Portal:Askeriye/Karargâh/Arşiv

Vikipedi, özgür ansiklopedi

==Portal İsminin Belirlenmesi==

Portal isminin aynı kalmasını öneriyorum Delamorenamesaj 19:01, 28 Aralık 2006 (UTC)

Üye listesinin temizlenmesi[kaynağı değiştir]

Sevgili generalimizin de önerdiği üzere aktif olmayan kullanıcıların da temizlenmesi için üye listemizin temizlenip , halihazırda üye bulunan kullanıcılara mesaj atarak listenin baştan oluşturulması uygun olacaktır sanırsam.Delamorenamesaj 11:39, 29 Aralık 2006 (UTC)

Bayramdan sonra hallederim. --Makedon 19:24, 29 Aralık 2006 (UTC)

Şablonlar[kaynağı değiştir]

Portaldaki şablonlar bölümünü düzenlemeye çalıştım ama, içime sinmedi. Sayfa fazla uzuyor. Bu bölümü ayrı bir bölüme nasıl alırız. Ve, şablonlar üzerinde biraz çalışsak mı, ne dersiniz. --Makedon 13:53, 7 Ocak 2007 (UTC)

Şablonlar nerede sayın generalim? Topluca görebilir miyiz?
Son olarak ben de kategorilerin düzenlenmesini öneriyorum. Tüm kategorileri alt ve üst olarak sınıflandıralım; ya da sıralı dizi durumuna getirelim.
Örnek: Silahlar>Ateşli Silahlar, Ateşsiz Silahlar>Ateşli Silahların altında tabancalar>Tabancaların altında yarı-otomatik, otomatik olmayan, 1. Dünya Savaşı, 2. Dünya Savaşı... şeklinde en alt kategorilere kadar ayıralım ve dallar yapalım. Bu dallar ile sınıflandırma hem bizim için daha iyi olur, hem de Vikipedi'den yararlananlar için.
Kategorileri düzene soktuktan sonra tüm kategorileri görebileceğimiz bir sayfada hepsini yayınlayalım.
Ama ilk önce sizin önerinizi uygulayım generalim. Şablonlar hangileri?
İyi çalışmalar
kızılsungur®©iletikatkılar 08:54, 8 Ocak 2007 (UTC)
Portalın anasayfasının en altında başladığı şablon listesinden bahsediyor sanırım.Bence de orada çok uzar, hoş da görünmez, ayrı bir sayfada toplansın şablonlar.Ayrıca kimler şablon yapabiliyor bunu bilsek?Sanırım bir tek ben yapamıyorum :) .Bir de bir sorum var Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlar'da yaptığı savaşları "Balkanlar'daki Osmanlı Savaşları diye kategoriye koydum ama ismi biraz garip geldi.Bu kategori için uzun olmayan bir isim, ne olabilir? --Çağatay67 12:29, 8 Ocak 2007 (UTC)

Tamam, Çağatay'ın dediği gibi. Şablonların ayrı bir sayfada yeralmasında hemfikir olursak Absar'dan rica edebiliriz. Bu işten ben de anlamıyorum. Şablonlar ve bilgi kutuları için [1] ve [2] bakabilirsiniz. Bir de Cephe ve Asker tanım tabloları vardı, bak ben de bulamadım şimdi. :) İşte bu yüzden, bir yerde toplarsak hepsini, aradığımızda şıppadanak buluruz. Bu işi halledip kategorilere bakalım, bence de iyi olur. Bu arada sevgili generaller, şu sayfaya [3] bir göz atarsanız, kategoriler konusunda önceki görüşler var.

