Popüler bilim

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Popüler bilim, toplumun her kesiminin anlayacağı bir dille ve biçimle yapılan bilimdir.[1] Popüler bilim ürünleri genellikle çok geniş alanda, çok çeşitli bilim dallarıyla ilgilenir. Üretenler, ortaya koyanlar; bilim insanları da olabileceği gibi genelde bilime yakın, konusunda bilgili kişilerdir. Popüler bilim birçok biçimde halka sunulabilir. Kitap, dergi, belgesel ve gazete başlıca biçimlerdir.

Önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Popüler bilim, bilim insanlarının bilimle uğraşmayan halkın anlayamayacağı dünyalarını halkın anlayabileceği ve yararlanabileceği bir duruma getirip halka sunar. Çok ağır ve karmaşık bilim dili, halkın diline yakın bir duruma indirgenir. Böylece bilimle uğraşmayan ama bilimin ürettiği teknik ve teknolojiyi kullanan halk ile bilim dünyasının arasındaki iletişim sağlanmış olur.

Dergiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Genellikle ilgili bilim alanında uzman olmayan okurlara yönelik oluşturulmuş haber ve araştırma, inceleme ya da bilgilendirme içeriklerinin yer aldığı süreli yayınlardır.[2][3] Okur kitlesinin alan uzmanları olduğu ve yine araştırma ve inceleme makalelerinin sunulduğu yayınlara ise bilimsel dergi adı verilir. Popüler bilim dergilerinde yer alan içerik, yer yer haberlerde de konu edilir. Bu dergiler, bilimsel bilgi ve fikirlerin yayılması bağlamında en önemli medyalardan biri olarak gösterilmektedir.[2][3][4]

Popular Science,[4] 1888 yılından beri yayımlanan National Geographic[2] veya 1967'den beri TÜBİTAK tarafından aylık olarak yayımlanan Bilim ve Teknik[2] ya da Bilim ve Gelecek veya Bilim ve Ütopya gibi yayınlar,[4] popüler bilim dergilerine örnek olarak gösterilebilir.

Diğer yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Discovery Channel - Kablolu televizyon ya da uydu yayını televizyon kanalı.
  • Daily Planet - Kanada'da bir televizyon dizisi.
  • Bilgi Küpü - NTV Yayınları'nın "21. yüzyıla ayak uydurmak için bilmeniz gereken her şey" alt başlıklı popüler bilim ansiklopedisi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TDK Güncel Türkçe Sözlük - popüler bilim". Erişim tarihi: 6 Ocak 2010. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ a b c d Tuncay Özsevgeç; Büşra Eroğlu; Yasemin Öztürk Köroğlu (2017). "Popüler Bilim Dergilerinin Değerlendirilmesi: Bilim ve Teknik ve National Geographic Örneklemi". Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 30. ss. 619-630. Erişim tarihi: 24 Mart 2020. 
  3. ^ a b Akoğlu, Alp (2005). "Popüler Bilim Yayıncılığı ve Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri" (PDF). Journal of İstanbul Kültür University, 2. ss. 1-4. Erişim tarihi: 24 Mart 2020. [ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ a b c Erdal Dağtaş; Mehmet Emir Yıldız (2016). "İktidar ve Bilim: Popüler Bilimin Ekonomi Politiği Üzerine Bir Literatür Değerlendirmesi" (PDF). Global Media Journal TR Edition. 7 (13). ss. 28-48. 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2020.