Olimpiyat madalyası kazanan Türk sporcular listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
1924 Yaz Olimpiyatları'na katılan Türkiye kafilesi.
3 olympic medal icon.svg

Olimpiyat madalyası kazanan Türk sporcular listesi, 1896 Atina'da başlayan ve dört yılda bir düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda madalya kazanan Türk sporcuların listesidir.

1908 Londra'da Osmanlı İmparatorluğu'nu temsilen katılan Aleko Mulos'la başlayan Türkiye'nin olimpiyat tarihinin ilk madalyası 1936 Berlin'de, güreşçi Ahmet Kireççi tarafından kazanılan bronz madalyadır. İlk altın madalya ise yine aynı olimpiyatta güreşçi Yaşar Erkan tarafından kazanılmıştır. Türkiye ilk madalyasını kazandığı 1936 ile son yapılan olimpiyat olan 2016 arasında 39 altın, 27 gümüş, 28 bronz olmak üzere toplam 94 madalya kazanmıştır. Türkiye bütün madalyaları Yaz Olimpiyatları'nda kazanmış, 1936'dan beri sporcu gönderdiği Kış Olimpiyatları'nda ise henüz madalya kazanamamıştır.

Türkiye katıldığı 22 olimpiyattan 17'sinde madalya kazanmıştır. En çok madalya kazanılan olimpiyatlar 6 altın, 4 gümüş, 2 bronz kazanılan 1948 Londra, 7 altın, 2 gümüş kazanılan 1960 Roma ve 3 altın, 3 gümüş, 5 bronz madalya kazanılan 2004 Atina'dır. En çok madalya kazanılan sporlar ise 29 altın, 18 gümüş, 16 bronzla güreş ve 8 altın, 1 gümüş ve 2 bronzla halterdir.

Türkiye adına olimpiyat madalyası kazanmayı başaran 75 sporcu vardır. Bu 75 sporcudan 16'sı birden çok kez madalya sevinci yaşamıştır. Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu 3 kez, Mithat Bayrak, Mustafa Dağıstanlı ve Hamza Yerlikaya 2 kez altın madalya kazanmışlardır. Hamit Kaplan ise 1 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalyayla toplamda 3 madalya kazanmıştır. 2008 Pekin'de 2 gümüş madalya kazanan Elvan Abeylegesse, aynı olimpiyatta birden fazla madalya kazanan ilk ve tek Türk sporcudur.

Olimpiyatlarda madalya kazanan ilk kadın sporcu 1992 Barselona'da bronz madalya kazanan judocu Hülya Şenyurt iken ilk altın madalya kazanan kadın sporcu 2004 Atina'da altın madalya kazanan halterci Nurcan Taylan'dır. Tekvandocu Nur Tatar ise iki farklı olimpiyatta madalya kazanan ilk kadın sporcudur. Olimpiyatlarda madalya kazanan en yaşlı sporcu 1948 Londra'da 35 yaşındayken altın madalya kazanan güreşçi Yaşar Doğu, en genç isim ise 2004 Atina'da 17 yaşındayken gümüş madalya kazanan boksör Atagün Yalçınkaya'dır.

Olimpiyatlarda madalya kazanan iki sporcunun ise madalyaları doping yaptıkları gerekçesiyle ellerinden alınmıştır. 2012 Londra'da Türkiye'nin atletizmdeki ilk altın madalyasını kazanan Aslı Çakır Alptekin'in madalyası 2015 yılında CAS tarafından, 2008 Pekin'de halterde gümüş madalya kazanan Sibel Özkan'ın madalyası ise 2016 yılında IOC tarafından elinden alındı.[1][2]

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Celal Atik, 1948 Londra'da altın madalyasını alırken.
Naim Süleymanoğlu, 1988 Seul, 1992 Barselona ve 1996 Atlanta'nın altın madalyalı ismi.
Hamza Yerlikaya, 1996 Atlanta ve 2000 Sydney'in altın madalyalı ismi.
Elvan Abeylegesse, 2008 Pekin'in çifte gümüş madalyalı ismi.