Balkanlar'daki Osmanlı savaşları kategori adı, bana hiç de kötü görünmedi. --Makedon 12:55, 8 Ocak 2007 (UTC)

generalim, bizim çocuklar şöyle bir şey yapmışlar sayfanın yan tarafında gayet düzenli duruyor çok incelemedim ama, ayrı ayrı sayfalar oluşturup listeleyebiliriz diyorum.Delamorenamesaj 14:02, 8 Ocak 2007 (UTC)

Ingilizce Vikipedi'deki kutuyla pek alakasi yok ama ben de söyle bir kutu hazirlamistim. Kutu tasarlarken referans olabilir. --Ruzgarmesaj 11:36, 9 Ocak 2007 (UTC)

Bu arada şablon meselesini de atlamayalım. Ben, Delamorena'nın gösterdiği linkten pek bir şey anlamadım. Bunun Türkçesi yok mu yahu :) --Makedon 13:56, 10 Ocak 2007 (UTC)

Ruzgar, kasteddiğin şöyle Kullanıcı:Makedon/Askeriye-Hızlıkutu gibi bir şey mi. --Makedon 14:34, 11 Ocak 2007 (UTC)

Evet kastettigim böyle bir sey. Daha da gelistirilirse cok kullanisli olur bizim icin. Yeni hazirladigim terim listesini de ekleyebiliriz listeye. --Ruzgarmesaj 19:33, 19 Ocak 2007 (UTC)

Ruzgar, senin hızlı kutuyu hangi sayfada kullanmayı tasarlamıştın. Artık Şablonlar, Terimler, Katılımcılar, Son Eklenen Maddeler bölümlerini mavileştirebiliriz. Sanırım Karargah diye bir mavi de yapabilriz. --Makedon 14:46, 21 Ocak 2007 (UTC)

Kullanıcı:Ruzgar/Askeriye-Hızlıkutu işimizi görecek bir hızlı kutuyu sonunda hazırlayabildim. Makedon sizin dediğiniz yerlerin hepsini içine alıyor. Ben kutuyu ana portal sayfası hariç her yerde kullanmayı düşünmüştüm. Kutuyu bu haliyle diğer uygun sayfalara koyalım yoksa başka değişiklikler mi gerekiyor? Öneriler? --Ruzgarmesaj 01:52, 26 Ocak 2007 (UTC)

Eline sağlık Ruzgar. Bu haliyle iyi. İhtiyaç oldukça eklemeler yapılır tabi. En azından Karargah ve Tartışma sayfalarında bulunması yararlı olur. --Makedon 14:01, 28 Ocak 2007 (UTC)

Kategorilendirme[kaynağı değiştir]

Sevgili generaller,
Benim dediğim silâhlar ın (tabancalar, makineli tüfekler, el bombaları ...) ve savaş araçları nın (tanklar, ZPT'ler, savaş uçakları ...) hepsini görebileceğimiz bir sayfa hazırlamak. Bunun için kategorisi olmayan silâhları ve savaş araçlarını kategorilendirmek ve böylece [kategori:Silahlar] ve [kategori:Savaş araçları] sayfalarında görebilmek. Savaş tarihi gibi konuları siz sınıflandırabilirsiniz. Ben silahları ve savaş araçlarını sınıflandırmaya hazırım. Emir bekliyorum.
kızılsungur®©iletikatkılar 13:07, 10 Ocak 2007 (UTC)
  • Makedon bir yerlerde link vermişti sanırım askeri tarih projesinde var bu kategorilendirme. Bununla beraber Bir kategori listesi hazırlasak sanırım daha uygun olacak, bunu da portalın ana sayfasındaki kategorilerimiz bölümünden bağlantılandırabiliriz, hem böylece hangi kategorilerin olduğunu görürüz hem kategorileri daha kolay düzenleriz?Delamorenamesaj 13:15, 10 Ocak 2007 (UTC)
Generallerim,
Örneğin AA-52 makineli tüfeği maddesinin altında var olan silahlar kategorisi ni ateşli silahlar durumuna getirdim. Ateşli silahlar, silahlar'ın alt kategorisi. Amacım bu yöntemle tüm silahları ve savaş araçlarını alt kategorilere ayırarak sınıflandırma yapmak. Böylece silahlar kategorisi nden tüm silahların alt kategorisi bulabiliriz.
O bağlantı (link) güzel ama çok ayrıntılı. Ben sadece silahlar ve savaş araçları kategorilerini düzenlemek istiyorum. Son olarak AA-52 maddesini Silahlar>Ateşli Silahlar>Makineli Tüfekler şeklinde kategorilendirebilirim. Hangisini tercih edersiniz?
Görüşlerinizi bekliyorum. kızılsungur®©iletikatkılar 13:24, 10 Ocak 2007 (UTC)
vur kendini :), şaka şaka, şuna ne dersin: Silahlar>Ateşli Silahlar>tüfekler>Makineli Tüfekler. bir de o kategori ile ilgilenen başka birisi varsa onunla da fikir alışverişi yapmanı salık ederim.Delamorenamesaj 13:29, 10 Ocak 2007 (UTC)

