Panayia tu Araka Kilisesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler
UNESCO Dünya Mirası
Panayia tou Arakos, Lagoudera
Konum Kıbrıs Cumhuriyeti
KriterKültürel: ii, iii, iv
Referans351
Tescil1985 (9. oturum)
Uzatma2001
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Panayia tu Araka Kilisesi (YunancaΠαναγία του Άρακος) Kıbrıs adasında Lagoudera mevkiinde bulunan Kıbrıs Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. 1985 yılında UNESCO tarafından Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler kapsamında Dünya Mirası ilan edilmiştir.[1]

Freskler[değiştir | kaynağı değiştir]

12. yüzyılda inşa edildiği bilinen kilise, Meryem'e adanmıştır. Kilise içerisinde bulunan bir yazıt, yapının fresklerinin 1192 yılında yapıldığını ve Bizanslı bir memurun oğlu olan Leon'un freskleri finanse ettiğini aktarmaktadır. Kilise içerisindeki freskler Orta Bizans Sanatı'nın nadide örnekleri olarak kabul edilmektedirler, zira bu döneme ait duvar resimleri Latin istilası nedeniyle Konstantinopolis'te ele geçmemiştir.[2]

Olduğundan büyükçe tasvir edilen Panayia Arakiotissa güney duvarının nişinde yer almaktadır. Bir tahtın önünde duran Meryem, üzgün bir ifade ile taşıdığı çocuğuna bakmaktadır. Bu tasvirin, Bizans'ın içinde bulunduğu politik karmaşaların etkisiyle yapıldığı iddia edilmiştir. Zira İsaakios Komnenos Kıbrıs'ı 1185'te, ardından I. Richard 1191'de ele geçirmiş, aynı yıl ada Tapınak Şövalyeleri kontrolüne girmiş ve bir yıl sonra da Lüzinyanlar'ın yönetimi altına girmiştir. Bu tasvirin karşısındai kuzey duvarının nişinde Meryem tapınakta tasvir edilmiştir. Bu tasvirin kaynağı esasen apokrif kabul edilen Yakup İncili'dir. Meryem'in çocukluğu hakkında bilgiler veren bu incilde Meryem, henüz 3 yaşındayken ebeveynleri Joachim und Hanne tarafından Kudüs'teki tapınağa verilmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ UNESCO World Heritage Centre. "Painted Churches in the Troodos Region". whc.unesco.org (İngilizce). Erişim tarihi: 2017-06-24.  16 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 16 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2019. 
  2. ^ Andreas Stylianou and Judith A. Stylianou, The Painted Churches of Cyprus, Treasures of Byzantine Art, Second Edition, Nicosia, Cyprus (first published 1985, Revised edition 1997)