Servet Tazegül, 2008 Pekin'in bronz, 2012 Londra'nın altın madalyalı ismi.
Rıza Kayaalp, 2012 Londra'da kazandığı bronz madalyasıyla.
Cenk İldem, 2016 Rio de Janeiro'da kazandığı bronz madalyasıyla.
Taha Akgül, 2016 Rio de Janeiro'da kazandığı altın madalyasıyla.
Olimpiyat Kazanan Madalya Spor Dalı Not Ref
1936 Berlin Erkan, YaşarYaşar Erkan 11 Altın [Not] [3]
1936 Berlin Kireççi, AhmetAhmet Kireççi 33 Bronz [Not] [4]
1948 Londra Akar, NasuhNasuh Akar 11 Altın [5]
1948 Londra Bilge, GazanferGazanfer Bilge 11 Altın [6]
1948 Londra Atik, CelalCelal Atik 11 Altın [6]
1948 Londra Doğu, YaşarYaşar Doğu 11 Altın [6]
1948 Londra Kireççi, AhmetAhmet Kireççi 11 Altın [Not] [6]
1948 Londra Oktav, MehmetMehmet Oktav 11 Altın [6]
1948 Londra Balamir, HalitHalit Balamir 22 Gümüş [6]
1948 Londra Candemir, AdilAdil Candemir 22 Gümüş [6]
1948 Londra Olcay, KenanKenan Olcay 22 Gümüş [6]
1948 Londra Tayfur, MuhlisMuhlis Tayfur 22 Gümüş [6]
1948 Londra Kaya, HalilHalil Kaya 33 Bronz [6]
1948 Londra Sarıalp, RuhiRuhi Sarıalp 33 Bronz [Not] [6]
1952 Helsinki Hasan Gemici 11 Altın [6]
1952 Helsinki Şit, BayramBayram Şit 11 Altın [6]
1952 Helsinki Atan, AdilAdil Atan 33 Bronz [6]
1956 Melbourne Bayrak, MithatMithat Bayrak 11 Altın [6]
1956 Melbourne Dağıstanlı, MustafaMustafa Dağıstanlı 11 Altın [6]
1956 Melbourne Kaplan, HamitHamit Kaplan 11 Altın [6]
1956 Melbourne Doğan, RızaRıza Doğan 22 Gümüş [6]
1956 Melbourne Zengin, İbrahimİbrahim Zengin 22 Gümüş [6]
1956 Melbourne Eğribaş, Dursun AliDursun Ali Eğribaş 33 Bronz [6]
1956 Melbourne Akbaş, HüseyinHüseyin Akbaş 33 Bronz [6]
1960 Roma Sille, MüzahirMüzahir Sille 11 Altın [6]
1960 Roma Bayrak, MithatMithat Bayrak 11 Altın [Not] [6]
1960 Roma Kış, TevfikTevfik Kış 11 Altın [6]
1960 Roma Bilek, AhmetAhmet Bilek 11 Altın [6]
1960 Roma Dağıstanlı, MustafaMustafa Dağıstanlı 11 Altın [Not] [6]
1960 Roma Hasan Güngör 11 Altın [6]
1960 Roma Atlı, İsmetİsmet Atlı 11 Altın [6]
1960 Roma Ogan, İsmailİsmail Ogan 22 Gümüş [6]
1960 Roma Kaplan, HamitHamit Kaplan 22 Gümüş [6]
1964 Tokyo Ayvaz, KazımKazım Ayvaz 11 Altın [6]
1964 Tokyo Ogan, İsmailİsmail Ogan 11 Altın [6]
1964 Tokyo Akbaş, HüseyinHüseyin Akbaş 22 Gümüş [6]
1964 Tokyo Hasan Güngör 22 Gümüş [6]
1964 Tokyo Ayık, AhmetAhmet Ayık 22 Gümüş [6]
1964 Tokyo Kaplan, HamitHamit Kaplan 33 Bronz [Not] [6]
1968 Mexico City Atalay, MahmutMahmut Atalay 11 Altın [6]
1968 Mexico City Ayık, AhmetAhmet Ayık 11 Altın [6]
1972 Münih Akdağ, VehbiVehbi Akdağ 22 Gümüş [6]
1984 Los Angeles Can, EyüpEyüp Can 33 Bronz [6]
1984 Los Angeles Aykaç, TurgutTurgut Aykaç 33 Bronz [6]
1984 Los Angeles Taşkın, AyhanAyhan Taşkın 33 Bronz [6]
1988 Seul Süleymanoğlu, NaimNaim Süleymanoğlu 11 Altın [Not] [6]
1988 Seul Gençalp, NecmiNecmi Gençalp 22 Gümüş [6]
1992 Barselona Süleymanoğlu, NaimNaim Süleymanoğlu 11 Altın [6]
1992 Barselona Pirim, Mehmet ÂkifMehmet Âkif Pirim 11 Altın [6]
1992 Barselona Başar, HakkıHakkı Başar 22 Gümüş [6]
1992 Barselona Şimşek, KenanKenan Şimşek 22 Gümüş [6]
1992 Barselona Şenyurt, HülyaHülya Şenyurt 33 Bronz [Not] [7]
1992 Barselona Kayalı, AliAli Kayalı 33 Bronz [6]
1996 Atlanta Mutlu, HalilHalil Mutlu 11 Altın [6]
1996 Atlanta Süleymanoğlu, NaimNaim Süleymanoğlu 11 Altın [Not] [6]
1996 Atlanta Yerlikaya, HamzaHamza Yerlikaya 11 Altın [6]
1996 Atlanta Demir, MahmutMahmut Demir 11 Altın [6]
1996 Atlanta Beyleroğlu, MalikMalik Beyleroğlu 22 Gümüş [6]
1996 Atlanta Pirim, Mehmet ÂkifMehmet Âkif Pirim 33 Bronz [6]
2000 Sidney Özkan, HüseyinHüseyin Özkan 11 Altın [Not] [6]
2000 Sidney Mutlu, HalilHalil Mutlu 11 Altın [Not] [6]
2000 Sidney Yerlikaya, HamzaHamza Yerlikaya 11 Altın [Not] [6]
2000 Sidney Bıkçın Tosun, HamideHamide Bıkçın Tosun 33 Bronz [6]
2000 Sidney Bereket, AdemAdem Bereket 33 Bronz [Not] [6]
2004 Atina Mutlu, HalilHalil Mutlu 11 Altın [Not] [8]
2004 Atina Sağır, TanerTaner Sağır 11 Altın [Not] [9]
2004 Atina Taylan, NurcanNurcan Taylan 11 Altın [Not] [10]
2004 Atina Yalçınkaya, AtagünAtagün Yalçınkaya 22 Gümüş [8]
2004 Atina Tanrıkulu, BahriBahri Tanrıkulu 22 Gümüş [8]
2004 Atina Eroğlu, ŞerefŞeref Eroğlu 22 Gümüş [8]
2004 Atina Apak, EşrefEşref Apak 33 Bronz [Not] [11]
2004 Atina Artuç, SedatSedat Artuç 33 Bronz [8]
2004 Atina Arabacıoğlu, ReyhanReyhan Arabacıoğlu 33 Bronz [Not] [12]
2004 Atina Özal, MehmetMehmet Özal 33 Bronz [8]
2004 Atina Polatçı, AydınAydın Polatçı 33 Bronz [8]
2008 Pekin Şahin, RamazanRamazan Şahin 11 Altın [13]
2008 Pekin Abeylegesse, ElvanElvan Abeylegesse 22 Gümüş [13]
2008 Pekin Abeylegesse, ElvanElvan Abeylegesse 22 Gümüş [13]
2008 Pekin Tanrıkulu, AzizeAzize Tanrıkulu 22 Gümüş [13]
2008 Pekin Özkan, SibelSibel Özkan 22 Gümüş [Not] [13]
2008 Pekin Kılıç, YakupYakup Kılıç 33 Bronz [13]
2008 Pekin Tazegül, ServetServet Tazegül 33 Bronz [14]
2008 Pekin Avluca, NazmiNazmi Avluca 33 Bronz [15]
2012 Londra Tazegül, ServetServet Tazegül 11 Altın [Not] [14]
2012 Londra Çakır Alptekin, AslıAslı Çakır Alptekin 11 Altın [Not] [16]
2012 Londra Bulut, GamzeGamze Bulut 22 Gümüş [17]
2012 Londra Tatar, NurNur Tatar 22 Gümüş [18]
2012 Londra Kayaalp, RızaRıza Kayaalp 33 Bronz [19]
2016 Rio de Janeiro Akgül, TahaTaha Akgül 11 Altın [20]
2016 Rio de Janeiro İsmayilov, DaniyarDaniyar İsmayilov 22 Gümüş [21]
2016 Rio de Janeiro Kayaalp, RızaRıza Kayaalp 22 Gümüş [22]
2016 Rio de Janeiro Yaşar, SelimSelim Yaşar 22 Gümüş [23]
2016 Rio de Janeiro İldem, CenkCenk İldem 33 Bronz [24]
2016 Rio de Janeiro Demirtaş, SonerSoner Demirtaş 33 Bronz [25]
2016 Rio de Janeiro Escobar, Yasmani CopelloYasmani Copello Escobar 33 Bronz [26]
2016 Rio de Janeiro Tatar, NurNur Tatar 33 Bronz [Not] [27]

Madalya dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Olimpiyatlara göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Olimpiyat Altın Gümüş Bronz Toplam
1908 Londra 0 0 0 0
1912 Stockholm 0 0 0 0
1920 Antwerp Katılmadı
1924 Paris 0 0 0 0
1928 Amsterdam 0 0 0 0
1932 Los Angeles Katılmadı
1936 Berlin 1 0 1 2
1948 Londra 6 4 2 12
1952 Helsinki 2 0 1 3
1956 Melbourne 3 2 2 7
1960 Roma 7 2 0 9
1964 Tokyo 2 3 1 6
1968 Mexico City 2 0 0 2
1972 Münih 0 1 0 1
1976 Montreal 0 0 0 0
1980 Moskova Katılmadı
1984 Los Angeles 0 0 3 3
1988 Seul 1 1 0 2
1992 Barselona 2 2 2 6
1996 Atlanta 4 1 1 6
2000 Sidney 3 0 2 5
2004 Atina 3 3 5 11
2008 Pekin 1 3 3 7
2012 Londra 1 2 1 4
2016 Rio de Janeiro 1 3 4 8
Toplam 39 27 28 94

Sporlara göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Spor Altın Gümüş Bronz Toplam
Wrestling pictogram.svg Güreş 29 18 16 63
Weightlifting pictogram.svg Halter 8 1 2 11
Taekwondo pictogram.svg Taekwondo 1 3 3 7
Judo pictogram.svg Judo 1 0 1 2
Athletics pictogram.svgAtletizm 0 3 3 6
Boxing pictogram.svgBoks 0 2 3 5
Toplam 39 27 28 94

Birden çok madalya kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sporcu Spor Altın Gümüş Bronz Toplam
Naim Süleymanoğlu Halter 3 0 0 3
Halil Mutlu Halter 3 0 0 3
Mithat Bayrak Güreş 2 0 0 2
Mustafa Dağıstanlı Güreş 2 0 0 2
Hamza Yerlikaya Güreş 2 0 0 2
Hamit Kaplan Güreş 1 1 1 3
Ahmet Ayık Güreş 1 1 0 2
Hasan Güngör Güreş 1 1 0 2
İsmail Ogan Güreş 1 1 0 2
Ahmet Kireççi Güreş 1 0 1 2
Mehmet Akif Pirim Güreş 1 0 1 2
Servet Tazegül Taekwondo 1 0 1 2
Elvan Abeylegesse Atletizm 0 2 0 2
Hüseyin Akbaş Güreş 0 1 1 2
Rıza Kayaalp Güreş 0 1 1 2
Nur Tatar Taekwondo 0 1 1 2

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1.    Yaşar Erkan'ın 1936 Olimpiyatları'nda kazandığı altın madalya, Türkiye'nin olimpiyat tarihinde aldığı ilk altın madalyadır.[6]
  2.    Ahmet Kireççi'nin 1936 Olimpiyatları'nda kazandığı bronz madalya, Türkiye'nin olimpiyat tarihinde aldığı ilk madalyadır.[6]
  3.    1936 Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanan Ahmet Kireççi, 1948 Olimpiyatları'nda da altın madalya kazanmış ve iki farklı olimpiyatta madalya kazanan ilk Türk sporcu olmuştur.
