Portal:Tarih/Seçilen Tarihsel Karakter

Vikipedi, özgür ansiklopedi
VII. Louis, lakabı Genç Louis, Fransızca: Louis le Jeune, (1120-18 Eylül 1180, Paris, Fransa), Capet Hanedanı'ndan gelen Fransa kralı. 1137'den ölümüne kadar devam eden hükümdarlığı sırasında feodal savaşlarla uğraştı ve Fransa ile İngiltere arasında uzun sürecek bir kan davasını başlattı. İkinci Haçlı Seferi'nin öncüsü olan Louis'nin döneminde Notre Dame Katedralı'nin inşaatı başladı.

Yönetimi üstlenmesinden birkaç gün önce Akitanya dükü X. Guillaume'un kızı Eleanor'la (Eléonore) evlenerek Capet topraklarını Pireneler'e kadar genişletti. Ayrıca çok varlıklı olmayan güvenilir kişilerden oluşan yönetici kadrolarla krallığa saygınlık kazandırdı; böylece yeni fetihlere girişmek yerine toprakları üzerindeki denetimini güçlendirerek babasının ülkede düzeni sağlamaya yönelik çabalarını sürdürdü.

1141-43 arasında Champagne kontu Thibaut ile Bourges başpiskoposluğu konusunda papa II. Innocentius ile sonuçsuz bir çatışma içine girdi; Ama sonradan papalıkla ilişkileri düzeldi ve Friedrich Barbarossa'ya karşı yürüttüğü mücadelede desteklediği Papa Papa III. Aleksander'in Fransa'ya sığınmasına izin verdi. İdari düzeyde, köy komünlerinin sayısını artırdı ve din adamlarının da yardımıyla otoritesini güçlendirdi. Girişimleri sayesinde metbuluk fikrini kabul ettirdi.