Portal tartışma:Sinema/Arşiv 2

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

eski portal

Birkaç ay önce Portal:Sinema'yı yeniden düzenlemiştik ancak Kullanıcı:Tegiiin portalı ilk onun düzenlediğini söylüyor ve o halini geri getiriyor. Portal tartışma:Sinema/Arşiv1#Portalın sorunları kısmında tasarımın değiştirilmesi gerektiği söylenmişti. Yabancı, Gökhan, Mensur portalın aktif kullanıcıları arasında mesaj sayfalarında da tasarım hakkında konuşmuştuk. film ve biyografi maddelerini haftada bir güncelliyoruz portal aktif durumda yani. benim ve onun mesaj sayfalarından tartışmayı takip edebilirsiniz. bence yeni hazırladığımız portal oldukça güncel ve tasarımı öncekinden daha kullanışlı. onu kullanmalıyız ama bilemiyorum. biz önce gelmediğimiz için. --Berfu 10:03, 23 Aralık 2007 (UTC)

  • Sayfalarınızdaki tartışmayı okudum. Tegiin ısrarla bu sayfada tartışılması gerektiğini söylüyor değişikliğin. Bağlantısını verdiğin yerde, portalın aktif katılımcıları olarak tartışmıştık gerçekten de. Tartışılmadan yapılan, bu yeni tasarımın geri alınıp eski tasarımın getirilmesi bence. Kaç ay önce portalın aktif katılımcılarının fikir birliğiyle yenilenen portalı eski haline getirmek hoş değil. Ayrıca bu tasarım öncekine göre hem göze çok daha iyi görünüyor hem daha kullanışlı. Lütfen maddeleri ve portalları sahiplenmeyelim, tartışsaydınız demeden önce tartışma sayfalarını gözden geçirelim, kendi yaptığımız katkılarla başkalarının yaptığı katkıları nesnel bir şekilde karşılaştıralım ve en önemlisi başkasının emeğine saygı gösterelim. --Yabancımsj 10:58, 23 Aralık 2007 (UTC)

Portalın şablonun ve içeriğinin değiştirilmesi

Bu başlığı eski sıfatını daha tartışma başlamadan kullanırması sebebiyle açtım. isterseniz siz ordan ben burdan cevap yazabiliriz. :) öncelikle sayfada tasarımsal ve içeriksel değişikliği yapan Berfu tarafıyla konunun serimini kullanıcı sayfalarımızda yaptık. Özet olarak berfu portalın geçmişine ve gelişime göre henüz yeni bir iki madde eklemiş, ardından tasarımı beğenmemiş olmalıki değiştirmiş. değiştirirken o sırada portalda çalışan bir iki arkadaşada söz arasında yeni bir portal açma niyetini belli etmiş. iki ardadaş üstüne değişiklik yapıp portal oldu bitti olcakken, o arada fark ediyorum portal tamamen değişmiş. hayretler içindeyim.

ikinci olarak bu portalı sinema kültürüne bir açılış kapısı olarak kurdum. başlılar ve tasarımda bu amaçla kururdu. zaten biyografi portalı vardı. Bertulun olmasını direttiği portal filmler ile ilgili bir portal. İngiliz wikipedideki film portalının bir benzeri. adını da film portalı yapabiliriz. kolay gelsin. ----Tegiiinmesaj 11:45, 23 Aralık 2007 (UTC)

ben bu portalı canım sıkıldığı için kurdum zaten. arada 1,2 madde ekliyormuş gibi yaptım, bir iki arkadaşı ayarladım dedim arkadaşlar Tegiiin diye biri var bir portal yapmış ama bir kötü bir kötü. : )) çaktırmadan şunu değiştirelim bana yardım edin. sonra yabancı bana dedi ki eee göstermelik olarak yazarım yazmasına tasarımı değiştirelim diye ama portala her hafta bir film bir biyografi yazılması gerek... sonra ben dedim ki en iyisi sen Abbas Kiyarüstemi maddesini seçkin madde yapmak için uğraş bende sana yalandan olumlu oy veririm eki eki eki : )) oda dedi ki oooooo süper. o arada gökhan duydu bizi: dedi ki berfu o zaman sende Akademi Ödülleri sayfasını düzenle. çünkü en iyi film akademi ödüllerinin listesi dışında bişi yok. oscar kazanan vatandaşların sayfalarını falanda aç bir-iki tane. sonra bütün yönetmen oscarı alanların falanda aç eksik olmasın. bende yine yalandan birkaç madde yazarım oraya dedi. bende dedim ama ya birisi uyanırsa. o dedi kimse uyanmaz merak etme. Mensur'a söyleyeyim bir iki maddede o yazsın. oldu bu iş. oldu mu sana portal. eee dedik o zaman tasarımı değiştirelim. netekim değiştirdik. (netekim birine gönderme o yüzden öyle yazdım) sonra geceleri korku dolu rüyalar görmeye başladım. başkasının emeği, portal birde eski dedin utanmaz seni diyen bir ak sakallı dede rüyamda film çeviriyordu. ak sakallı dede siz hiç vakit, emek harcamadınız, birde utanmadan portalı değiştirdiniz dedi. bende dedem affet affet diye ağladım. çünkü bu değişikliği sırf gıcıklık olsun diye yapmıştım. 1 sn'de tek tuşa basmadan. ama bugün yakalandım. yakalandık ey halkım unutma bizi.--Berfu 12:13, 23 Aralık 2007 (UTC)

