Pazar bölümleme
Pazar bölümleme bir ekonomi ve pazarlama terimidir.
Pazar bölümlendirmede çeşitli kriterler kullanılmaktadır. Pazarda hedeflenen tüketici kitlesinin niteliklerine göre farklı kriterler kullanılabilir. Doğal olarak, tüketici pazarında kullanılacak kriterlerle endüstriyel pazarda kullanılacak kriterler farklıdır. Bu kriterlerden bazıları aşağıda verilmektedir. Pazar bölümlendirme işlemi tek bir kritere göre yapılabildiği gibi birden fazla kritere göre de yapılabilmektedir.
Segmentasyon, bir pazarlama stratejisi olarak, tüketici pazarını belirli gruplara (segmentlere) ayırma işlemidir. Bu strateji, tüketici davranışları, ihtiyaçları, tercihleri, demografik özellikleri, yaşam tarzları ve diğer faktörlere dayalı olarak benzer özelliklere sahip tüketicileri belirleyerek, daha etkili bir pazarlama yaklaşımı oluşturmayı amaçlar.
Segmentasyon, bir işletmenin ürünlerini, hizmetlerini, fiyatlandırmasını, reklamını ve dağıtımını belirli tüketici gruplarına uyacak şekilde ayarlamasına yardımcı olur. Bu da, tüketicilerin ürün veya hizmetlerle daha iyi bağlantı kurmalarına ve daha fazla satın alma yapmalarına olanak tanır.
Segmentasyon, pazarlama stratejilerinin daha odaklı, etkili ve verimli hale getirilmesine yardımcı olurken, tüketicilere daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmayı da mümkün kılar.
Tüketici pazarları
[değiştir | kaynağı değiştir]- Demografik faktörler
- Coğrafi faktörler
- Davranışsal faktörler
- Psikografik faktörler
Endüstriyel pazarlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Coğrafi bölge
- Örgüt tipi
- Müşteri büyüklüğü
- Ürünle ilgili faktörler
Ekonomi veya finans ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |