Portekiz'deki Dünya Mirasları Listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

UNESCO Dünya Mirası Siteleri, 1972'de kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesinde tanımlanan kültürel veya doğal açıdan miras olarak kabul edilen yerlerdir.[1] Portekiz, 30 Eylül 1980'de tarihi alanlarını listeye dahil olmaya uygun hale getirerek kabul etti UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesini kabul etti.[2]

Portekiz'deki siteler ilk kez 1983 yılında İtalya'nın Floransa kentinde düzenlenen 7. Dünya Miras Komitesinde listeye eklendi. Bu yıl gerçekleştirilen toplantıda dört alan listeye eklendi: "Tarihi Angra do Heroismo Kenti, Azur Adaları", "Batalha Manastırı", "Tomar'daki İsa Heykeli" ve "Hieronymites Manastırı ve Belém Kulesi, Lizbon".[3] 2013 yılı itibarıyla Portekiz'de, seçim kriterlerine göre 14'ü kültürel, biri doğal olan 15 miras alanı bulunmaktadır. Azorlar ve Madeira takımadalarında üçü miras alanı bulunmakta, bir miras alanı is İspanya ile paylaşılmaktadır.[2] Seçilen en yeni eser, Kamboçya'nın başkenti Phnom Penhte gerçekleştirilen 37. oturumda seçilen Coimbra Üniversitesi - Alta ve Sofya alanıdır.[4]

Dünya miras alanlarının listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İsim: Dünya Mirası Komitesinin listesine göre
  • Yer: Dünya miras alanının bulunduğu şehir veya eyalet
  • Dönem: Öem arz eden zaman periyodu, genellikle inşa dönemi
  • UNESCO verileri: Dünya miras alanının referans numarası; Dünya Mirası olarak seçildiği yıl; Dünya miras alanının altında listelendiği kriterler;[nb 1], Dünya miras alanının kapladığı alanlar (tampon bölgeler dahil) (ha cinsinden)
  • Tanım: Sitenin kısa tanıtımı (UNESCO'dan)

Dünya miras alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Fotoğraf Konum Dönem UNESCO verisi Tanım Kaynak
Alto Douro Şaraplık Üzüm Bağları A river with terraced vineyards Douro Bölgesi
41°6′6″K 7°47′56″B / 41.10167°K 7.79889°B / 41.10167; -7.79889 (Alto Douro Wine Region)
N/A 1046; 2001; iii, iv, v; 24,600 ha (225,400 ha)
Şarap, yaklaşık 2000 yıldır Alto Douro Bölgesinde geleneksel toprak sahipleri tarafından üretildi. 18. yüzyıldan beri ana ürünü olan liman şarabı, kalitesiyle dünyaca ünlüdür. Uzun zamandır süregelen bağcılık geleneği, teknolojik, sosyal ve ekonomik gelişimi yansıtan olağanüstü güzelliğe sahip bir kültürel manzara oluşturdu.
[5]
Tarihi Angra do Heroismo Kenti, Azur Adaları Coastal town with white houses and churches with red roofs Terceira, Azorlar
38°39′18″K 27°13′12″B / 38.655°K 27.22°B / 38.655; -27.22 (Central Zone of the Town of Angra do Heroismo in the Azores)
15. yüzyıl 206; 1983; iv, vi
Azor takımadalarındaki adalardan birinde bulunan bu kent, 15. yüzyıldan 19. yüzyıldaki buharlı geminin gelişine kadar olan zaman aralığında zorunlu bir limandı. 400 yıllık San Sebastião ve San João Baptista surları askeri mimarinin eşsiz örneklerindendir. 1980'deki bir depremden hasar gören Angra şimdi restore ediliyor.
[6]
Tomar'daki İsa Manastırı Christian religious building with a bell Tomar
39°36′17″K 8°25′3″B / 39.60472°K 8.4175°B / 39.60472; -8.4175 (Convent of Christ in Tomar)
12. — 15. yüzyıllar 265; 1983; i, vi
Başlangıçta Yeniden Fethi simgeleyen bir anıt olarak tasarlanan Tomar Şövalyeleri Tapınağı'nın Manastırı (1344'te Mesih'in Şövalyeleri'ne devredildi) Manueline döneminde - Portekiz'in diğer medeniyete açılmasıyla - tam tersini bir işlev görmeye başladı.
