Real Aikido

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Real Aikido (Sırpça: Реални аикидо) Sırp aikidoka Ljubomir Vračarević (Sırpça: Љубомир Врачаревић) tarafından kurulmuş olan savaş sanatıdır.

Aikido'nun gerçek tehlikelere karşı bir savunma aracı olarak yetersiz kaldığı düşüncesi Vračarević'i yeni arayışlara sürüklemiş, Aikido'nun Judo, Jujutsu ve çeşitli kaynaklardan alınan yakın dövüş teknikleriyle birleştirilmesi sonucunda "Real Aikido" denen sistem oluşturulmuştur. Real Aikido'da çeşitli boş el tekniklerinin yanı sıra bıçak, tabanca gibi silahlara karşı korunma yöntemleri öğretilmekte, esneklik ve hız özellikle vurgulanmaktadır. Real Aikido'da 5 - 12 yaş arası çocukların eğitimiyle tekniklerin erken yaşta özümsenmesine önem verilmektedir. Real Aikido Aikido'nun dan/kyu sistemine sahiptir.

Vračarević Real Aikido'yu yarattıktan sonra dünya çapında tanıtmaya girişmiş, Robert Mugabe, Muammer Kaddafi gibi liderlerin yakın korumalarının yanında Rus polisinin bazı özel kuvvet birimlerine de Real Aikido dersleri vermiştir. Halen 60 civarında Real Aikido kulübünün bulunduğu Sırbistan'da 2005 yılında Real Aikido ilköğretimde seçmeli ders olarak kabul edilmiştir. Real Aikido Azerbaycan, Rusya, Bosna-Hersek, Ukrayna gibi ülkelerde de yoğun ilgi görmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]