  • Tartışma başlamadan? Okumayı red mi ediyorsunuz ne oluyor anlamadım, Berfu'nun yukarıda verdiğin bağlantıyı bir kez de ben vereyim: Portal tartışma:Sinema/Arşiv1#Portalın sorunları. Zahmet edip okursanız göreceksiniz, "berfu portalın geçmişine ve gelişime göre henüz yeni bir iki madde eklemiş, ardından tasarımı beğenmemiş olmalıki değiştirmiş." değil; tasarımın değiştirilmesi önerisini getiren benim. Yani, "değiştirirken o sırada portalda çalışan bir iki arkadaşada söz arasında yeni bir portal açma niyetini belli etmiş. iki ardadaş üstüne değişiklik yapıp portal oldu bitti olcakken," de değil. Bundan 2 ay önce, 23 Ekim'de önerimi yaptım. Kısa süre sonra Berfu ve Gökhan yanıt verdi. Portala başka uğrayan da olmadığından değişiklik yapıldı. Yakın zamanda bir portalın kuruluş aşamasına biraz katkıda bulunmuş biri olarak şunu biliyorum ki, vikipediye uğramama lüksünüz her zaman var, ama portallarda esas olan devamlılık. Yani, kurulma aşamasında bulunduğunuz bir portala iki ay uğramıyorsanız, bu arada o portalın gelişimine katkıda bulunmuş kullanıcılara ve onların emeklerine saygı göstermek zorundasınız. 2 ay hiç kimsenin uğramadığı portallar kapanabilir. Bu durumda herhalde portalı ayakta tuttuğumuzu bile söylemekte sakınca yok. Sizin verilen bağlantıları tıklayıp okumadığınız gibi bir de Berfu'nun aklından geçenlerle ilgili varsayımlar yapmanızın "iyi niyet varsaymakla" ve "emeğe saygıyla" bağdaşmadığını söylemekte sakınca olmadığı gibi. --Yabancımsj 12:17, 23 Aralık 2007 (UTC)
    • Anasayfa değişeli 2 ay olmuş bu aynı zamanda bir portalın silinebilmesi için gerekli olan süredir, sinema portalının bu kurala bağlı olarak önceki dönemde silinmemesi gözden kaçma olarak nitelendirilebilir. Berfu portalı bu statik durumundan kurtardı ve "portalın tartışma sayfasında belirtmesine rağmen (*)" sinema ile ilgilenen kullanıcılardan o anda aktif olarak gördüklerinin de mesaj sayfalarına yazarak fikirlerini aldı, ayrıca şu anda da -tartışma sayfasındaki fikirler doğrultusunda -anasayfanın düzenli bir şekilde güncellenmesi ile ilgileniyor ki vikipedinin en aktif portalı durumunda. Yabancı'nın önerisi ile (Mach da eskisinin fazla uzun olduğunu belirtmiş) Berfu'nun emek vererek (kesinlikle bir oldu bitti değil) hazırladığı yeni tasarımın eskisine nazaran daha kullanışlı olduğunu ve güzel göründüğünü düşünüyorum. Tegiin, sizin emeğinize de saygım var ancak gereksinimler doğrultusunda değişimden yanayım. Bunları zaten arkadaşlar yazmış. Eski portalda bulunan bazı bölümler, yenisinin başlıklar kısmında yer alıyor. Yeni başlıklar tabii ki açılabilir de niçin tasarımda bu denli ısrarcı olduğunuzu anlayamıyorum. Enwikiyi örnek göstererek film portalından bahsetmişsiniz orada da sinema portalı yok; ya farklı bir şey olarak algılamadılar ya da bu sanat dalı ile ilgili bir portal açmak akıllarına gelmedi, bilemiyorum (İngilizce vikide görsel sanatların bir alt portalı olarak yer alıyor ). İncelediğim diğer wikilerde de durum aynı. Yine de portalı film/sinema olarak ayırmak istiyorsanız ayrıca tartışılır. --Gökhan 14:59, 23 Aralık 2007 (UTC)
Konunun serimi berfuma aittir.

