NTV Spor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ntvspor sayfasından yönlendirildi)
NTV Spor
Kanalın ve sosyal medyada kullanılan eski logosu.
Tam adı Nergis Spor Televizyonu
Kuruluş 17 Mart 2008
Kapanış 17 Mart 2018 (TV kanalı)
Şirket Doğuş Yayın Grubu
(2008-2018)
Sahibi Ferit Şahenk
(2008-2018)
Görüntü formatı 576i (16:9 SDTV)
1080i (HDTV)
Slogan Türkiye'nin Spor Kanalı
Ülke  Türkiye
Dili Türkçe
Yayın alanı  Türkiye
İştirakler NTV Spor Radyo
Genel merkez Maslak, Sarıyer, İstanbul
Yerini alan DMAX
Kardeş kanal(lar) CNBC-e
e2
Kral TV
NTV
Star TV
Websitesi ntvspor.net

NTV Spor, 17 Mart 2008 tarihinde yayın hayatına başlamış olup Ocak 2018'de Discovery Communications'a satılan eski spor kanalı. Yayın haklarının sona ermesi nedeniyle 17 Mart 2018 tarihinde yayın hayatına son vererek yerini DMAX kanalına bırakmıştır.

Bir dönem NBA yayın haklarının Doğuş Yayın Grubu'nda olduğu dönemde bazı NBA maçlarını yayınlamıştır. Futbolda Pro League (Belçika Ligi); basketbolda Türkiye millî basketbol takımının maçlarını, EuroLeague maçlarını, Basketbol Süper Ligi'nden 2-3 maç; voleybolda ise Sultanlar Ligi'nden 2-3 maç yayınlamıştır. İspanya La Liga karşılaşmalarını 2012-13 sezonuna kadar yayınlayıp, 2013-14 sezonundan itibaren NTV Spor Smart HD'den yayınlanmaya başlamıştır.

NTV Spor, 3 Ocak 2008'de test yayınlarına başlayıp, 17 Mart 2008'de tam zamanlı yayına geçmiştir. 2010 yılı başında Kral TV'nin karasal yayın frekansından yayın yapmaya başlamış ve bu sayede izlenilebilirliğini artırarak tam anlamıyla ulusal bir spor kanalına dönüşmüştür.[1] Kanal 23 Temmuz 2012 tarihinden itibaren 16:9 yayın formatına ve tam zamanlı HD yayına geçiş yapmıştır. Aynı zamanda normal yayın yapan kanalı da 16:9 yayın formatına geçiş yaptı. UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maç özetlerini ve özel içeriklerini yayınlamıştır.

Sadece sosyal medyada kullanılan logosu

Discovery Communications, Doğuş Yayın Grubu'na ait ulusal yayın yapan spor kanalı NTV Spor'u satın almaya karar verdi. İki kurum satın alma için anlaştı. Alım işlemi Şubat 2018'de resmî olarak tamamlandı ve 17 Mart 2018'de NTV Spor'un yayın hayatına sonlanıp yerine DMAX'ın yayına başlayacağı NTV Spor'un resmî Facebook sayfasından ve resmî web sitesinden ilan edildi. 17 Mart 2018 tarihinde oynanan Fenerbahçe-Galatasaray derbisi ardından yayınlanan %100 Futbol programı 22:30'da sona erdi ve kanal yayın hayatına Murat Kosova'nın anonsu ile son verdi.[2][3]

Programları[değiştir | kaynağı değiştir]

B Planı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sunuculuğunu Bağış Erten ve Banu Yelkovan yapmaktadır. Sporları tartışmak yerine onların sanatsal yönleri, arkada kalan özellikleri irdelenmektedir.

90+[değiştir | kaynağı değiştir]

Süper Lig'de oynanan haftanın maçları sonrasında Pazartesi geceleri 23:00'da yayınlanan futbol tartışma programı. Süper Ligde geride kalan haftanın değerlendirildiği programda futbol yorumcuları Mehmet Demirkol, Metin Tekin, Önder Özen yorumları ile katkıda bulunmaktadır.

%100 Futbol[değiştir | kaynağı değiştir]

NTV ile ortak yayın olarak maç sonralarında ve maçların devre aralarında yayınlanmaktadır. 2016-2017 sezonuna kadar Güntekin Onay'ın sunduğu, 2017-2018 sezonundan itibaren Murat Kosova'nın sunduğu programda futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen de yorumları ile katkıda bulunmaktadır.