Çok ayıp ettin şimdi Kızılsungur. Ne emri... Silah ve Savaş Araçları konusunda yoğun çalışıyorsun. Tabi ki bu tarz maddelerin kategorilendirilmesi sizlere düşer. Kimse sana emir memir verecek durumda değil. Fikrimi sorarsan, bildiğin gibi yap derim. --Makedon 13:53, 10 Ocak 2007 (UTC)

Peki,
Genelden özele bir kategorilendirme yapacağım. kızılsungur®©iletikatkılar 15:34, 17 Ocak 2007 (UTC)

Tanım şablonları[kaynağı değiştir]

Ben tanım şablonlarında değişikliğe gitmeyi düşünüyorum çünkü bayrakların boyutları konusunda problem yaşanıyor. Örneği 3:2 şeklinde olan bayraklar tam olarak şablona otururken bu oranın dışında olan bayraklar tam olarak bulunduğu hücreye oturmuyor ve görüntüyü bozuyor. Bu amaçla yeni bir tasarım yaptım eğer bu tasarımın konulması desteklenirse bu tasarımı koyacağım. Resimlere bakarak fikirlerinizi belirtebilirsiniz. Ayrıca tanım şablonları hakkında fikirlerinizi ve önerilerinizi de bu başlık altında tartışabiliriz(mesela ben fontların %90 boyutuna çekilmesinden yanayım).

--Ruzgarmesaj 19:48, 3 Şubat 2007 (UTC)

  • yeni sürümü sevdim hoş duruyo. benim gözümde bayrak sorun olmasa da bayran üstte durması daha güzel göstermiş.Delamorenamesaj 16:33, 4 Şubat 2007 (UTC)
  • Yeni sürüm sorun çıkarmıyorsa o kalsın derim. kızılsungur®©iletikatkılar 18:44, 4 Şubat 2007 (UTC)
  • Yeni sürüm güzel olmuş. Yanlız bayrağın yanı biraz boş kalmış gibi bayrağı sola çekip yanına ülke ismi yazılabilir.--Absarileti 10:20, 6 Şubat 2007 (UTC)

Bana göre her durumda hava hoş.--Simon Bolivar 08:44, 8 Şubat 2007 (UTC)

  • Yeni sürüm daha iyi görünüyor. Ülke adı belirtilirse iyi olur. --Makedon 12:19, 8 Şubat 2007 (UTC)

Teknik Veriler Şablonu[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar teknik verilerin girileceği biçim konusunda şu anda bir standartımız yok. Bir askeri aracın teknik verileri birçok farklı şekilde giriliyor. Ben bunların bir standarta çekilmesinden yanayım. Aşağıda kullanılan bir kaç tane teknik veri yazım biçimi

  1. Maddenin altına teknik veriler diye bir başlığın altında bir listenin içine yazma, M24 Chaffee
  2. Maddenin altına teknik veriler diye bir başlığın altında bir tablonunu içine yazma, T-34
  3. Maddenin sağ tarafına yaslı bir tablo şeklinde yazma, Panzerkampfwagen VI Tiger
  4. Maddenin sağ tarafına yaslı bir şekilde {{Tanım-kara savaş aracı}} şablonu kullanarak yazma, Panzerkampfwagen II

Ben bunlardan ikincisinin kullanılması taraftarıyım. Çünkü sağ tarafa liste halinde yazdığımız zaman çoğu maddede zorlukluklara yol açıyor. Mesela bir tankın üç modeli varsa sadece bir modelinin teknik özellikleri bu tablonunu içine yazılabiliyor ayrıca tanım, künye şablonları da sağ tarafa yaslı duruyor ve iki şablon çakışıyor. Diğerlerini mecburen alt tarafa tablo şeklinde veya liste şeklinde yazmak zorunda kalıyoruz ki bu tasarım açısından zorluğa görünüş açısında da çirkinliğe yol açıyor.

