Mavna

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Londra, İngiltere, Birleşik Krallık'ta Thames Nehri üzerinde bir römorkör tarafından çekilen mavnalar
Bir British Airways Concorde ABD, New York'ta bir mavna üzerinde.çekiliyor.

Mavna günümüzde genellikle kendi mekanik tahrik araçlarına sahip olmayan düz tabanlı bir iç su yolu gemisine denilmektedir. [1] İlk modern mavnalar römorkörler tarafından çekildi ancak günümüzde çoğu itici tekneler veya diğer gemiler tarafından itilir. Mavna terimi zengin bir tarihe sahiptir ve bu nedenle başka birçok mavna türü mevcuttur.

Mavna Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Mavnanın İngilizcesi olan Barge 1300'den, Eski Fransızca barge, Vulgar Latin barga'dan gelmektedir. Kelime başlangıçta herhangi bir küçük tekneye atıfta bulunurken modern anlamı 1480 civarında ortaya çıktı. Bark "küçük gemi" 1420'den, Eski Fransız barque'den, Vulgar Latin barca'dan (MS 400) gelmiştir. Barque'ın "üç direkli yelkenli gemi" olarak daha kesin anlamı, 17. yüzyılda ortaya çıktı ve genellikle belirsizliği gidermek için Fransızca yazımını içeriyordu. Her ikisi de muhtemelen Latince barica'dan, Yunanca baris "Mısır teknesi"nden, Kıpti bari "küçük tekne", hiyeroglif Mısır hiyeroglifinden türetilmiştir.

D58G29M17M17D21P1

ve "sepet şeklindeki tekne" için benzer ba-y-r .[2]

İngiliz nehir mavnası[değiştir | kaynağı değiştir]

Barton Su Kemeri'nin altındaki nehir mavnası c. 1793
Dosya:Dutch barge.jpg
Namur'da bir Hollanda mavnası

Büyük Britanya'da bir ticaret mavnası aslen gezilebilir nehirlerde kullanım için yapılan düz dipli bir ticaret gemisiydi. [3] Bu mavnaların çoğunun yelkenleri vardı. Severn Nehri üzerindeki trafik için mavna şu şekilde tanımlandı: Daha küçük türler, kırk ila altmış fit uzunluğunda, tek direkli ve kare yelkenli ve yirmi ila kırk ton yük taşıyan mavnalar olarak adlandırılır. Daha büyük gemilere mala denirdi. [4] Irwell Nehri üzerinde, direkleri ve yelkenleri ayaktayken Barton Su Kemeri'nin altından geçen mavnalara atıfta bulunulmuştur. [4] Thames Nehri üzerindeki mavnalara batı ülkesi mavnaları deniyordu. [3]

Modern mavna[değiştir | kaynağı değiştir]

Demir mavna[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern mavnaya yol açan yenilik, bir buharlı römorkör tarafından çekilen demir mavnaların kullanılmasıydı. Bunlar ilk önce tahıl ve diğer ürünleri taşımak için kullanıldı. Yaklaşık 1840'tan 1870'e kadar çekili demir mavna Ren, Tuna, Don, Dniester ve Mısır, Hindistan ve Avustralya'daki nehirlerde hızla tanıtıldı. Bu mavnaların çoğu Büyük Britanya'da inşa edildi. [5]

Günümüzde 'mavna' genellikle aptal mavna anlamına gelir. [6] Avrupa'da Dumb mavna: Kendi mekanik tahrik araçlarına sahip olmayan, çekilmek üzere tasarlanmış bir iç su yolu taşımacılığı yük gemisidir . [1] Amerika'da genellikle mavna itilir.

Modern kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Römorkör Chicago Nehri üzerinde bir mavnayı itiyor

Güçsüz gemiler - mavnalar - ihtiyaç duyulan yere yedekte çekilen ve gerektiği kadar orada konuşlanmış büyük konaklama gemileri gibi başka amaçlar için kullanılabilir. Bibby Stockholm buna bir örnektir.[7]

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki mavnalar[değiştir | kaynağı değiştir]

3x3 dokuz üniteli mavna La Crosse, Wisconsin'den geçiyor
Cumberland Nehri üzerindeki dar bir virajın etrafında birden fazla mavna

Endüstriyel gelişmeden önceki zamanlarda, demiryolları ve otoyollar ve mavnalar, birçok bölgede iç ulaşımın baskın ve en verimli aracıydı. Bu, bugün dünyanın birçok bölgesi için halen geçerlidir.

Bu tür önceden sanayileşmiş veya zayıf gelişmiş altyapı bölgelerinde birçok mavna su yollarında uzun ince direklerle çalıştırılmak üzere özel olarak tasarlanmıştır - bu nedenle, Kuzey Amerika'nın geniş batısı Mississippi drenaj havzasının sistemleri geniş nehir kolu kullanılarak yerleştiğinden Amerikan su yollarında sırıklı tekneler olarak bilinir. Polebotlar, tekneyi istenen yere hareket ettirmek için bir direği nehir yatağına, kanala veya göl dibine doğru iten teknenin yan taraflarındaki "yürüteçler" kas gücünü kullanır.

Türler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Eurostat 2010.
  2. ^ An Egyptian hieroglyphic dictionary: with an index of English words by Sir Ernest Alfred Wallis Budge from Google Books
  3. ^ a b A Society of Gentlemen 1763.
  4. ^ a b Phillips 1792.
  5. ^ Seymour 1869.
  6. ^ CESNI 2021.
  7. ^ "On board 500-room barge Bibby Stockholm asylum seeker 'floatel'". Dorset Live. 4 Nisan 2023. 4 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]