portalın tartışma sayfası bakmadım kim yapmışsa portalın sorunları olmuş... içine girdim. birisi tasarımdan şikayetçi, kullanamıyor, ardından konu oyuncu, yönetmen şablonlarına geçmiş. tüylerim ürperdi... darbe gibi bir değişim, walla naaptınız açıkçası net bir şekilde görünemiyorda. size çok vaktimde yok, iqum çok harcanıyo... kısaca emeğe saygım sonsuz, sayfanızı alıp film portalı yapın. içeriğinizi kendi şablonuza göre değiştirebilirisiniz. yaptığınız emekleri gidin sinema projesinde anlatın. burasını sinema portalı olarak kurdum. Eğer Atatürkün sözünden rahatsız olduğuysanız açıkça söyleyin. yada altına benim photoshopta yaptığım sinema portalı arkaplan resmini mi beğenmediniz. onları tartışalım. eğer sinema şablonun nasıl olduğunu sinema tv öğrencisinden daha iyi biliyosanız, buyrun sinemayı inama yazın ispat edin. ------Tegiiinmesaj 15:41, 23 Aralık 2007 (UTC)

Atatürk'ün sözünden kimsenin rahatsız olduğu yok. bizim 1,2 madde ekleyip aklımıza estiği gibi portal düzenlediğimizi söyleyende sizdiniz. Atatürk'ün sözünden rahatsız olduğumuzu söyleyende. Portal:Sinema/Alıntı sayfasında gördüğünüz gibi Atatürk'ün sözünü kullandık ancak birkaç hafta üst üste güncellenmeyince aynı bunları biliyor musunuz kısmında olduğu gibi çıkardım. darbe gibi bir değişim yaptım çünkü gerekliydi. yani bize nasıl tasarımınızı alında gidin burayı ben kurdum diyebiliyorsunuz hayretler içerisindeyim!!! bir sinema-tv öğrencisi olmanız diğer herhangi bir vikipedistten daha iyi portal düzenlediğiniz anlamına gelmez. yani sizin yazdıklarını ben aşağıda bulunan başlıklar kısmına zaten yazdım. artık daha az yer kaplıyorlar sadece o kadar. portalın içeriğinde bir değişme olmadı ki. hala dilediğiniz gibi katkıda bulunabilirsiniz ama siz illede benim portalım diyorsunuz. (??) --Berfu 16:15, 23 Aralık 2007 (UTC)
Sinema portalı belki bir ay belki iki ay tarafımdan güncellenmemiş ama siz hariç diğer kullanıcılar güncelleme yerine kökten değiştirmeyi tercih etmemişler. sizin kurduğunuz şablon wiki film portalına aynen uyacaktır. Hem bir eksikliği tamalıyacak hem de ilgili olduğunuz alanla yani filmlerin konularını veya oyuncularını yazarak wikiye katkıda bulunabilrisiniz. Sinema portalında ise başlamış olan ama maalesef sonu gelmeyen sinematografik, kuramsal, tekniksel ve endüstriyel maddelere yol gösterilcek. ayrıyetten filmlerle ilgili basit bir şablonuda olucak. Film portalında ise filmlerin oyuncularına ve filme yoğunlaşabilir güncel haberler de verebilirsiniz. kolay gelsin ----Tegiiinmesaj 21:37, 23 Aralık 2007 (UTC)