Liste halinde yazılmasına da karşıyım çünkü liste halinde yazıldığı zaman veriler rahat anlaşılamıyor yani böyle iç içe geçmiş gibi görünüyor(yani en azından bana öyle görünüyor). Üsttede belirttiğim gibi ben genelde maddenin alt tarafına bir tablo şeklinde yazılması taraftarıyım hem kullanım hem de görünüş bakımından bana göre en iyisi bu. Fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim. --Ruzgarmesaj 22:59, 8 Şubat 2007 (UTC)

Merhaba,

Rüzgar arkadaşımıza bir noktada katılıyorum.Bencede belirli bir şablon kullanalım.Benim farklı bir teklifim daha olacak.Temel 2 tane şablonumuz olsun.Sayfanın durumuna göre şablon kullanalım.Yani içeriği kısa ve birçok modeli kapsayan sayfalarda kısa, içeriği uzun ve tek modelleri barındıran sayfalarda diğerini kullanalım.Saygılarımla --egemen 23:20, 8 Şubat 2007 (UTC)

  • Aynı sorunu ben uçaklarda yaşadım. görünüş açısından bence en güzeli 3. olan Panzerkampfwagen VI Tiger'deki. yalnız çeviri yaparken biraz zorlanıyorum nedense, çevirilerdeki de madde içinde bir düzenli bir tablo kolay oluyor. benim gönlüm 3. tipten yana. Delamorenamesaj 10:22, 9 Şubat 2007 (UTC)
  • T-34 maddesindeki şablon ve düzen gayet iyi olmuş. Ancak iki noktada düzeltilmesi iyi olur bana kalırsa. Birincisi, ZSA şablonu, görünüm olarak çok güzel olmuş. Buradaki renklendirme T-34 maddesindeki şablona uygulanırsa görünüm olarak da çok iyi olur. İkincisi, satırların biraz daraltılmasının iyi olacağı kanısındayım. Dikey kaydırma çubuğunun daha az kullanılması, iyi bişi. --Makedon 10:25, 9 Şubat 2007 (UTC)
  • Hazır bu tank meselesi açılmışken, II. Dünya Savaşı'nda kullanılan zırhlı araçlar diye bir maddemiz var. Gerektiği gibi düzenlenirse iyi bir liste olur. Haden bakem tankçılar :) --Makedon 10:40, 9 Şubat 2007 (UTC)
Ben de eskiden 3. tasarımın veya diğer Vikipedilerde kullanılan standart tasarımın daha iyi olduğunu düşünüyordum. Ancak yeni maddeler ekledikçe aslında bu şablonların bazı durumlarda yetersiz kalabileceğini gördüm. Zaman geçtikçe de bu konuda haklı olduğumu gördüm çünkü gerek Almanca Vikipedi olsun gerekçe İngilizce Vikipedi teknik veriler şablonunda bir standartlaşmaya gidemedi. Almanca Vikipedi'de bir çok madde sağ taraftaki standart şablonla yazılırken bir kısmı da benim T-34 maddesinde yazdığım gibi yazıldı. Çünkü bazı tankların bir çok çeşitlemesi vardı ve bunlara ayrı ayrı tablo oluşturmak sayfa tasarımı açısından çirkin bir görüntü veriyordu. Ayrıyeten kullanıcının da kafasını karıştırıyordu.
Zamanla fikirlerim yerine oturdu ve en önemli olanın anlaşılabilirlik, işlevsellik ve uyumluluk olduğunu anladım. Bundan dolayı 2. şekilde yazmayı destekliyorum. 2. şekilde yazdığımız zaman bir kere yer sıkıntısı yaşamıyoruz, yani istediğimiz kadar model girelim hiç bir şekilde sıkışmıyorlar sayfanın dışına taşmıyorlar. İkincisi kullanıcı hangi özelliğin hangi modele ait olduğunu rahatça anlayabiliyor ayrıca üstteki TOC'dan yani İçerik Tablosundan istediği modelin teknik verilerine kolayca ulaşabiliyor. Ayrıca sağ tarafta ayrı bir tablo halinde yazdığımız zaman mecburen yazı karakterini küçük tutmamız gerekiyor ki bu da kötü monitörlerde veya başka işletim sistemlerinde okuma zorluklarına yol açıyor(çeşitli Linux sürümlerinde bunu bizzat yaşadım). Bu şekilde yazdığımız zaman dünyadaki bütün bilgisayarlardan rahatça okunan bir biçim elde ediyoruz ki bu da Vikipedi'nin ilkeleriyle örtüşüyor. Ayrıca alt tarafa ayrı bir tablo halinde yazdığımızda sağ tarafına o modelin donelerini veya kendisini gösteren bir resim koyabiliyoruz ki bu da açıklayıcı oluyor.
Makedon'un dediği önerilere gelince bence uygulanabilir, ben zaten bu tabloları Vikipedi'nin standart "wikitable" sınıfını kullanarak oluşturdum. Gerekli düzenlemeler ilerde kolayca yapılabilir çünkü şu anda kullanmasam da bu şekilde kullanımı kolaylaştıracak bir şablon hazırladım. Benim standartlaşmayı desteklememin sebebi kullanıcın bir biçime alışması ve aradığı şeyi hemen rahatça bulması. Eğer burdan herhangi bir standartlaştırma kararı çıkmazsa da o kadar önemli değil herkes kendine uygun bulduğu şekilde ekler şablonunu. --Ruzgarmesaj 00:33, 10 Şubat 2007 (UTC)
  • Ben yer konusunda şikayetçiyim. "Etkili Erim:" , "Mürettebat:" gibi teknik veriler girmek istediğimde kabul etmiyor. Bu yüzden bu şablonları kullanamıyorum. Ama yine de tekdüzenleştirilmesinden (standartlaştırılmasından) yanayım. Şablonların teknik veriler kısmını genişletebilirseniz iyi olur. kızılsungur®©iletikatkılar 12:46, 2 Mart 2007 (UTC)
Bu şablon "künye" gibi bir şeydi. Eğer teknik verileri girmek istiyorsanız Şablon:Tanım-kara savaş aracı'nı kullanabilirsiniz(örn. kullanım → M1 Abrams). Ben teknik verilerin ayrı bir tablo içinde yazılmasından yana olduğum için ZSA şablonunu kullanmıyordum. Benim sevdiğim tarzdaki teknik veriler kutusunu T-90 maddesi içinde görebilirsiniz. --Ruzgarmesaj 17:22, 2 Mart 2007 (UTC)

