Oğuzhan Müftüoğlu
Bu maddedeki bilgilerin doğrulanabilmesi için ek kaynaklar gerekli. (Nisan 2022) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Oğuzhan Müftüoğlu | |
---|---|
Doğum | 19 Aralık 1944 Anamur, Mersin, Türkiye |
Siyasi parti | Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Sol Parti |
Hareket | Devrimci Gençlik, Devrimci Yol |
Oğuzhan Müftüoğlu (19 Aralık 1944, Anamur), Türk Marksist-Leninist aktivist, gençlik lideri ve siyasetçidir. Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu (Dev Genç) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi-Basın Sekreteri, THKP-C üyesi, Devrimci Yol kurucusu, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Kurucusu, Sol Parti üyesi. Devrimci Gençlik Dergisi (1975-1980), Devrimci Yol Dergisi (1977-1980), Yeniden Dergisi (1995-1998), BirAdım Dergisi (1999-2001), BirGün Gazetesi yazarıdır.
Yaşamı
[değiştir | kaynağı değiştir]Gençliği
[değiştir | kaynağı değiştir]Oğuzhan Müftüoğlu, 19 Aralık 1944'te Mersin'in Anamur ilçesine bağlı Ortaköy'de doğdu.[1] Ailenin 6 çocuğunun en küçüğüdür, 3 ablası, 2 de abisi vardır. İlkokulu Ortaköy'de, Ortaokulu Anamur'da Liseyi ise Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesi'nde tamamladı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kayıt oldu.
Siyasi yaşamı
[değiştir | kaynağı değiştir]Hukuk Fakültesi yıllarında Fikir Kulüpleri içerisinde yer alarak dönemin gençlik mücadelesiyle ilişkilendi.[2] Dev-Genç Yöneticiliği yaptı. 12 Mart Muhtırası gerçekleştiğinde Dev-Genç Merkez Yürütme Kurulu Basın Sekreteri olarak görev yapıyordu. Bu dönemde Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) örgütlülüğü içerisinde yer aldı. Mahir Çayan ve THKP-C'lilerin bir kısmının 1971 Mayıs-Haziran aylarında yakalandığı süreçte, dışarıdaki diğer kadrolarla birlikte, Ankara'daki ilişki ve çalışmalarını devam ettirdi. Mahir Çayan ve arkadaşlarının cezaevinden firarının ardından THKP-C içinde Yusuf Küpeli ve Münir Ramazan Aktolga ile ortaya çıkan görüş ayrılığında Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı, Ziya Yılmaz ve arkadaşlarıyla birlikte tutum aldı. Mahir Çayan ve firardaki diğer devrimcilerin Ankara'ya geçişinden sonra Ankara'daki THKP-C ilişkilerinin sürdürülmesinde ve koordinasyonunda önemli rol oynadı. Mahirlerin Kızıldere'ye geçişi öncesinde 1972 Mart ayında polis tarafından yakalanarak gözaltı sürecinden sonra cezaevine gönderildi. Dev-Genç ve THKP-C davalarından yargılandı. 2 yıl boyunca Selimiye ve Mamak Cezaevlerinde kaldı. THKP-C yargılamaları sırasında örgüt içerisinde yaşanan köklü ayrışmalarda Mahir Çayan'ın çizgisine sahip çıkarak, hareket içerisinde öne çıktı.
1974 yılında çıkan afla birlikte cezaevinden çıkarak yeniden dışarıdaki siyasal mücadele içinde yer aldı. Bu dönemde Ankara'daki üniversitelerde öğrenci dernekleri etrafında örgütlenen öğrencilerle bir araya geldi. THKP-C ilişkilerinde cezaevi döneminde yaşanmaya başlayan ayrışmalar kopuşa dönüştü. 1975 Haziran ayında ise, daha sonra Kurtuluş grubunu oluşturacak olan Mahir Sayın, İlhami Aras, Mustafa Kemal Kaçaroğlu ve arkadaşlarıyla, sonraki yıllarda Devrimci Yol'u oluşturacak olanlar arasında ayrılık yaşandı. Oğuzhan Müftüoğlu bu dönemde Nasuh Mitap ile birlikte gençlik hareketinin yeniden örgütlenmesi doğrultusunda çalışmalara başladı.1975 yılı Kasım ayında yayınlanmaya başlayan Emperyalizme ve Oligarşiye Karşı Devrimci Gençlik Dergisinin yayınlanmasında sorumluluk aldı.