[7]
Sintra Kültürel Bölgesi Buildings with red roofs on a hillside Sintra
38°47′0″K 9°25′0″B / 38.783333°K 9.416667°B / 38.783333; -9.416667 (Cultural Landscape of Sintra)
19. yüzyıl 723; 1995; ii, iv, v; 946 ha (3,641 ha)
19. yüzyılda Sintra, Avrupa Romantik mimarisinin ilk merkezi oldu. II. Ferdinand yıkılmış bir manastırı, Gotik, Mısır, Mağrib ve Rönesans unsurlarının kullanımı ve yerel ve egzotik ağaç türlerini harmanlayan bir parkın oluşturulması ile yeni bir duyarlılığın gösterildiği bir kaleye dönüştürdü.
[8]
Elvas Garnizonu ve Surları Ramparts of Elvas Elvas
38°52′50″K 7°9′48″B / 38.88056°K 7.16333°B / 38.88056; -7.16333 (Garrison Border Town of Elvas and its Fortifications)
17. — 19. yüzyıllar 1367; 2012; iv; 179 ha (608 ha)
17. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar zenginleştirilmiş bu alan, dünyanın en büyük bulutsu kuru hendek sistemini barındırmaktadır. Duvarları içinde, kasaba, kışla ve diğer askeri binaların yanı sıra kiliseler ve manastırlar bulunmaktadır. Elvas, 10. yüzyıldan kalma kalıntılar içermektedir; Portekiz'in bağımsızlığını 1640'ta tekrar kazanmasıyla tahkimat başladı. Hollandalı Cizvit Padre Cosmander tarafından tasarlanan surlar, surların herhangi bir yerinde en iyi örneklerini gösteriyor. Alan ayrıca, kaleyi uzun süren kuşatmalara dayanacak şekilde inşa edilmiş olan Amoreira Su Kemeri'ni de içermektedir.
[9]
Tarihi Évora Şehri Ruins of a classical columned temple Évora
38°34′23″K 7°54′28″B / 38.57306°K 7.90778°B / 38.57306; -7.90778 (Historic Centre of Évora)
1. — 18. yüzyıllar 361; 1986; ii, iv
Kökleri Roma zamanlarına dönen bu müze şehri, Portekiz krallarının ikametgâhı haline geldiği 15. yüzyılda altın çağını yakalamıştı. Benzersiz kalitesi, azulejolarla ile dekore edilmiş badanalı evlerden ve 16 ila 18. yüzyıldan kalma dövme demir balkonlardan kaynaklanmaktadır. Anıtlarının Brezilya'da Portekiz mimarisi üzerinde derin etkisi muştur.
[10]
Tarihi Guimarães Şehri A square palace complex with white walls and many chimneys Guimarães, Minho
41°26′27″K 8°17′41″B / 41.44083°K 8.29472°B / 41.44083; -8.29472 (Historic Centre of Guimarães)
12. — 19. yüzyıllar 1031; 2001; ii, iii, iv; 16 ha (45 ha)
Guimarães'in tarihi kenti, 12. yüzyılda Portekiz ulusal kimliğinin ortaya çıkışıyla bağlantılıdır. Bir ortaçağ yerleşiminin modern bir kasabaya evriminin son derece iyi korunmuş ve otantik bir örneği olan zengin yapı tipolojisi, 15-19. yüzyıla kadar geleneksel yapı malzemeleri ve tekniklerinin tutarlı kullanımı yoluyla Portekiz mimarisinin spesifik gelişimini örneklendirmektedir.
[11]
Tarihi Porto Şehri Metal bridge across a river and city centre built on a hillside Porto
41°8′30″K 8°37′0″B / 41.14167°K 8.616667°B / 41.14167; -8.616667 (Historic Centre of Oporto)
8. — 19. yüzyıllar 755; 1996; iv
Douro Nehrinin ağzına bakan yamaçlar boyunca inşa edilmiş olan Porto şehri, 2.000 yıllık geçmişe sahip olağanüstü bir kentsel manzaradır. Denizle bağlantılı olarak sürekli büyümesi (Romalılar Portus ya da liman adını vermişlerdi), Romanesk korosu bulunan katedral, neoklasik Borsa ve tipik olarak Portekizli Manueline tarzı Santa Clara Kilisesi gibi eserlergibi birçok yapı görülebilir.