Ana kategorilerde temizlik[kaynağı değiştir]

Askeriye ile ilgili ana kategorilerde çok fazla madde birikmiş bulunuyor. Geçenlerde Köy Çeşmemizde Noumenon bu konuya dikkat çekmişti. Elbirliğinle bu konu üzerine eğilelim, maddeleri ilgili oldukları alt kategorilere alalım. İşin askeri tarih yönünde ben kolları sıvıyorum, silahlar meselesine karışmam. Askeriye ile ilgili kategorilerden bir tek Kurtuluş Savaşı Kategori:Büyümeye meyilli kategoriler de yer alıyor, diğerleri de yer almadan, grubumuza bir laf gelmeden :)... Hadeen gari kızlar, kızanlar. --Makedon 14:55, 6 Mart 2007 (UTC)

Çanakkale Savaşları Projesi[kaynağı değiştir]

Vikipedi:VikiProje Çanakkale Savaşları konusunda... ? --Makedon 14:47, 18 Mart 2007 (UTC)

Bende de Çanakkale Hava Savaşları ile ilgili bir makale var. İstersen oradan da yararlanabiliriz. Makaleyi geliştirelim mi? kızılsungur®©ileti 21:32, 10 Temmuz 2007 (UTC)

Beyler ilgimi mazur görürseniz, Çanakkale Savaşları ile ilgili bazı maddelerde iç bağlantı sayısı biraz az olmuş.Burada bunları düzenleyebilecek biri var mı?.Benim üstünde uğraştığım maddeler olmasa ben ilgileneceğim de... --Çağatayileti 21:44, 10 Temmuz 2007 (UTC)