  4.    1948 Olimpiyatları'nda üç adım atlama dalında bronz madalya kazanan Ruhi Sarıalp, güreş dışında bir spor dalında madalya kazanan ilk Türk sporcu olmuştur.[6]
  5.    1956'nın ardından 1960 Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan Mithat Bayrak ve Mustafa Dağıstanlı iki olimpiyat altın madalyası kazanan ilk Türk sporculardır.
  6.    1956'da altın, 1960'da gümüş, 1964'te bronz madalya kazanan Hamit Kaplan, üç farklı olimpiyatta madalya kazanan ilk, altın, gümüş ve bronz olimpiyat madalyasına sahip tek Türk sporcudur.[6]
  7.    Naim Süleymanoğlu'nun kazandığı altın madalya, Türkiye'nin halter dalında ve güreş dışında bir sporda kazanılan ilk altın madalyadır. Süleymanoğlu bu madalyayı alırken 6 dünya, 9 olimpiyat rekoru kırmıştır.[6]
  8.    1992 Olimpiyatları'nda judo dalında bronz madalya kazanan Hülya Şenyurt, madalya kazanan ilk Türk kadın sporudur.[6]
  9.    1988 ve 1992'nin ardından 1996 Olimpiyatları'nda da altın madalya kazanan Naim Süleymanoğlu, üst üste üç olimpiyatta altın madalya kazanan ilk halterci olmuştur.[6]
  10.    Hüseyin Özkan'ın kazandığı altın madalya, Türkiye'nin judo dalında kazandığı ilk altın madalyadır.
  11.    Altın madalya kazanan Alman güreşçi Alexander Leipold'un madalyası doping nedeniyle geri alınınca müsabakayı dördüncü bitiren Adem Breket bronz madalya kazandı.
  12.    1996'nın ardından 2000 Olimpiyatları'nda da altın madalya kazanan Halil Mutlu, bu madalyayı kazanırken 3 dünya, 3 olimpiyat rekoru kırmıştır.[28]
  13.    1996 ve 2000 Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan Hamza Yerlikaya'ya FILA, 17 yaşındayken "Asrın Güreşçisi" unvanını vermiştir.[29]
  14.    1996, 2000 ve 2004'te altın madalya kazanan Halil Mutlu, Naim Süleymanoğlu'nun ardından bu başarıya ulaşan ikinci Türk, toplamdaysa dördüncü haltercidir.[8]
  15.    19 yaşında altın madalya kazanan Taner Sağır, en genç olimpiyat şampiyonu halterci unvanının sahibi oldu.[9]
  16.    Nurcan Taylan altın madalya kazanan ilk Türk kadın sporcudur. Bu madalyayı kazanırken 5 olimpiyat, 3 dünya rekoru kırdı.[10]
  17.    Altın madalya kazanan Macar atlet Adrian Annus'un madalyası doping nedeniyle geri alınınca yarışmayı dördüncü bitiren Eşref Apak 29 Ağustos 2004'te bronz madalya kazandı.[30] 3 Ağustos 2012 tarihindeyse gümüş madalyanın sahibi olan Beyaz Rus atlet Ivan Tsikhan'ın da dopingli çıkıp madalyasının elinden alınması üzerine gümüş madalyanın Eşref Apak'a a verilmesi beklenmiş ancak bu gerçekleşmemiştir.[11][31]
  18.    Bronz madalya kazanan Rus Oleg Perepetçenov, dopingli olduğu anlaşılarak 2013'te diskalifiye edildi. Mücadeleyi dördüncü sırada bitirmiş olan Reyhan Arabacıoğlu bronz madalyanın sahibi oldu.[12]