[12]
Pico Adası'ndaki Bağcılık Kültürü Vineyards with low walls built of boulders and the sea in the distance Pico Adası, Azorlar
38°30′48″K 28°32′28″B / 38.51333°K 28.54111°B / 38.51333; -28.54111 (Landscape of the Pico Island Vineyard Culture)
15. yüzyıl 1117; 2004; iii, v; 190 ha (2,445 ha)
Azor takımadalarının ikinci büyük adası olan volkanik Pico Adasında 987 hektarlık alan, kayalık kıyıya paralel olarak uzanan, uzun uzun doğrusal duvar kalıplarından oluşur. Duvarlar, binlerce küçük, bitişik dikdörtgen parseli (kerra) rüzgar ve deniz suyundan korumak için inşa edilmiştir. Kökenleri 15. yüzyıla kadar uzanan bu bağcılık kültürü, şarap mahzenlerinde, kiliselerde, limanlarda ve evlerin olağanüstü yapılarında gözlemlenebilmektedir. Alanın olağanüstü güzellikteki insan yapımı manzarası, bir zamanlar yaygın olan en iyi uygulamanın en iyi kalan örneklerindendir.
[13]
Madeira'daki Defne Ormanları A foggy picture of the top of a very dense forest Madeira
32°46′0″K 17°0′0″B / 32.766667°K 17°B / 32.766667; -17 (Laurisilva of Madeira)
N/A 934; 1999; ix, x; 15,000 ha
Madeira'daki Defne Ormanları, daha önce yaygın olan bir defne ormanı türünün olağanüstü bir kalıntısıdır. Defne ağacı ormanının en fazla varlığını sürdürdüğü alan olarak kabul edilir ve ormandaki defne ağacının oranını %90 olarak düşünülmektedir. Madeiran bölgeye has birçok türde canlıya ev sahipliği yapar ve benzersiz bir biyoçeşitlilik sergiler.
[14]
Alcobaça Manastırı Church facade integrated into a complex of white buildings with red roofs Alcobaça
39°33′0″K 8°58′36″B / 39.55°K 8.97667°B / 39.55; -8.97667 (Monastery of Alcobaça)
12. — 18. yüzyıllar 505; 1989; i, iv
Lizbon'un kuzeyinde bulunan Santa Maria d'Alcobaça Manastırı, 12. yüzyılda Kral Alfonso I tarafından kurulmuştur. Büyüklüğü, mimari tarzının saflığı, malzemelerin güzelliği ve inşaatı ile yapılan bakım, bunu bir Sistiryen Gothic sanatının başyapıtı haline getirmiştir.
[15]
Batalha Manastırı Gothic church Batalha
39°39′28″K 8°49′37″B / 39.65778°K 8.82694°B / 39.65778; -8.82694 (Monastery of Batalha)
14. yüzyıl 264; 1983; i, ii; 0.98 ha (86 ha)
Batalha Dominik Manastırı, 1385 yılında Aljubarrota Savaşı'ndan sonra, Portekiz'in Castillianlar üzerindeki zaferlerini anmak için inşa edildi. İzleyen iki yüzyıl için Portekiz monarşisinin ana bina projesi idi.
[16]
Hieronymites Manastırı ve Belém Kulesi, Lizbon
White tower near the sea
Lizbon
38°41′31″K 9°12′57″B / 38.69194°K 9.21583°B / 38.69194; -9.21583 (Monastery of the Hieronymites and Tower of Belém in Lisbon)
16. — 17. yüzyıllar 263; 1983, 2008 (uzatılma);[nb 2] iii, iv; 2.66 ha (103 ha)
Lizbon limanının girişinde bulunan Hieronymites Manastırı - inşaatı 1502'de başladı - Portekiz sanatını en iyi şekilde örneklendirmektedir. Yakınlardaki Belém Kulesi, Vasco da Gama'nın seferi anısına inşa edilmiş olup, modern dünyanın temellerini atan büyük deniz keşiflerinin bir hatırlatıcısıdır.