bu ikisini birbirinden nasıl bu kadar keskin çizgilerle ayırabiliyorsunuz aklım almadı. atıyorum siz bir film tekniği eklediniz. bunu kullanan kişilerle ilgili bilgiler olmayacak mı? ya da şu anda portal anasayfada yer alan iran sinema ile ilgili maddeye bakalım. şu kişinin, şu filmi ile başladı. birbirinden o kadar ayrı şeyler değil bu teori kısmıyla uygulama kısmı olan filmler, kişiler. sanki çok farklı şeylerden bahsediyorlar. diğer vikileri kontrol edebilirsiniz onlardada iki ayrı portal yok. çünkü gerek yok. adı film olur, sinema olur. film tarihi, türleri, ödülleri, kişiler, filmler vs. hepsi bir yerde. ama siz tutturdunuz ayrılalım diye. ben gerek görmüyorum. size önerim ise yazmaya pek bir heveslendiğiniz bu maddeleri yazmanız. sonrasında bu maddeleri gündemdeki madde kısmına çıkarabiliriz. başlıklar kısmına ekleriz. hiç olmadı başka bir bölüm açarız. seçilen film,biyografi gibi. bu önerimi dinleyeceğinizi sanmıyorum ama neyse ben önerimi yapmış olayım. --Berfu 22:39, 23 Aralık 2007 (UTC)

Ander Bazin'in sinema nedir? adında bir kitabı var öncelikle bu kitabı edinin, sinemayı okumanızı tavsiye ederim. iran sineması miletlerine göre filmler kategorisine dahil. Bizi ilgilendiren sinemanın teknik yanı, bir film nası çekerim, bir film nasıl yapılır, bir oyuncu filmde nasıl oynar, bir film yapımında hangi aletler kullanılır gibi. veya kuramsal yanı film-zaman, film hareket, film gesture nedir. siyasi arena propaganda film nedir. Türkiyedeki sinema şirketleri, organizatörler, menejerler, sinema stüdyoları, vb. sinema portalının tasarımı buna meğilli kapılar açmak amaçlı yapıldı. Sizin getirdiğiniz tasarım buna uygunluk teşkil etmiyor. ayrıca bir önceki mesajınızdan hiç bişey anlamadım, kendi kendinize saygısılık yapma peşindesiziniz. sözlerinizin bazılarına burdan cevap veremiyorum buyrun wikide msnim var ordan konuşarım. ----Tegiiinmesaj 21:44, 24 Aralık 2007 (UTC)
  • Tegiiin, tartışmayı o kadar yanlış bir bakış ve üslupla sürdürüyorsunuz ki, içimden geldiğinden değil, sırf verilen emeklere sahip çıkmak için yazıyorum. Sizse, kendiniz vermedikçe emeği ne gözle gördüğünüzü net bir şekilde ortaya koydunuz. Net demişken, Türkçe bildiğinizi varsayıyorum ama ifadelerinize biraz daha özen gösterirseniz ne demek istediğiniz daha net anlaşılacak. Yine her cümlenizi ele alıp şu şöyle bu böyle diyemeyeceğim, çok uzun sürer. Genel olarak şunları söyleyeyim: Defalarca uyarılmanıza rağmen portalı sahiplenmeyi sürdürüyorsunuz. Vikipedide kullanıcı olduysanız lütfen kurallara uyunuz. Vikipedinin hiç bir kısmı (açtığınız maddeler dahil) size ait değildir. Sinema portalının "tarafınızdan" güncellenmesi ya da güncellenmemesi belirleyici değildir. Portallar uzun süre güncellenmedikleri zaman x mi güncellemiş y mi güncellemiş diye bakılmadan kapatılabilir. Siz güncellememişsiniz, Berfu bütün yükü omuzlamış. Sonra gelip hani benim portalım diyorsunuz. Hala başka kullanıcıların iyi niyetli oldukları varsayımını bir kenara itip, bizim kötü niyetimiz üzerinden varsayımlar yapıyorsunuz. Tasarımın değişmesinin altında Atatürk'ün sözünden rahatsız olmak gibi niyetler arıyorsunuz. Tüm bunların üzerine "emeğe saygım sonsuz" deyip (gerçi siz de Berfu gibi ironi yapmış olabilirsiniz tabii :), portalını da al git diyorsunuz. Portal hakkındaki tartışmayı, bağlantısını 3 ayrı yerde 3 ayrı kişi verdikten sonra nihayet okuyor fakat anlamıyor ve tüylerinizin ürperdiğini yazıyorsunuz. Ne öğrencisi olduğunuz, photoshop dışında hangi programlarını bildiğiniz, hangi anlatım bozukluklarını daha çok tercih ettiğiniz beni ilgilendirmiyor. Beni buraya ne gibi katkılarda bulunabileceğim, bunları hangi yollarla yapabileceğim ilgilendiriyor. Bunları yaparken de buranın kurallarına ve daha üst normlara uymaya çalışıyorum. Siz de derin bir nefes alın, uğramadığınız süre zarfında ölümden dönen yavrunuzu (ki sizin yavrunuz değil o) biz bakıp büyütmüşüz gibi düşünün. Portalın kapanmadığına şükredin. İyi niyetli olun ve lütfen öyle davranın. (Ayrıca bkz. Vikipedi:Maddelerin mülkiyeti, Vikipedi:İyi niyet varsaymak, Vikipedi:Görgü kuralları) --Yabancımsj 08:15, 24 Aralık 2007 (UTC)