  19.    Servet Tazegül'ün kazandığı altın madalya, Türkiye'nin taekwondo dalında kazandığı ilk altın madalyadır.
  20.    2012 Londra'da Türkiye'nin atletizmdeki ilk altın madalyasını kazanan Aslı Çakır Alptekin'in madalyası doping yaptığı gerekçesiyle 2015 yılında CAS tarafından elinden alındı.[2]
  21.    2008 Pekin'de halterde gümüş madalya kazanan Sibel Özkan'ın madalyası doping yaptığı gerekçesiyle 2016 yılında IOC tarafından elinden alındı.[1]
  22.    Nur Tatar kazandığı bu madalyayla iki farklı olimpiyatta madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "IOC, Sibel Özkan kararını açıkladı". NTV Spor. http://www.ntv.com.tr/spor/ioc-sibel-ozkan-kararini-acikladi,d6G-rzw2EU2fr77AiOGnkw. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  2. ^ a b "8 yıl men cezası aldı!". NTV Spor. 6 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160106123338/https://www.ntvspor.net/haber/haber-t/136665/8-yil-men-cezasi-aldi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2015. 
  3. ^ "Yaşar Erkan". kimkimdir.gen.tr. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160303185859/http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=471. Erişim tarihi: 28 Haziran 2012. 
  4. ^ "(Mersinli) Ahmet Kireççi". kenthaber.com. 31 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130731014243/http://www.kenthaber.com/akdeniz/mersin/Kimdir/iz-birakan/mersinli-ahmet-kirecci. Erişim tarihi: 28 Haziran 2012. 
  5. ^ "Nasuh Akar". kimkimdir.gen.tr. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304040706/http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=819. Erişim tarihi: 28 Haziran 2012. 
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo "Türkiye’nin Olimpiyat macerası". ntvmsnbc.com. 29 Mayıs 2005. 30 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130530210342/http://arsiv.ntvmsnbc.com:80/news/281783.asp. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013. 
  7. ^ "Türkiye'ye madalya getiren ilk kadın". hurriyet.com.tr. 14 Ağustos 2012. 19 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20121019061231/http://www.hurriyet.com.tr:80/spor/digersporlar/21226937.asp. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013. 
  8. ^ a b c d e f g h "Türkiye madalya sıralamasında 22.". ntvmsnbc.com. 31 Mayıs 2006. 22 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20131222180253/http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/284813.asp. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013. 
  9. ^ a b "Taner Sağır'dan haltere veda". sabah.com.tr. 10 Ekim 2011. 31 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120831212121/http://www.sabah.com.tr:80/SabahSpor/TumSporlar/2011/10/10/taner-sagirdan-haltere-veda. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  10. ^ a b "Olimpiyatta İlk Altın Kadın: Nurcan Taylan". http://bianet.org.+16 Ağustos 2004. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160305073213/http://bianet.org/kadin/spor/41039-olimpiyatta-ilk-altin-kadin-nurcan-taylan. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  11. ^ a b "Eşref Apak'ın olimpiyattaki bronzu gümüş oldu". radikal.com.tr. 8 Mart 2013. 11 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130411103228/http://www.radikal.com.tr:80/radikal.aspx?atype=radikaldetayv3&articleid=1124326&categoryid=84. Erişim tarihi: 8 Mart 2013. 
  12. ^ a b "Reyhan Arabacıoğlu 9 Yıl Sonra Olimpiyat 3. lüğü madalyasını aldı.". Türkiye Halter Federasyonu. 19 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140519131011/http://www.halter.gov.tr/haberdetay.aspx?id=1475. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2014. 
  13. ^ a b c d e f "Hangi ülke kaç madalya kazandı". hurriyet.com.tr. 24 Ağustos 2008. http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/printnews.aspx?DocID=9738192. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013. 