[17]
Côa Vadisi'ndeki Tarihöncesi Kaya İşlemeleri Rock carvings of animals including a horse Douro (İspanya ile paylaşılmaktadır)
40°41′51″K 6°39′40″B / 40.6975°K 6.66111°B / 40.6975; -6.66111 (Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley and Siega Verde)
Paleolitik 866; 1998, 2010 (uzatılma);[nb 3] i, iii
Côa Vadisi'nde (Portekiz) ve Siega Verde'de (İspanya) bulunan iki Tarihöncesi Kaya Sanatı Sitesi, Agueda ve Côa nehirleri kıyısında ve Douro Nehri'nin kolları kıyısında yer alır ve Paleolitik Çağ'ın sonundan itibaren insanlığın yerleşimini belgeler. Binlerce hayvan figürüne sahip yüzlerce panel (Foz Côa'da 5,000 ve Siega Verde'de yaklaşık 440) birkaç bin yılda işlendi ve İber Yarımadası'ndaki Paleolitik Çağ'ın en göze çarpan açık hava topluluğunu haline geldi.
[18]
Coimbra Üniversitesi - Alta ve Sofya Coimbra
40°12′28.12″K 8°25′32.79″B / 40.2078111°K 8.425775°B / 40.2078111; -8.425775 (University of Coimbra – Alta and Sofia)
12. — 20. yüzyıllar 1387; 2013; ii, iii, iv, vi; 36 ha (82 ha)
Şehir manzaralı bir tepede yer alan Coimbra Üniversitesi, kolejleri ile birlikte büyüdü ve eski şehir içinde yedi yüzyıldan daha uzun bir sürede gelişti. (...) Üniversite yapıları, Portekizce konuşulan dünyada öğrenim ve edebiyat üzerinde de büyük bir etkisi olan diğer yüksek öğrenim kurumlarının geliştirilmesinde bir referans haline geldi. Coimbra, çağlar boyunca canlı tutulan kendi törensel ve kültürel geleneklerinin yanı sıra belirli bir kentsel tipolojiye sahip entegre bir üniversite şehrine olağanüstü bir örnek sunmaktadır.
[19]

Konumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar ve kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar
  1. ^ i–vi arası kriterler kültürel, vii–x arası kriterler doğal mirası belirtmektedir
  2. ^ 2008'de Belém Kulesi ile genişletilmiştir.
  3. ^ 2010'da, İspanya'daki Siega Verde arkeolojik alanındaki 645 bölge eklenerek uzatıldı.
Kaynaklar
  1. ^ "The World Heritage Convention". UNESCO. 13 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2010. 
  2. ^ a b c d "Portugal – Properties inscribed on the World Heritage List". UNESCO. 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2012. 
  3. ^ "Report of the rapporteur" (PDF). UNESCO. Ocak 1984. 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2013. 
  4. ^ "Qatar and Fiji get their first World Heritage sites as World Heritage Committee makes six additions to UNESCO List". UNESCO. 22 Haziran 2013. 19 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2013. 
  5. ^ "Alto Douro Wine Region". UNESCO. 22 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  6. ^ "Central Zone of the Town of Angra do Heroismo in the Azores". UNESCO. 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  7. ^ "Convent of Christ in Tomar". UNESCO. 25 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  8. ^ "Cultural Landscape of Sintra". UNESCO. 22 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  9. ^ "Garrison Border Town of Elvas and its Fortifications". UNESCO. 25 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  10. ^ "Historic Centre of Évora". UNESCO. 22 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  11. ^ "Historic Centre of Guimarães". UNESCO. 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  12. ^ "Historic Centre of Oporto". UNESCO. 1 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  13. ^ "Landscape of the Pico Island Vineyard Culture". UNESCO. 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  14. ^ "Laurisilva of Madeira". UNESCO. 25 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  15. ^ "Monastery of Alcobaça". UNESCO. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  16. ^ "Monastery of Batalha". UNESCO. 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  17. ^ "Monastery of the Hieronymites and Tower of Belém in Lisbon". UNESCO. 17 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  18. ^ "Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley and Siega Verde". UNESCO. 11 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  19. ^ "University of Coimbra – Alta and Sofia". UNESCO. 22 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013.