uyarmak ne* demek? dağdan gelip bağdakini kovmaksa niyetin genel anlamda hatta defalarca uyar gene beş para etmez. karşındaki bu portala emek verdi de kurdu. bu portalın biçimi hiç bir wikipedide yok aslen Türkçe wikiye özel sen ne hakkla gelip biçimi değiştirip 3R kuralına uyulmadığında özen göstermemi beklersin belli ki saygısızlık yapıcaksın yer arıyorsun. Halen demogoji yapıp armutla elamyı kıyaslıyorsun. ona rağmen son mesajımı iyi okumanı tavsiye ederim. burada benim portalım yok. sinema portalı var. adı sinema içeriğide sinema; çok basit. Atatürk'ün sözü silinmiş, ortada bir eylem var. acaba niye diye soruyorum. rahatsız olunmamışta göze mi hoş gelmemiş. Atatürkün sözü olsun, olmasın bişey değişmez, alinin veya velinin de bir sözü olabilir, her portalda var. Mesela tiyatro portalında bir söz var, kim yazmış adı bile belli değil. sizi ilgilendiren ne gibi katkıların ne içeriği ne de bir kategori adı var. siz adını söylemiyorsunuz bizde ne olduğunu anlamyoruz. ancak yazınızdan bir yolunuz olduğu ve yolunuzun açılmasını istediğiniz apaçık belli. ama yolunuzun nerden geçeceği kapınızın nereye açılacağı meşhul. adı üstünde sinema portalı, içinde akademik bilgiler barındırcak kategoriler ve başlıklar açılmış. Eğer sinema sizi ilgilnedirmiyor, sadece yeni tasarımda açılabilceğim yollar bana göre diyorsanız. ansiklopedi nedir haberiniz yok. ikincisi kime şükrediyim!! bi daha tekrar edin... ----Tegiiinmesaj 21:44, 24 Aralık 2007 (UTC)

