ProtonMail

Vikipedi, özgür ansiklopedi
ProtonMail
SahipProton Technologies AG
Oluşturan
  • Andy Yen
  • Jason Stockman
  • Wei Sun
URL
Ticari?Evet
Site türüWeb postası
KayıtGerekli
Üye sayısı1 milyon (Aralık 2015 (2015-12))
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce
Katalanca
Çekçe
Danca
Almanca
Yunanca
İspanyolca
Fransızca
Hırvatça
Macarca
Endonezyaca
İzlandaca
İtalyanca
Japonca
Berberice
Felemenkçe
Lehçe
Portekizce (Brezilya)
Portekizce (Portekiz)
Rumence
Rusça
İsveççe
Türkçe
Ukraynaca
Basitleştirilmiş Çince
Geleneksel Çince
Başlama tarihi16 Mayıs 2014 (9 yıl önce) (2014-05-16)
Geçerli durumAktif

ProtonMail, Açık kaynak kodlu, ücretli ve ücretsiz abonelikleri bulunan uçtan uca şifreli bir web postası servisidir. 2013'te Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi tesislerinde Jason Stockman, Andy Yen ve Wei Sun tarafından kurulmuştur. ProtonMail bir sıfır bilgi ispatı sistemi ile tasarlanmıştır. E-posta ve kişisel bilgiler ProtonMail sunucularına gitmeden önce kullanıcının ProtonMail'i çalıştırmak için kullandığı cihaz üzerinde şifrelenir. Bu işlemler arka planda otomatik olarak gerçekleştiğinden, kullanıcı kriptografi alanında teknik bir bilgiye sahip olmasa dahi şifreli iletişim sağlanmış olur ve bu özelliği ile Gmail ve Hotmail gibi popüler web postası servislerinden farklılaşır.

Gizlilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirket, 2021 yılında bir Fransız iklim aktivistinin IP adresini hükûmet yetkilileri ile paylaştı.[1] Bu olay sonucunda "IP adresinizi kaydetmiyoruz" ifadesini resmî web sitesinden kaldırdı.[2] Kullanıcıların Tor veya VPN aracılığıyla ProtonMail'e girmelerini önerdi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ProtonMail, Bir Kullanıcısını Açık Etti!". bozuktus.com. 7 Eylül 2021. 8 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  2. ^ Gareth Corfield (7 Eylül 2021). "ProtonMail deletes 'we don't log your IP' boast from website after French climate activist reportedly arrested" (İngilizce). theregister.com. 7 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  3. ^ Gavin Phillips. "Why ProtonMail Thinks Everyone Should Start Using Tor" (İngilizce). makeuseof.com. 7 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2021.