Druuna

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Druuna, İtalyan çizer Paolo Eleuteri Serpieri tarafından 1980'lerde Fransız Métal hurlant dergisi için yaratılan çizgi roman karakteridir. Serpieri'nin bilimkurgu ve fantastik türlerindeki çizgi romanlarından Druuna ya da Morbus Gravis olarak bilinen seride başkahraman, diğer bazı serüvenlerde ise yan karakter olarak yer almıştır. Karakterin popülerliği Serpieri'nin Druuna çizimlerinden oluşan Obsession, Druuna X, Druuna X 2, Croquis, Serpieri Sketchbook, Serpieri Sketchbook 2 gibi albümlerin de yayımlanmasına neden olmuştur. Druuna'nın maceraları (Fransızca orijinallerinin yanı sıra) 20 civarında dile çevrilmiş, bir milyondan fazla satış rakamına ulaşmıştır. Druuna 2001 yılında Druuna: Morbus Gravis adlı üçboyutlu video oyununda başkahraman olarak sunulmuştur.

Karakter[değiştir | kaynağı değiştir]

Druuna X adlı albümde ifade edildiği üzere, Serpieri Druuna karakterini yaratırken aktris Valérie Kaprisky'nin La Femme publique filmindeki rolünden esinlenmiştir. Yine yazarın ifadesiyle o dönem çok Western çizgi romanı çizdiğinden Druuna ister istemez Amerikan Yerlisi yüz hatlarına sahip olmuştur. Druuna, Serpieri tarafından özellikle cinsel konularda özgüven sahibi, girişken ve örnek bir genç kadın olarak tasvir edilir. Serpieri'ye göre Druuna'nın yaklaşımı Yahudi-Hristiyan ahlâkının cinselliğe olan tavrına bir meydan okumadır.

İlk Druuna macerası olan Morbus Gravis Şehir adı verilen ve otokratik bir teokrasiye sahip felâket sonrası yerleşim biriminde geçer. Şehir hastaları şiddet ve şehvet düşkünü canavarlara dönüştüren bir hastalığın pençesindedir. Druuna hastalığa yakalanmış olan ve evinde sakladığı sevgilisi Shastar ile birlikte yaşamaktadır. Bir gün mutantların lideri Druuna'yı Shastar'ın bilgilerinden de yararlanarak Şehir'in sırrını ortaya çıkarmakla görevlendirir. Takip eden maceralarda Druuna farklı uzay gemileri ve gezegenlerde değişik varlıklarla karşılaşır. Hayal ile gerçeğin birbirine karıştığı bu evrende attığı her adımda insanlığın ve kendisinin geçmişi hakkında yeni şeyler öğrenir.

Druuna albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Serpieri'nin yayımlattığı Druuna maceraları Bagheera yayınevi tarafından 1986 ve 2003 yılları arasında sekiz albümde toplanmıştır. Bunların yanı sıra, Dargaud yayınevinin albüm derlemelerinde de Druuna maceralarına yer verilmiştir.

  1. Morbus Gravis (1986)
  2. Morbus Gravis 2 - Druuna (1987)
  3. Creatura (1990)
  4. Carnivora (1992)
  5. Mandragora (1995)
  6. Aphrodisia (1997)
  7. La Planète oubliée (2000)
  8. Clone (2003)

Türkiye'de Druuna[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de Druuna maceraları 1992 yılında Üff! dergisinde, ardından Fırt dergisinin eki olarak yayımlanmıştır. Türkiye'deki ilk ve tek Druuna albümü 1999 yılında İthaki yayınevi tarafından Druuna adıyla basılan Creatura macerasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • La Planète oubliée (The Forgotten Planet) (Bagheera, 2000).
  • Paolo Eleuteri Serpieri, foreword. Druuna X. (Heavy Metal Magazine, Dec. 1993).
  • Ralf Georg Czapla, Morbus Gravis (Druuna). In: Lexikon der Comics. Werke, Personen, Themen, Aspekte. Loseblattausgabe. Begründet von Heiko Langhans, fortgeführt von Marcus Czerwionka. Corian Verlag, Meitingen. 33. Ergänzungslieferung März 2000 (Almanca)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]