Nebaioth

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Nebaioth ( İbraniceנְבָיוֹת Nəḇāyōṯ) veya Nebajoth, İbrani İncil'de en az beş kez bahsedilir, buna göre İsmail'in ilk doğan oğludur ve ad Yaratılış Kitabı 25:13 ve İşaya Kitabı 60:7'de bahsedilen vahşi kabilelerden birinin adı olarak ortaya çıkar.

İncil kayıtları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaratılış Kitabında Nebaioth, İsmail'in ilk doğan oğlu olarak listelenir:

. . . Şimdi, Sara'nın cariyesi Mısırlı Hacer'in İbrahim'e doğurduğu İbrahim'in oğlu İsmail'in zürriyetleri bunlardır. Ve nesillerine göre adlarına göre İsmail oğullarının adları şunlardır: İsmail'in ilk doğan, Nebayot ; ve Kedar, ve Adbeel ve Mibsam ve Mishma ve Dumah ve Massa; Hadad ve Tema, Jetur, Naphish ve Kedem; Bunlar İsmail'in oğullarıdır ve köylerine ve ordugâhlarına göre isimleri şunlardır; milletlerine göre on iki prens. . . ( Yaratılış Kitabı 25:12-16)

Nebaioth, Esav'ın eşlerinden biri olan Mahalath'ın kardeşi olarak tasvir edilir:

(1): ...ve Esav, Kenan'ın kızlarının babası İshak'ı memnun etmediğini gördü; Esav, İsmail'e gitti ve İbrahim'in oğlu, Nebayot'un kızkardeşi İsmail'in kızı Mahalat'ı karıları olarak aldı. . . ( Yaratılış Kitabı 28:8-9)
(2): . . . Esav, Kenan'ın kızlarından karılarını aldı; Hititli Elon'un kızı Adah, Hivli Sivon'un kızı Anah'ın kızı Oholibama ve Nebayot'un kızkardeşi Basemat İsmail'in kızı. . . (Yaratılış Kitabı 36:2-3)

Tarihler İlk Kitabının soy kütüklerinde yine Nebaioth'tan İsmail'in ilk oğlu olarak bahsedilir:

. . . Bunlar onların neslidir: İsmail'in ilk doğanları, Nebaioth ; sonra Kedar, ve Adbeel, ve Mibsam, Mishma ve Dumah, Massa, Hadad ve Tema, Jetur, Naphish ve Kedem. Bunlar İsmail'in oğullarıdır... ( 1 Tarihler 1:29-31)

Yeşaya Kitabında Nebaioth'tan kardeşi Kedar ile birlikte bahsedilir:

. . . Kedar'ın bütün sürüleri sana toplanacak, Nebaioth'un koçları sana hizmet edecek; sunağımda kabul görecekler ve şanlı evimi yücelteceğim. . . ( İşaya Kitabı 60:7)

İncil dışı kayıtlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Helenistik ve Roma kaynaklarında Ticarete dayalı Nebati uygarlığının başkenti Petra, günümüz Ürdün'ünün kumtaşı dağlarında ve daha sonra güney Suriye'de Bostra'nın yanı sıra Negev ve kuzey Arabistan'daki diğer şehirlere sahipti. MÖ 259 Zenon papirüsünde Nebatiler'in buhur satın alarak onları kuzey Arabistan'ın Jauf ve Tayma gibi Kedarite merkezleri üzerinden Gazze ve Suriye'ye naklettikleri, çölde deve kervanlarıyla mal taşıdıkları öğrenildi. Nebati çanak çömleği Basra Körfezi'nde, Arabistan kıyıları boyunca Tuwayr, Zubayda, Thaj ve Ayn Jawan'da da bulunmuştur, ancak ana Nebati merkezleri Arabistan'ın batı kıyıları boyunca ve Sina'daydı. Nebatiler Kızıldeniz'de de korsanlardı ve Petra'ya 120 km uzaklıktaki Aila'ya (Akabe) kadar deniz üsleri vardı. Nebatiler'in Helenistik ve Roma zamanlarındaki Arap krallığı, kuzey Arabistan'ın tamamında Fırat'tan Kızıldeniz'e, Romalılar tarafından Nabatene olarak adlandırılan bir bölgeye kadar uzanıyordu. MÖ. 1. yüzyılda krallıkları Romalılar tarafından fethedilerek Arabia petraea eyaleti haline geldi (MS 106). Yahudi tarihçi Josephus (MS 1. yüzyıl), bu krallık ile Nebaioth kabilesi (Yahudi Eski Eserleri I.12,4 ve I.22,1) arasında bir bağlantı olduğunu açıkça öne sürdü. Josephus'un onları yalnızca fonetik düşünceler temelinde kendi adını taşıyan Nebaioth'a geri götürmesi muhtemeldir.[1] Jerome'nin de bu bağlantıyı onaylamasına rağmen, modern tarihçiler Nebatilerin "Nebaioth kabilesi" ile herhangi bir bağlantısını şüpheyle karşılıyorlar. Klasik Arap tarihçileri bazen Nebaioth'u Muhammed'in atası olarak adlandırırlar. Ancak rivayetlerin çoğu İsmail'in bir başka oğlu olan Kedar'ı onun atası olarak göstermektedir.

Ancak Nebatilerin Arapça konuşan bir halk olduğu ve Yunanlar ve Romalılar tarafından böyle kabul edildiği kesindir. (örneğin Tarsuslu Pavlus Galatyalılara yazdığı mektupta kendini bu terimlerle ifade eder) }

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Petra and the Lost Kingdom of the Nabataeans. London, United Kingdom: I.B. Tauris. 2001. s. 14. ISBN 9781860645082. 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2016.