Pilot botu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
New York kılavuz teknesi No. 17 Fannie, Conrad Freitag

Kılavuz teknesi veya Pilot botu, Kılavuz kaptanları kara ile kılavuzluk edecekleri gemiler arasında taşımak için kullanılan bir tekne türüdür. Kılavuz tekneleri bir zamanlar hızlı olması için yelkenli teknelerden oluşuyordu çünkü gelen gemiye ilk ulaşan kılavuz kaptan işi kapıyordu. Günümüzde kılavuz tekneleri, gemiye gelmeden önce gemi acenteleri tarafından telefon edilerek planlanmaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kılavuz kaptanlar ve kılavuzluğun yapılması, limana gelen gemi kaptanlarının, gemilerini güvenli bir şekilde limana getirmek için yerel ve deneyimli liman kaptanlarını, özellikle de yerel balıkçıları işe aldıkları Antik Yunan ve Roma zamanlarına kadar uzanır. Daha sonraları, kılavuzluk eylemini düzenleme ve kılavuz kaptanların yeterli sigortaya sahip olmalarını sağlama amacıyla, limanlar her liman için kılavuz kaptanlara özel lisans vermeye başladı.

Her ne kadar liman tarafından kendi yetki alanları dahilinde faaliyet göstermek üzere lisanslanmış olsalar da, kılavuz kaptanlar genellikle serbest meslek sahibiydiler, bu da onları limana gelen gemilere ulaştırmak için diğer kılavuz kaptanlardan daha hızlı ulaşıma sahip olmaları gerektiği anlamına geliyordu. Kılavuz kaptanlar çoğunlukla ikili olarak çalıştıkları için gelen gemilere ulaşmak amacıyla kendi balıkçı teknelerini kullanmaktaydılar. Ancak balıkçı tekneleri yavaş teknelerdi ve balıkçılık ekipmanlarıyla doluydu bu nedenle yeni tip bir tekneye ihtiyaç duyuldu.

İlk kılavuz tekneleri, tek direkli yelkenlilerden(kotra) ve çift direkli yelkenlilerden(Yawl) geliştirildi ve daha sonra tüm uzman kılavuz tekneleri yelkenli tekneye dönüştü. Bunlar, büyük, dik açılı omurgalara sahip, etkili bir şekilde hafif ve aşırı güçlü tek direkli yelkenli teknelerdi, bu da onları derin su çekiminde güçlü kılıyordu.

Efsanelere göre, ilk resmi Bristol Kanalı kılavuz kaptanı, Mayıs 1497'de Bristol Şirketi tarafından John Cabot'un Matthew'unu Bristol limanından Bristol kanalının ötesindeki açık denize yönlendirmek üzere atanan mavna kaptanı George James Ray'di. 1837'de Kılavuz kaptan George Ray, Brunel'in SS Great Western gemisine kılavuzluk yaptı ve 1844'te William Ray, daha büyük SS Great Britain'e ilk yolculuğunda kılavuzluk yaptı.[1]

Bazı hâlâ seyreden tarihi kılavuz tekneler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • On sekiz Bristol Kanalı kılavuz teknesi dünya çapında kaldığına düşünülüyor
  • Alman kılavuz teknesi, Elbe, No. 5, 1883'te denize indirildi ve Almanya'ya dönüp geleneksel bir yelkenli tekne olarak restore edilmeden önce, kılavuz teknesi olarak, Wander Bird adlı özel yat daha sonra San Francisco'da hippilerin evi olarak uzun bir geçmişe sahipti.
  • Alman kılavuz teknesi Cuxhaven 1901'de suya indirildi ve bir uskuna olarak hayatta kaldı, adı Atalanta olarak değiştirildi ve hala geleneksel bir yelken eğitim gemisi olarak aktif
  • ABD motorlu teknesi USS California 1910'da tamamlandı ve I. Dünya Savaşı'nda liman devriye görevinde çalıştı.
  • ABD'nin iki direkli, gaff donanımlı gulet'i Adventuress, 1913'te suya indirildi, kılavuz teknesi olarak hizmet gördü ve II. Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri Sahil Güvenlik'te görev yaptı.
  • ABD'nin iki direkli gaff donanımlı yelkenlisi Zodiac, 1924'te yarış yelkenlisi olarak inşa edildi ve kılavuz teknesi olarak kullanılmak üzere San Francisco Bar Pilotları Birliği tarafından satın alındıktan sonra California adını aldı.
  • 1925'te inşa edilen ABD'li gulet Roseway, 1973'e kadar otuz yıl boyunca Boston Pilotlar Birliği'ne ait olup şu anda Boston ve St. Croix, USVI'de Camden, Maine'deki Dünya Okyanus Okulu tarafından faaliyet gösteren kayıtlı bir ABD Ulusal Tarihi Simgesel Yapısıdır.
  • ABD kılavuz teknesi Moses H. Grinnell, 1850 yılında inşa edilmiş ve George Steers tarafından tasarlanmıştır. Sahibi George W. Blunt'tu . 1863'te Grinnell, Orta Sahanın dış kısmındaki vapur Birliği tarafından vuruldu. Grinnell, adını New York'lu başarılı bir tüccar ve nakliyatçı olan Moses H. Grinnell'den almıştır.[2] :75