size öneriler sunuyorum. sizin açmayı düşündüğünüz ama henüz açmadığınız maddeler için portalın tasarımına bir bölüm daha ekleyebilirim. sadece lafta kalan çalışmalarınızı açın, bizde portala koyalım. eski portalda olduğu gibi terimleri alt alta maddelemek ve kırmızı bağlantıları sergilemek bize bişey kazandırmaz. eski portal çok uzundu, kullanışsızdı. yeni tasarım göze daha hoş görünüyor ve sade. bu kadar basit. diğer portalları incelediyseniz hepsinde buna benzer bir tasarım olduğunu görürsünüz. (umarım gördünüz) bunu birkaç kere tekrarladım ama yeniden yazmak isterim eski portalda yanlızca maddelerin isimleri vardı. şu anda başlıklar kısmı dikkatinizi çektiyse oradada isimler var. sadece siz büyük yazmışsınız ben biraz daha küçülttüm. bu kadar. artık sizinle daha fazla uğraşmak istemiyorum. öne sürebileceğiniz mantıklı fikirleriniz varsa bunlar dinleyebilir, cevaplayabilirim. ama tasarımımda tasarımım diyip durduğunuz sürece size cevap vermeyeceğim. çünkü yeterince anlattığımı düşünüyorum. --Berfu 06:47, 25 Aralık 2007 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Öncelikle herkese birkaç kuralı hatırlatmak isterim: lütfen öncelikle iyi niyet sahibi olun, sonrasında fikirlerinizi nâzik bir şekilde ifade edin, kişisel saldırı olarak algılanabilecek sözlerden kaçının ve son olarak da herhangi bir Vikipedi sayfasını malınız olarak görmeyin.
  • Anladığım kadarıyla Sinema Portalı'nın tasarımı değişmiş ve bu tasarımdan eski tasarımı yapan arkadaş rahatsız. Öncelikle şunun altını çizmek isterim: Vikipedi'de her değişiklik yapılabilir. Elbette bu tip büyük değişiklikler öncesi nâzik olan diğer ilgili kullanıcıların haberdar edilmesidir fakat sanırım zaten konuşulmuş da sadece eski tasarımı yapan arkadaş o sıralarda buralarda değilmiş. Sonuçta evet, emek harcayıp bir tasarım hazırlamışsınız, tek başınıza uğraşmak zorunda kalmışsınız (ilgili kullanıcı sayısı azlığından) ve bir süre sonra gelip baktığınızda her şeyi değişmiş görmek sizi rahatsız etmiş olabilir. Fakat bu işlemin yanlış olduğu anlamına gelmez. Bunu uygun bir dille arkadaşlara bildirip, yeni tasarımda eksik gördüğünüz ve rahatsızlık duyduğunuz kısımları belirtmeniz en doğrusudur. "Haydi tekrar benim sürümüme döneceğiz" tavrı uygun düşmez, yapıcı bir tavır olmaz.
  • Sanırım ufak bir sorun da "Sinema" ile "Film" kavramları arasında yaşanmakta. Sanırım Kullanıcı:Tegiiin portalın Sinema ağırlıklı olmaktan ziyade film ağırlıklı bir duruma dönüştüğünü düşünüyor ve buna karşı çıkıyor. Ben portalın üyesi değilim, sıklıkla gelip giden bir kullanıcısı da değilim fakat eğer bu tip bir şey cidden varsa nâcizane önerim ayrı bir film portalı kurulmasından yanadır. Zira filmler ağırlıklı bir çalışma varsa aklınızda, bunu Sinema Portalı'nda yapmak yerine kendine özel bir portalda yapmak çok daha etkin bir çözüm olacaktır. Hem böylece genel sinema ile pek ilgili olmayan fakat film tutkunu bazı arkadaşlar da daha rahat katkıda bulunabilirler (o tip bir portala). Tabîi bu sadece bir öneri. Bu arada bugüne kadar basit bir sistemik önyargı hatası olarak gördüğümden çok bahsetmedim ama özellikle Atatürk'ün sözlerinin portalların başına yerleştirilmesi, hele hele de güncellendikçe farklı özdeyişler gelmiyorsa, gerçekten sistemik önyargı hatasının bir örneği. Vikipedi Türktür yanlışlığına istemeden de olsa prim vermekte... Sonuçta lütfen herkes biraz sakin olsun. Vikipedi insanların bir arada çalıştığı bir ortam, tek bir insan tek bir işi yapmıyor burada her işi hep birlikte yapıyoruz... sürtüşmeler normal fakat işi farklı boyutlara taşırsak zarar gören Vikipedi olacaktır. Kukla iddiaları konusunda da kararlıysa arkadaş, fikrini destekleyecek kanıt toplayıp gerekli yerlere başvurması gerekir ama böyle ısrarlı bir biçimde "şu iki kişi bence kukla" demek sadece o iki kişinin adını karalamaya yönelik bir davranış olarak ele alınır ve tekrar tekrar yapıldığında olası bir politika ihlâline yol açarak yapan kişinin engellenmesine bile yol açabilir. Bu sebeple lütfen; bu iddianız ciddi bir iddia ise gidip davranışsal iz olduğunu kanıtlayacak kanıtlar bulun ve gerekli yere sunun, orada burada, başka kullanıcılara bu iddiayı yineleyerek kesin olmayan bir durumda kimseyi zan altında bırakmayın. Bu mesajlarda yazanlar geneldir, doğrudan şahıslara yönelik olmaktan öte; genel bir uyarı mahiyetindedir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 15:40, 25 Aralık 2007 (UTC)

yorumsuz

tdk göre

sinemanın türkçe anlamı: 1 . Herhangi bir hareketi düzenli aralıklarla parçalara bölerek bunların resimlerini belirleme ve sonra bunları gösterici yardımıyla karanlık bir yerde, bir ekran üzerinde yansıtarak hareketi yeniden oluşturma işi.

filmin türkçe anlamı: fotoğrafçılıkta, radyografide ve sinemacılıkta resim çekmek için kullanılan, selülozdan, saydam, bükülebilir şerit. 2 . sinema Bir oyunun bütününü taşıyan şerit veya şeritlerin bütünü. 3 . sinema Sinemalarda gösterilen eser. ----Tegiiinmesaj 20:35, 28 Aralık 2007 (UTC)

