Paolo Eleuteri Serpieri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paolo Eleuteri Serpieri
Paolo Eleuteri Serpieri, Barcelona International Comic Convention 2016 etkinliğinde
Doğum29 Şubat 1944 (80 yaşında)
Venedik, İtalya
MeslekÇizgi romancı
Milliyet İtalya
Vatandaşlık İtalya
TürÇizgi roman, Erotik edebiyat
Edebî akımÇizgi roman
Önemli ödülleritam liste

Paolo Eleuteri Serpieri (29 Şubat 1944, Venedik) İtalyan çizgi romancı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Paolo Eleuteri Serpieri Venedik'te doğdu, kısa süre sonra Roma'ya taşındı ve burada sanat lisesine devam etti.

Sanat eğitiminin ardından Renato Guttuso'nun öğrencilerine katılarak resimle ilgilenmeye başladı. Mimarlık Fakültesi'ne devam etti ve kendini çeşitli mimarların stüdyolarında teknik çizim yapmaya adadı. Ressamlık deneyiminde, ustası Guttuso'nun tarzından uzaklaşmak ve kişisel bir tarz aramak için yağlı boyadan akriliğe geçti.[1]

Paolo Eleuteri Serpieri, bu dönemde çizgi roman dünyasının farkına varmaya başladı ve Alberto Breccia, Arturo Del Castillo ve Alberto Salinas gibi çizerleri[1] takip etmeye başladı. Böylece, Eura Editoriale tarafından yayınlanan haftalık Lanciostory dergisiyle birkaç yıl boyunca (1975'ten 1980'e kadar) çalışarak çizgi roman sanatçısı olarak faaliyet göstermeye karar verdi. Bu dönem boyunca kendisini büyük tutkusu olan western tarzı öyküleri resimlemeye adadı.

Fransa pazarı için Fransız yayıncı Larousse ile çalışmaya başladı ve diğer sanatçılarla birlikte Jean Ollivier ve Mino Milani'nin metinleri üzerine ansiklopedik çizgi roman Historie du Far West'i (Amerikan Vahşi Batı'sında geçen öykülerden oluşan bir seri) resimledi ve Sitting Bull Crazy Horse ve La Danza Degli Spiriti gibi maceraları çizdi. Bu öyküler İtalya'da da çeşitli yayınevleri tarafından Storie del Far-West ve benzeri serilerin altında yayımlandı.

Bir süre sonra Serpieri'nin yeteneği gözden kaçmadı ve 1980'lerin başında yeni doğan Orient Express dergisinin yazarları arasında yer aldı. Ağustos 1982'de (Orient Express dergisinin üçüncü sayısı) Forse... adlı öyküde Serpieri alametifarikası olacak erotik bilimkurguya yönelmeye başlar ve Druuna karakteriyle büyük bir başarı elde etti. Forse... öyküsü kısa olmasına rağmen Serpieri'nin yeni tarzına doğru bir geçiş olarak kabul edilir.

Serpieri, Mart 1983'ten itibaren L'Eternauta dergisiyle de işbirliği yaptı ve derginin 13. sayısından itibaren sunulan western tarzı illüstrasyonları (Mitico West adlı seride), western döneminin önde gelen karakterlerini veya klasik durum ve olayları (Kızılderili saldırıları, vagon trenleri, kovboylar vb.) tasvir eden illüstrasyonları çizdi. Daha sonra aynı derginin sayfalarında çizgi romanlar da yayınladı. Ocak 1984 tarihli La Bestia (Canavar) adlı kısa öykü, hem renk kullanımı hem de western ortamının doğaüstü tonlarla bezeli olması nedeniyle bir geçiş öyküsü olarak da kabul edilebilir. Larousse Grubu için çizilen bazı Storie del Far-West öykülerinin L'Eternauta dergisinde yer alması, bu döneme rastlar.

Druuna'nın doğuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

1985'te Fransız aylık Charlie dergisi için yaratıldığı ve İtalya'da da L'Eternauta dergisinde bölümler halinde yayınlanan bilim kurgu, erotizm ve macera karışımı bir çizgi roman olan Morbus Gravis'i üretti. Morbus Gravis, Serpieri'nin en önemli çizgi roman karakteri olan Druuna'nın da doğduğu maceradır.

Druuna'nın ilk bölümünün başarısından sonra, karakterin öyküleri birbirini izledi ve diğer çalışmalara çok az zaman ayıran Serpieri'nin faaliyetlerinin büyük bir bölümünü kapladı. Böylece birbirini izleyen Druuna (1987, Morbus Gravis 2 olarak da bilinir), Creatura (1990), Carnivora (1992), Mandragora (1995), Aphrodisia (1997), Il Pianeta Dimenticato (2000), Clone (2004) ve Venuta dal Vento (2018) hikâyeleri doğdu.

Türkiye'de Serpieri[değiştir | kaynağı değiştir]

Paolo Eleuteri Serpieri'nin erotik çizgi romanın en başarılı örneklerinden biri olarak kabul edilen serisi Druuna'nın maceraları, Türkiye'de 1992 yılında Üff! dergisinde, ardından Fırt dergisinin eki olarak yayımlanmıştır. Türkiye'deki ilk ve tek Druuna albümü ise, 1999 yılında İthaki Yayınları tarafından Druuna adıyla basılan Creatura macerasıdır.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Paolo Eleuteri Serpieri - Dalla Storia del Far-West all'Erotismo di Druuna". Slumberland.it (İtalyanca). 19 Haziran 2009. 28 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2024. 
  2. ^ "1995 Harvey Award Nominees and Winners". Hahn Library - Comic Book Awards Almanac (İngilizce). 20 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2024. 
  3. ^ a b "Albo d'Oro dei Premi ANAFI" (PDF). Amici del Fumetto (İtalyanca). Associazione Nazionale Amici del Fumetto e dell’Illustrazione. 15 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Ocak 2024. 
  4. ^ "Paolo Eleuteri Serpieri, Golden Romics of the XXII edition". Romics (İngilizce). Erişim tarihi: 18 Nisan 2024.