Portal:Müzik/Haftanın sanatçısı/2008 - 37

Vikipedi, özgür ansiklopedi

George Ivan Morrison, 31 Ağustos 1945 doğumlu, Grammy Ödülü ve İngiliz Şövalyelik Nişanı sahibi, şarkıcı, yazar, şair, müzisyen ve şarkı yazarı. 1950'lerin sonundan beri profesyonel olarak müzikle ilgilenmektedir. Gitar, mızıka, klavye, davul ve saksafonun içinde bulunduğu pek çok enstrümanı çalabilir. Sesindeki karakteristik hırıltı sebebiyle -folk, blues, caz, kelt ve soul türlerinin bir karışımı gibidir- rock'n roll tarihinin en farklı ve etkileyici vokalistlerinden biri kabul edilir.Eleştirmen Greil Marcus daha da ileri giderek şöyle dedi: "Hiçbir beyaz adam Van Morrison gibi şarkı söyleyemez."

Hayranları tarafından "Van The Man" olarak anılan Morrison, ilk çıkışını bir Kuzey İrlanda grubu olan Them'in solisti olarak yaptı. 1964'te hit olan parçaları "Gloria"'nın kazandığı başarının birkaç sene sonrasında grubu terk eden Morrison, o günden beri solo kariyerine devam ediyor.

Morrison, nev'i şahsına münhasır bir müzikal yol izledi. Müziği çoğunlukla Amerikan soul müziği ve R&B çevresinde şekillendi. Popüler single'ları "Brown Eyed Girl", "Moondance", "Into the Mystic", "Domino" ve "Wild Night"'ta bu şekillenme net bir şekilde görülebilir.

Devamı...