Futbol Aktüel[değiştir | kaynağı değiştir]

Süper Lig'de oynanan maçların değerlendirildiği program Pazar saat 17:00'da yayınlanmaktadır. Ercan Taner'in sunduğu programda futbol yorumcuları Bağış Erten, Metin Tekin ve Önder Özen de yorumları ile katkıda bulunmaktadır.

Spor Merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hafta içi her akşam saat 18.00'da başlayan Ercan Taner ve Özgür Buzbaş'ın sunduğu spor haber programı. NTV Spor'da ana haber bülteni yerine geçen programda sunucular tarafından günün spor haberleri yayınlanmakta ve yorumlanmaktadır.

Spor Servisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Pazartesi'den Perşembe'ye saat 11.10'da başlayan programda, Ntv Spor Müdürü Fuat Akdağ ve Mehmet Demirkol spor basınından öne çıkan konuları değerlendiriyor.

Yedi Gün Spor[değiştir | kaynağı değiştir]

Roksan Kunter, Tuğba Dural, Emek Ege, Emre Gönlüşen ve İsmail Şenol'un sunumlarıyla ekrana gelen program, Cumartesi 09:00'da başlayarak gün boyu ara ara sıcak gelişmeleri aktarmaktadır.

Spor Pazarı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tuğba Dural ve İsmail Şenol'un sunumuyla ekrana gelen program, Pazar 09:00'da başlayarak gün boyu ara ara sıcak gelişmeleri aktarmaktadır.

Gol[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa liglerinde haftanın maçlarından goller yayınlanıyor ve Güntekin Onay ve Emek Ege bu ligleri değerlendiriyor. Program Cumartesi akşam üzeri saat 17:00'da yayınlanmaktadır.

Yenilsen de Yensen de[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumartesi günleri öğle 13:30'da yayınlanan program'da Bağış Erten ve Banu Yelkovan, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, başta olmak üzere takımların taraftarlarını yanlarına alarak Süper Lig'i değerlendirmektedir.

7/10[değiştir | kaynağı değiştir]

Murat Caner ve sonrasında Erbatur Ergenekon ve Mert Aydın spor basınında öne çıkan haberleri ve gazete başlıklarını değerlendiriyor. Programa izleyiciler de telefon, Facebook,Twitter, footbo.com, e-mail ve SMS yoluyla katılabilmektedir. Program hafta içi her sabah saat 07:00'da yayınlanmaktadır.

14/16[değiştir | kaynağı değiştir]

Emre Gönlüşen'in sunumuyla ekrana gelen, gün ortasında güne yansıyan gelişmeleri aktarmaktadır. Program hafta içi her gün saat 14:00'da yayınlanmaktadır.

Spor Gecesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Emek Ege tarafından günün spor basınında öne çıkan gelişmelerinin anlatıldığı spor programıdır.Önceleri Emek Ege ve Özgür Buzbaş sunmuş daha sonra Özgür Buzbaş'ın yerine kısa bir süreliğine Burcu Esmersoy dahil olmuştur. Spor Gecesi hafta içi her gün saat 23.00'da yayınlanmaktadır.

Belgesel kuşağı[değiştir | kaynağı değiştir]

NTV Spor kanalı her hafta çeşitli belgeseller yayınlamaktadır. Özellikle Futbolun 50 Harikası ve Uluslararası Futbol Rekabetleri gibi futbol belgeselleri çok izleyici çekmektedir.

Veni Vidi Vici[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünyanın en önemli rekabetlerini ve futbol şehirlerini konu alan programda, takımların incelemeleri, yıldız futbolcuların görüşleri, taraftarların maç öncesi beklentileri, maçın atmosferi incelenmektedir. Kentlerle özdeşleşen kulüplerin tarihinden ve kültüründen izler ekrana gelmektedir. Programı Banu Yelkovan ve Bağış Erten sunmaktadır.Yayın akışı canlı yayınlara göre değişmekle beraber genellikle gece kuşağına girmektedir.

Çalışanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

NTV Spor HD[değiştir | kaynağı değiştir]

NTV Spor HD logosu

NTV Spor, 25 Haziran 2011'de HD yayına başlamıştır. Sadece bazı canlı yayınlarda HD yayın yapan kanal, 23 Temmuz 2012 tarihinden itibaren tam zamanlı HD yayına geçmiştir. Böylece tüm canlı karşılaşmalar, programlar ve diğer yayın içerikleri HD olarak yayınlanmaya başlanmıştır. 27 Kasım 2015 tarihinde Türksat 4A'ya şifresiz ve ücretsiz olmuş fakat 17 Mart 2018'de kanalın yerini DMAX'e bırakmasıyla yayın hayatına son vermiştir.[2][3]

NTV Spor HD, Digiturk 83. kanaldan, D-Smart 85. kanaldan, tivibu 78. kanaldan,[3] KabloTV 223. kanaldan, Türksat 4A 12015 H 27500 5/6 frekansından izlenebilmekteydi.

HD yayınladığı programlar[değiştir | kaynağı değiştir]

NTV Spor Smart[değiştir | kaynağı değiştir]

NTV Spor Smart HD
Tam adı Nergis Televizyonu Spor Smart HD
Kuruluş 1 Temmuz 2013
Kapanış 1 Ağustos 2015
Şirket D-Smart
Doğuş Yayın Grubu
Sahibi Aydın Doğan
Ferit Şahenk
Görüntü formatı 1080i (HDTV)
Ülke  Türkiye
Dili Türkçe
Yayın alanı  Türkiye
Genel merkez Maslak, Şişli, İstanbul
Eski adı HDe
Kardeş kanal(lar) NTV
NTV Spor (HD)
e2
Kral Pop TV
Kral TV
Star TV (HD)

NTV Spor Smart HD, HDe’nin yerine kurduğu, D-Smart platformunda 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren test yayınına, 1 Ağustos 2013 tarihinde de düzenli yayına başlayan Doğuş Yayın Grubu ve Doğan Yayın Holding'in sahibi olduğu D-Smart platformunun işbirliğiyle kurulan ücretli spor kanalıdır. Haftada oynanan 10 La Liga karşılaşmasının hepsini canlı ve bantlardan sadece bu platformda yayınlamıştır. Voleybol Avrupa kupa maçları, atletizm ve tenis maçları da bu kanaldan yayınlanmıştır.[4] 2013-2014 Euroleague sezonu'da 1 maç NTV Spor'da olmak üzere bu kanaldan yayınlanmıştır. 2015-16 sezonundan itibaren La Liga yayın haklarını Lig TV’nin satın alması dolayısıyla artık La Liga'yı yayınlamamıştır.[5] D-Smart Aile paketi ve Sinema-Dizi paketi hariç diğer tüm paket kullanıcılarına açıktı. Yayın yaptığı süre boyunca sadece yüksek çözünürlüklü (HD) olarak yayın yapmıştır.

1 Ağustos 2015 tarihi itibarıyla yayın hayatına son verilmiştir.

NTVSpor.net[değiştir | kaynağı değiştir]

NTVSpor.net
SahipDoğuş Grubu
OluşturanFerit Şahenk
URLhttp://www.ntvspor.net/
SloganTürkiye'nin Spor Sayfası - NTVSpor.net
Ticari?Evet
Site türüSpor
Kayıtİsteğe bağlı (yorum yazabilmek için gerekli)
Kullanılabilir dil(ler)Türkçe
Başlama tarihi2006
Geçerli durumAktif

NTVSpor.net, 2006[kaynak belirtilmeli] yılında MSNBC ortaklığı ile Spor portali olarak yayın hayatına başlayan web sitesi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "NTV Spor karasal yayınla her yerde". 24 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2011. 
  2. ^ a b "Bize ayrılan 10 yıllık sürenin sonuna geliyoruz". NTV. 18 Mart 2018. 18 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2018. 
  3. ^ a b c "NTV Spor resmen kapandı! İşte yerine gelen yeni kanal". CNN TÜRK. 19 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2022. 
  4. ^ "La Liga Hediyeli Giriş HD Kampanyası Detayları" 10 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. D-Smart, 23.06.2013
  5. ^ "Lig TV - Futbolseverlere büyük müjde... La Liga'nın yıldızları artık Digiturk'te". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]