyük sanatçılarla turneler ve konserlerde yer aldı.Gadir Rüstamov, Rubaba Muradova, Yagub Mammadov, Sakhavat Mammadov ve birçok başka sanatçıyla gösterilerde bulundu. Kendine özgü gitar çalma şekli, hüzünlü ve unutulmaz müziği onun halk tarafından sevilmesini sağladı.[2] Muğam'ı iyi bilir ve bu öze göre yaşar.

Remiş ayrıca katran, piyano, akordeon, perküsyon, ud ve başka birçok enstrüman da çalabilmekle beraber Azerbaycan halk çalgılarını profesyonelce çalabilir.[2]

Remiş, 18 Aralık 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından imzalanan kararname ile "Halk Sanatçısı" onursal unvanına layık görüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rəmiş vəfat edib" (Azerice). apa.az. 5 Nisan 2021. 5 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Rəmişin «oğru» oğlunun yasından reportaj: ŞOK FAKTLAR – Foto-Video". Aznews.az (Azerice). 14 Ağustos 2013. 8 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]