Pilosella × sintenisii

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pilosella × sintenisii
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Klad: Eudicots
Takım: Asterales
Familya: Asteraceae
Cins: Pilosella
Melez tür: P. × sintenisii
İkili adlandırma
Pilosella × sintenisii
(Freyn) Soják, Folia Geobot. Phytotax. 6: 219 (1971).
Sinonimler
Hieracium sintenisii Freyn, Österr. Bot. Zeitschr. 42: 269 (1892).

Pilosella × sintenisii, Asteraceae familyasından çok yıllık melez bir bitki türü. Pilosella piloselloides ile Pilosella verruculata türünün doğal melezidir. İlk olarak 1892 yılında Josef Franz Freyn tarafından Hieracium sintenisii ismiyle tanımlanmış, daha sonra 1971 yılında Jiří Soják tarafından Pilosella cinsine dahil edilerek yeniden adlandırılmıştır.

Mumsu fakat yıldızsı tüylü yaprakları, sarımsı-kahverengi salgı tüyleri ve brakte topluluğu üzerinde basit salgısız tüyleri ve küçük kömeçleri olan bitkilerdir. Aynı bölgeden bazıları da dahil olmak üzere diğer bitkiler, görünüşte P. verruculata'ya çok daha yakındır, ancak brakte topluluğu üzerinde çok sayıda basit tüy ve sadece birkaç sarımsı kahverengi salgı tüyü vardır. P. verruculata'ya veya Pilosella echioides dahil üçlü melezlere geri çapraz olabilirler. Çiçeklenme Temmuz ve Ağustos aylarında görülür. Bitkiye 1180–2300 m rakım aralığında rastlanır.[1]

Kuzey Kafkasya, Transkafkasya (Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan) ve Türkiye'da doğal yayılış yapar.[2] Türkiye'de Ağrı, Burdur, Erzincan, Kars ve Sivas illerinde yaşadığı tespit edilmiştir.[1]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Sell, P.D.; West, C. (1975). Davis, P.H. (Ed.). Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol. 5 (Compositae). Edinburgh: Edinburgh University Press. ss. 696-763. ISBN 0-85224-280-8. 
  2. ^ "Pilosella × sintenisii". Vikitür. 14 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2021.