  14. ^ a b "Servet Tazegül Olimpiyat Şampiyonu". hurriyet.com.tr. 10 Ağustos 2012. 14 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20141214154548/http://www.hurriyet.com.tr/spor/digersporlar/21188898.asp. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013. 
  15. ^ "Nazmi Avluca bronz madalya kazandı". hurriyet.com.tr. 14 Ağustos 2008. 29 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20080829190558/http://www.hurriyet.com.tr:80/spor/digersporlar/9661083.asp?. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013. 
  16. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; asli isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  17. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; asl.C4.B1gamze isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  18. ^ "Nur Tatar tekvandoda gümüş aldı". cnnturk.com.tr. 11 Ağustos 2012. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304125658/http://www.cnnturk.com/2012/spor/olimpiyatlar/08/11/nur.tatar.tekvandoda.gumus.aldi/672420.0/index.html. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013. 
  19. ^ "İlk madalya Rıza'dan". tr.eurosport.com. 6 Ağustos 2012. 3 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130203075724/http://tr.eurosport.com/gures/olimpiyat-oyunlari-londra/2012/riza-kayaalp-bronz_sto3377805/story-london.shtml. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013. 
  20. ^ "Taha Akgül altın madalya kazandı". Hürriyet. 21 Ağustos 2016. 25 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160825030607/http://www.hurriyet.com.tr/taha-akgul-altin-madalya-kazandi-40203738. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2016. 
  21. ^ "Daniyar İsmayilov gümüş madalya kazandı". ntv.com.tr. 10 Ağustos 2016. http://www.ntv.com.tr/spor/daniyar-ismayilov-gumus-madalya-kazandi,HIxX9cUQgkid6N9MvXu4-w. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2016. 
  22. ^ "Rıza Kayaalp Rio Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazandı!". Hürriyet. 16 Ağustos 2016. 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160818113033/http://www.hurriyet.com.tr/riza-kayaalp-rio-olimpiyatlarinda-gumus-madalya-kazandi-40195436. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2016. 
  23. ^ "Selim Yaşar gümüş madalya kazandı". Hürriyet. 20 Ağustos 2016. 4 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160904132913/http://www.hurriyet.com.tr/selim-yasar-gumus-madalya-kazandi-40203690. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2016. 
  24. ^ "Cenk İldem'den bronz madalya!". Hürriyet. 17 Ağustos 2016. 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160818104859/http://www.hurriyet.com.tr/cenk-ildemden-bronz-madalya-40197087. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2016. 
  25. ^ "Soner Demirtaş'tan bronz madalya". TRT Spor. 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160820114622/http://www.trtspor.com/haber/diger-sporlar/olimpiyat-oyunlari/soner-demirtastan-bronz-madalya-124329.html. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2016. 
  26. ^ "Milli atletten Rio'da büyük başarı". TRT Spor. 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160820114627/http://www.trtspor.com/haber/diger-sporlar/olimpiyat-oyunlari/video-milli-atletten-rioda-buyuk-basari-124268.html. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2016. 
  27. ^ "Nur Tatar'dan bronz madalya". TRT Spor. 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160820114514/http://www.trtspor.com/haber/diger-sporlar/olimpiyat-oyunlari/nur-tatardan-bronz-madalya-124324.html. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2016. 
  28. ^ "En güçlüsü Halil". hurriyet.com.tr. http://dosyalar.hurriyet.com.tr/sydney2000/haberler/haber45.htm. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013. 
  29. ^ "Yerlikaya başarıya doymuyor". ntvmsnbc.com. 17 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140917091926/http://arsiv.ntvmsnbc.com:80/news/319574.asp. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013. 
  30. ^ "Bronz madalya Eşref Apak'ın". radikal.com.tr. 29 Ağustos 2004. 24 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20041224021115/http://www.radikal.com.tr:80/haber.php?haberno=126422. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  31. ^ "2004 Athletics-Hammer Throw Men". Olympic.org. 6 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160806155857/https://www.olympic.org/athens-2004/athletics/hammer-throw-men. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2016.