Zodiac ve Adventuress, Ulusal Tarihi Yerler Sicilinde listelenmiştir ve restorasyonlarının ardından şu anda Washington eyaletinde seyretmeye devam etmektedir.[3][4]

Modern kılavuz tekneleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern kılavuz tekneleri, 7 metreden 25 metreye kadar uzunluklara sahip olabilir, ağır denizlere ve 100.000 tonluk tanker ve yolcu gemilerine karşı dayanıklı olacak şekilde inşa edillmektedir. Yüksek güce sahiplerdir ve bu nedenle çok hızlı-dayanıklı, amaca yönelik olarak inşa edilmiş teknelerdir. Normalde turuncu, kırmızı veya sarı gibi oldukça görünür bir renge boyanırlar.

Tasarım açısından, en yaygın olarak tek gövdeli gövde formları kullanılır, ancak katamaranlar,[5] SWATH'ler[6] ve Dalga Delici Gövdeler[7] de mevcuttur. Bazı kılavuz tekneleri hala çelikten yapılmış olsa da, hızlı seyahat etme ihtiyacı, artık alüminyum, fiberglas ve kompozitler gibi daha hafif malzemelerin yaygın olarak kullanılmaktadır. Avustralya'da üretilen Berkeley Sınıfı gemiler gibi bazılarında, bu malzemelerin bir kombinasyonu kullanılır.[8]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinyalizasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Kılavuz kaptanlar, ana yelkende çok sayıda kılavuz teknesi olduğunu ve dikey olarak iki renge (genellikle beyaz ve mavi) bölünmüş büyük bir pilot bayrağını dalgalandırarak teknenin görünürlüğünü artırırdı. Tehlike altındayken geceleri roketler ve mavi ışıklar ateşlerlerdi. Sis olduğunda ve bazen fuar günlerinde kullanılmak üzere pirinç işaret tabancası taşırlardı.[9][10]

kılavuz teknesi işlevlerini belirtmek için özel olarak işaretlenmiştir. Gün boyunca "H" bayrağını dalgalandırırlar ve normalde PILOT kelimesi yanlarda açıkça görülebilen büyük harflerle yazılmıştır.

Geceleri özel seyir ışıkları vardır: "normal" seyir ışıklarına ek olarak, bir kılavuz kaptan olduğunu belirten üstünde beyaz bir yuvarlak ışık ve altında kırmızı bir yuvarlak ışık bulunurken, bir balıkçı teknesinde üstte kırmızı bir ışık bulunur ve aşağıdakinde beyaz ışık.

Bunu hatırlamak için, bazı insanlar kılavuz kaptanların gemileri beklerken çok fazla alkol tükettikleri fikrini yansıtmak için anımsatıcı "beyaz şapka, kırmızı burun" ifadesini, dolayısıyla altında kırmızı burunlu beyaz kaptan şapkası benzetmesini kullanırlar.

Kılavuz tekneleri genellikle en kötü koşullarda bile açıkça görülebilmeli ve ayırt edilebilmeleri için sarı gibi parlak renkler kullanırlar. Bu sonuncusu esas olarak kılavuz kaptan alımları olarak adlandırılanlar için geçerlidir: kılavuz kaptanı gelen gemilere getirmek veya ayrılan gemilerden almak için gemilere giden tekneler. Yerel duruma bağlı olarak, alımlar doğrudan yakındaki bir limandan başlatılabilir veya merkezi pilot istasyonundan gelebilir: denizde bir pilotaj alanının yakınında önceden tanımlanmış bir konumda bulunan bir kılavuz teknesi. Daha önceki günlerde neredeyse tüm kılavuz kaptanlar denizdeki bir "pilot istasyonundan" geliyordu, ancak modern zamanlarda çok hızlı alımlarda, denizde kalıcı olarak personel bulunan bir pilot istasyonuna sahip olmamak, kılavuz kaptanları doğrudan kıyıya veya kıyıdan transfer etmek genellikle daha pratik bir çözümdür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "History of Pilot Cutters". Annabel J. 15 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Cunliffe, Tom (2001). Pilots, The World Of Pilotage Under Sail and Oar. Brooklin, Maine: Wooden Boat Publications. ISBN 9780937822692. 17 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  3. ^ "Schooner Zodiac History". Schoonerzodiac.com. 19 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2012. 
  4. ^ "Schooner Adventuress National Historic Landmark Study". National Park Service. 11 Nisan 1989. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  5. ^ "Wakatere :: Q-West". www.q-west.com. 14 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2016. 
  6. ^ "ABEKING & RASMUSSEN: Swath Pilot Vessels". abeking.com. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2016. 
  7. ^ "Baltic Workboats US Wave Piercing Pilot Boats". 17 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  8. ^ "Success Spurs Demand for Berkeley Class Pilot Boat". 24 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2016. 
  9. ^ Bunting, W. H. (1994). Portrait of a Port, Boston, 1852-1914. Harvard University Press. s. 144. ISBN 9780674690769. 17 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2021. 
  10. ^ Lampee, Charles I. (1959). "Memories of Cruises on Boston Pilot Boats of Long Ago". Nautical Research Journal. ss. 44-58. 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023.