Portal:Lady Gaga/Seçilen madde/1

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lady Gaga'nın et elbisesi, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga tarafından 2010 MTV Video Müzik Ödülleri'nde giyilen çiğ dana bifteğinden yapılan ve basında "et elbise" olarak adlandırılan elbise. Arjantinli tasarımcı Franc Fernandez tarafından tasarlanan ve Nicola Formichetti tarafından şekillendirilen elbise Time tarafından 2010 yılının en önemli moda olayı olarak adlandırıldı. Et elbise de Gaga'nın diğer elbiseleri gibi arşivlenebilmesi için tahnitlendi ve kurutulmuş et şeklinde 2011 yılında Rock and Roll Hall of Fame'de sergilenmeye başlandı. Ödül töreninden sonra Gaga elbisenin insanların inandığı şeyler için savaşma ihtiyacının bir ifadesi olduğunu açıkladı ve ABD ordusunun "Don't ask, don't tell" ("sorma, söyleme") politikasından nefret ettiğini vurguladı.

Elbise hayvan hakları savunucularının eleştirilerine maruz kaldı. Basın et elbise fikrinin özgünlüğünü çağdaş sanat ve popüler kültürden benzer örneklerle karşılaştırmalar yaparak tartışmaya açtı.

Gaga, 2012 yılında The Born This Way Ball turnesinde giymek üzere elbisenin yeni bir versiyonunu hazırlattı. Gaga elbiseyi "Americano" ve "Poker Face" performansları sırasında giydi. Bu elbise asıl et elbiseye benzemekle birlikte gerçek etten değil, et görünümlü kumaştan yapıldı.

Devamı...