TDK tanımlarına göre

Sinema

1. İzleyicilerin filmleri topluca görebilmeleri için özel olarak yapılmış yapı. 2. Herhangi bir devinimi, düzenli aralıklarla parçalara bölerek bunların resimlerini saptama, sonra bunları gösterici yardımıyla karanlık bir yerde görüntülük üzerine yansıtarak devinimi yeniden oluşturma işi. 3. Bir ülkede sinemayı oluşturmak üzere gerekli kuruluşların tümü, sinema işleyimi (bk. sinema işleyimi). 4. Güzel sanatların bir dalı olarak sinema sanatı (bk. sinema sanatı). 5. Sinemayı oluşturmak için yapılan çalışmaların tümü, sinemacılık (bk. sinemacılık). 6. Bir ülkenin kendine özgü nitelikler taşıyan ulusal sineması. ("Sinema", sinematograf sözcüğünün kısaltmasıdır). T. : 1. sinema tiyatrosu, sinema sarayı, sinema binası, 2-6. sinematograf

  • İng.: cinema theatre (house), cinema, (ABD) theater, motion picture theater, movie house (theater), picture house, pictures, movies, 2-6. cinematography), kinema(tography), (ABD) motion picture, moving pict
  • Fr.: 1. cinéma, salle (de cinéma), 2-6. cinéma(tographié)
  • Alm.: 1. Filmtheater(bau), Kino(bau), Lichtspielhaus, Lichtspieltheater, Schauspielhaus, 2-6. Film, Kinematografie

Film

1. Sinema filmini gerçekleştirmekte kullanılan, selüloitten, saydam, esnek, bükülebilir, eni ve biçimi ölçünlere göre belirlenmiş kuşak; sinemanın ham özdeği. 2. Bunun, henüz alıcıda kullanılmamış, duyarkatı etkilenmemiş olanı, boş film. 3. Aynı kuşağın alıcıda kullanılmış, üzerinde gizli görüntü oluşmuş olanı, dolu film. 4. (Genel anlamda) Göstericide kullanılmak üzere her şeyi hazır, tamamlanmamış sinema yapıtı. (Filmin siyah-beyaz, renkli, dar, geniş, sesli, sessiz, negatif, pozitif, vb. birçok çeşidi vardır; bunlar kendi maddelerinde ayrı ayrı gösterilmiştir).

  • İng.: film, motion picture, moving picture, movie, cinematograph film, cine-film, pic (a.) spaghetti (a.), macaroni (a.)
  • Fr.: film (cinématographique), film-cinéma
  • Alm.: Film, Kinofilm, Filmband, Filmstreifen, Streifen


Portal:Sinema/Portal Film

Sayfa bugün korumaya alındı çünkü Tegiiin eski tasarımı geri getirmeye çalıştı. bir öneri olan film portalı kurulmasını bir karar gibi değerlendirmesi yüzünden. bunu tartışmak istiyorum. Metal'e yazdığım mesajda da belirttiğim gibi sinema portalının içinde film olmasının portalın ruhuna nasıl zarar verdiğini ben anlamıyorum ve bu öneriyi desteklemiyorum. sinema bir iş, film ise onun eseri TDK tanımlarına göre. neyi tartışıyoruz onu anlamadım. portal film ağırlıklı olduğu için beğenilmiyor. oysa sinemanın işi bu. Tegiin bile kendi tasarımına aralık ayında açılmış filmleri falan eklemiş. bu öneriyi desteklemememin sebeplerinden bir diğeri ise sinema portalı ile olası bir film portalı arasında nasıl paylaştırma yapacağımızı anlayamamam. ben seni seçtim pikachu şeklinde yapalım diyorum : )) Öncelikle Kullanıcı:Tegiiin/Sinema portalı sayfasında portalın eski halini görebilirsiniz. ben buradan seçersem (eğer bir film portalı kurulursa) film teknikleri (Kategori:Film teknikleri), film türleri (Bağımsız film, Kara film), film yapım şirketleri, ülkelerine göre filmler (iran sineması falan. Tegiin yukarıda belirtti bu kategoriye dahilmiş), film yapım aşaması, tüm filmler ve film ödülleri, sinema oyuncuları ve yönetmenler kısacası tüm içeriği seçiyorum. sebebi bunların filmlerle ilgili olması. burada Tegiin'in kendi sözünden alıntı yapmak istiyorum. Bizi ilgilendiren sinemanın teknik yanı, bir film nası çekerim, bir film nasıl yapılır, bir oyuncu filmde nasıl oynar, bir film yapımında hangi aletler kullanılır gibi. veya kuramsal yanı film-zaman, film hareket, film gesture nedir. siyasi arena propaganda film nedir. sanırım sinema portalıda bu olacakmış. ben farklı bir şey mi söylemiyorum. bizzat kendi yazdığı cümlede kaç tane film kelimesi geçtiğini soracaktım ama Tegiin buna sözcük oyunu diyor, oyun parkı falan diyor o yüzden vazgeçtim sormuyorum. benim önerim yukarıda defalarca bahsettiğim üzere portala bu teorik bilgiler için bir bölüm eklenmesi. bu olay çok basit, basit olmayan ise portala koyabilecek kadar kapsamlı maddeler yazmak. alt kısım başlıklar bölümünü ise ben zaten eski portaldan almıştım. hatta eski tasarımın yarısından fazlası orada mevcut--Berfu 21:16, 28 Aralık 2007 (UTC)