Dergi etrafında örgütlenen ve kendilerini Devrimci Gençlik olarak tanımlayan öğrenciler Ankara ve İstanbul'daki üniversitelerde önemli bir siyasi güç haline dönüştü. 1976 yılında ise AYÖD, İYÖD ve EYÖD'ün öncülüğünde Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu (DEV-GENÇ) kuruldu. Öğrenci gençlik, öğretmen hareketi, işçi hareketi ve diğer halk kesimlerindeki ilişkileri daha örgütlü hale getirmek için 1977 yılında bir bildirge yayınlanarak Devrimci Yol örgütünün kuruluşu için ülke çapında yaygın bir faaliyet örgütlendi. 1977 yılı Mayıs ayında Devrimci Yol Dergisinin ilk sayısı yayınlandı ve Taksim'de düzenlenen 1 Mayıs'a Devrimci Yol Pankartı ile katılım sağlandı. Oğuzhan Müftüoğlu Devrimci Yol Merkez Komitesi içerisinde yer aldı. Devrimci Yol'un bu dönemde geliştirdiği partileşme süreci, Direniş Komiteleri gibi özgün politikalarının gelişimine öncülük yaptı.
12 Eylül Darbesi sonrasında 1981 yılı Ocak ayında İstanbul'da gerçekleştirilen operasyonla yakalanana kadar Devrimci Yol'un politik hattının belirlenmesinde ve çalışmalarında etkili oldu. Devrimci Yol Bu süreçte Türkiye'nin en kitlesel devrimci örgütü haline geldi. Devrimci Yol Ana Davası'nda 1 Numaralı Sanık olarak yargılandı. Mamak ve Ceyhan cezaevlerinde toplamda 10,5 yıl tutuklu kaldı. 1991 yılında Terörle Mücadele Yasası'yla getirilen şartlı tahliye düzenlemesinde TCK 146'dan ceza alanlar da kapsam dışı bırakılmış olmasına karşın Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu maddeyi iptal etmesiyle 1991 Temmuz ayında Adana Ceyhan Cezaevi'nden tahliye oldu. 1992 yılından itibaren, cezaevinden çıkan Devrimci Yol kadroları ve dışarıda bulunan yeni ilişkiler ile birlikte Tartışma Süreci adı verilen toplantı süreçlerinin örgütlenmesine önayak oldu. Devrimci Yol ilişkileri içerisinde ayrışmalara neden olan bu sürecin ardından Geleceği Birlikte Kuralım Parti Girişimi ve nihayetinde 1996 yılında Özgürlük ve Dayanışma Partisi kuruldu. ÖDP Parti Meclisi içerisinde yer aldı. Özgürlük ve Dayanışma Partisi içerisinde yaşanan ayrışmalarda partinin devrimci çizgisini korumak için çaba harcadı. ÖDP'nin 2019 yılında yaşadığı parti içi tartışma sürecinin sonunda parti adının Sol Parti'ye dönüştürülmesinde etkili oldu.
2004 yılında yayın hayatına başlayan BirGün Gazetesi'nin çıkartılmasına öncülük etti ve bir süre köşe yazarı olarak görev aldı. 1990'lı yıllarda çeşitli dergilerde farklı isimlerle yayınlanmış yazılarının bir kısmını "Geçmişi Aşabilmek" adıyla, Birgün Gazetesi'nde yayınlanan yazılarını "Biz Ona Devrim Diyorduk" adıyla yayınlandı.
Oğuzhan Müftüoğlu'nun siyasi yaşamını kapsayan ve Adnan Bostancıoğlu tarafından yapılan nehir söyleşi kitabı "Bitmeyen Yolculuk" 2011 yılında Ayrıntı Yayınları tarafından basıldı.
Eserleri
[değiştir | kaynağı değiştir]- [1] 5 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Devrimci Yol Yazıları - Devrimci Yol Davası Yazılı Belgeleri (der.) Devrim Yayınevi, 1991 - 691 s.
- [2] 5 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1960'lardan 1980'e Türkiye Gerçeği (der.), Patika Yayıncılık, 1989 - 488 s.
- [3] 5 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Geçmişi Aşabilmek, Bireşim Yayınları, 2001 - 256 s.
- [4] 5 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Biz Ona Devrim Diyorduk / Birgün Yazıları 2004-2006, Penta Yayıncılık, 2007, 252 s.
- [5] 5 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Devrimci Yol Savunması 12 Eylül ve Türkiye Gerçeği, Birgün Kitap, 2012, 566 s.
- [6] 5 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bitmeyen Yolculuk-Oğuzhan Müftüoğlu Kitabı - Adnan Bostancıoğlu, Ayrıntı Yayınları, 2015, 336 s.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020.