Sevgili kızılsungur, bende hava savaşları ile ilgili hiçbir materyal yok. Sende varsa üzerinde çalış tabi. --Makedon 09:39, 11 Temmuz 2007 (UTC)

Haklısın Çağatay, gözüme çarpan yerde iç bağlantı veriyorum ama daha fazla olabilir tabi. Olmalı da. Gözüne çarpan ekler nasılsa ya da sonradan elden geçiririm. Yine de bir bakayım. Hatırlattığın için sağol. --Makedon 09:39, 11 Temmuz 2007 (UTC)

Benim yararlanmak istediğim kaynak telif hakkı yüzünden kapalı. SvH Dergisi'nden yararlanacaktım. Yazılı izin gerekiyor. :( kızılsungur®©ileti 21:15, 11 Temmuz 2007 (UTC)

IDEF 'O7[kaynağı değiştir]

Idef 'o7 ile ilgili birkaç foto yükledim Viki'ye. Makalelerde kullanmak için fotoları kullanabilirsiniz. Yüklediğim fotolara buradan ulaşabilirsiniz.

kızılsungur®©iletikatkılar 18:10, 2 Haziran 2007 (UTC)

Kategori Hatası[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar,

Piyade Tüfekleri kategorisinin altında silahlar kategorisi var. Ana sayfamızdaki kategori hatasını düzeltirseniz sevinirim.

kızılsungur®©ileti 18:22, 18 Haziran 2007 (UTC)

Kategoriler birbirine girmiş gibi. Şuna bir bakın:

[–] Askeri tarih taslakları

[–] Savaş taslakları

[–] Savaş araçları

[–] Savaş araçları

[–] Savaş araçları

[–] Savaş araçları

[–] Savaş araçları

[+] Savaş araçları

[+] Savaş araçları

[+] Askeri taşıma araçları

[+] Deniz savaş araçları

[+] Hava savaş araçları

[+] Kara savaş araçları

[+] Savaş makineleri

[+] Silahlar

[+] Savaş teknolojileri

[–] Askeri taşıma araçları

[+] Nakliye uçakları

[+] Zırhlı muharebe araçları

[+] Zırhlı personel taşıyıcılar

[+] Deniz savaş araçları

[+] Hava savaş araçları

[+] Kara savaş araçları [+] Savaş makineleri

[–] Silahlar

[–] Silah taslakları

altkategori yok

[+] Ateşli silahlar

[+] Ateşsiz silahlar

[+] Bombalar

[+] Kimyevi silahlar

[+] Kuşatma Makineleri

[+] Mayınlar

[+] Nükleer silahlar

[+] Patlayıcı silahlar

[+] Plastik patlayıcılar

[+] Radar

[+] Toplar

[+] Torpidolar

[+] Silah üreticileri

Askeri tarih taslaklarının altında savaş araçları ve silahlar kategorileri var. Sizce de biraz ilginç değil mi?

kızılsungur®©ileti 21:01, 23 Haziran 2007 (UTC)

Panzers Phase One[kaynağı değiştir]

Bu oyunu özellikle II Dünya Savaşı ile ilgilenen makedon ve egemen için öneriyorum.

Bulabilirseniz oynayın. ;)

kızılsungur®©ileti 17:45, 12 Temmuz 2007 (UTC)

Portal:Ekonomi[kaynağı değiştir]

Ekonomi portalı açmak istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

kızılsungur®©ileti 21:48, 14 Temmuz 2007 (UTC)

Genel hatlarda yardımcı olabilirim. Kitaplarım Ankara'da, ayrıntılara giremem. Bu koşullarda beni ihtiyattaki bir tabur olarak gör. Elimden geleni yapmaya çalışırım. --Makedon 13:38, 19 Temmuz 2007 (UTC)

Çeviriler[kaynağı değiştir]

Sanırım İngilizce metinlerden alınan bilgileri maddelere aktarırken, sıklıkla "rezerv" sözcüğü kullanılıyor. Türkçede "ihtiyat" ya da "yedek" sözcüğünü kullanılıyor. --Makedon 14:06, 20 Temmuz 2008 (UTC)