Fazla uzatmadan, bu tür bir ayırmanın iki topal portal sonucunu doğuracağını düşünüyorum ve karşıyım. Zaten diğer projelerde de bunun bir örneği yok. Portal benim/bizim demiyorum herkes katkıda bulunabilir. Maddeler bu şekilde sahiplenilecekse kullanıcı sayfalarında saklanması daha doğru olur. İyi çalışmalar--Gökhan 02:27, 31 Aralık 2007 (UTC)
  • Merhabalar,

Tartışma ile ilgili fikir belirtmek istedim, bence teoride film ve sinema olarak iki ayrı portal oluşabilecek gibi gözükse de pratikte çok iç içe girmiş olan bu iki portalın birbirinden bağımsız ve sağlıklı iki portal olarak yürüyebileceğine inanmıyorum. Bence daha çok birbirine rakip iki portal ortaya çıkacak. Eski tasarım ve yeni tasarımı bir arada harmanlayıp geliştirmek daha mantıklı gözüküyor. Bu tip durumlar sıkça meydana gelebiliyor, eski katılımcı özel sebeplerden dolayı ara verdiğinde yeni katılımcılarla arada iletişim kopukluğu meydana gelebiliyor, bu kopukluklar iyi niyet ve nezaketle tartışılarak halledilebilir ve portal daha ileriye götürülebilir. Herkese sevgi ve saygılar...--renegademsj 08:28, 2 Ocak 2008 (UTC)


Herkese selamlar...

Mayıs 2007'den beri, amatör fotoğrafçılık merakıma yönelik çalışmalarım nedeniyle, Vikipedi'ye katkıda bulunamıyorum. Bugün tesadüfen şöyle bir bakmak için hesabıma girdiğimde, Tegiin'den gelen buradaki tartışmalarla ilgili bir mesaj gördüm ve tartışmalara göz gezdirdim. Aslında fotografik çalışmalarıma devam edeceğim için Vikipedi'ye en azından bir süre daha katkıda bulunmayacağm ama hazır gelmişken görüşlerimi belitmek isterim.

Tegiin'in sinema portali tasarımı emek dolu ve oldukça başarılı bir portaldi ama görebildiğim kadarıyla, güncel portal de oldukça temiz, sade ve işlevsel bir tasarıma sahip. Emeği geçen arkadaşların eline sağlık.

Sinema/Film portalleri olarak iki portal açma konusunda ise ben "tek portal" fikrine katılıyorum: sinema ifadesinin kapsayıcılığı oldukça açık ve ister bir fotografik kayıt malzemesinin sinema sektöründe kullanılan türleri olarak, ister de sinema salonlarında gösterilen ürünler olarak olsun, filmler bir sinema portali içinde pekala sunulabilir. Ayrıca bir film portali açmak fazlasıyla özelleşmiş bir portal olur ki, o zaman da bu şekilde bir işlevi bence kalmaz. Sinema filmlerine özelleşmiş (salt ilgili maddelerin iyileştirilmesi ya da yazılması ile ilgili) vikiproje ya da film listeleri gibi bir hale bürünür, bence.

Bizim dilimizde "sinema" ifadesinin bu sektörü ve onunla ilgili her türlü ürün ya da kavramı kapsayıcı olması nedeniyle, Portal:Sinema, bana göre, Vikipedi için en iyi seçenektir.

Cümlenize iyi çalışmalar dilerim.

--Doruk Salancıileti 08:46, 7 Ocak 2008 (UTC)