Natalya Zubareviç

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Natalya Vasilevna Zubareviç (7 Haziran 1954, Moskova), bölgelerin ekonomik kalkınması, sosyal ve politik coğrafya alanında uzman bir Rus ekonomik coğrafyacısı, akademisyen. (2005'ten beri) Moskova Devlet Üniversitesi Coğrafya Fakültesi profesörüdür.

Natalya Zubareviç
DoğumNatalya Vasilevna Zubareviç
7 Haziran 1954 (69 yaşında)
Moskova, RSFSC, SSCB
MilliyetRus
Vatandaşlık Rusya
 Sovyetler Birliği
EğitimLomonosov Moskova Devlet Üniversitesi
ÖdüllerUluslararası Wassily Leontief Madalyası
ARGO Baransky Ödülü
Kariyeri
DalıEkonomik coğrafya
Siyasi coğrafya
Çalıştığı kurumlarRusya Ekonomik ve Sosyal Coğrafya Bölümü, Coğrafya Fakültesi, Moskova Devlet Üniversitesi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Moskova ofisinin uzmanıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Zubareviç, 1976 yılında Moskova Üniversitesi Coğrafya Fakültesi İktisadi Coğrafya Bölümü'nden mezun oldu.

1977'den günümüze Moskova Devlet Üniversitesi'nde Rusya Ekonomik ve Sosyal Coğrafya Bölümü'nde çalışmaktadır.

2003 yılında doktora derecesi için «Geçiş döneminde Rusya bölgelerinin sosyal gelişimi» 8 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. konulu tezini savundu.

1998'den beri üniversitede "Üretim Dışı Alanın Coğrafyası", "Bölgesel Kalkınmanın Güncel Sorunları", "Sosyal Coğrafyanın Yeni Yönleri " dersleri veriyor.

2003 yılından bu yana, öğretim faaliyetlerini Bağımsız Sosyal Politika Enstitüsü bölgesel programı direktörlüğünde de sürdürmektedir. Hazırladığı "Rusya Bölgelerinin Sosyal Atlası" programı ile araştırmacılara, yatırımcılara, politikacılara, öğretmenlere ve öğrencilere yardımcı olur. Çalışmaları bölgelerdeki mevcut sorunların ciddiyeti, beşeri sermaye ve sosyal altyapının değerlendirilmesi ve bölgesel kalkınmadaki güncel eğilimler hakkında bilgi sunar.

2010 yılından beri ARGO (Rus Coğrafyacı ve Sosyal Bilimciler Derneği), uzman konseyinde, üyesidir.

Rusya Federasyonu'nun çeşitli bakanlıklarının yanı sıra, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı projeleri de dahil olmak üzere uluslararası proje ve programlara olarak lider ve yönetici konumunda katılır. Uluslararası Çalışma Örgütü Moskova ofisinde ve Bağımsız Devletler Topluluğu'na Teknik Yardım Kurumunda: Rusya Federasyonu'nda insani gelişme, Rusya'da Yoksulluğu Azaltma Stratejisi, Rusya'da Cinsiyet Geliştirme Stratejisi, Rusya Federasyonu'nda Sosyal Güvenlik Sisteminin Reformu konusunda çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca Dünya Bankası Sosyal Projeler Fonlarının bölgelerin sosyal altyapısının geliştirilmesi amacıyla kullanılması için bir metodoloji ve model geliştirmiştir.

Uluslararası kurumların daveti üzerine Zubareviç, Hollanda, Almanya, Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'daki çeşitli üniversitelerde konferanslar vermektedir.

Son yıllarda çeşitli belgesellere danışmanlık hizmeti veren[1] Zubareviç, Eylül 2020'de Belarus'taki eylemlere destek veren bir mektup yayınlamıştır.[2]

"Dört Rusya Teorisi"[değiştir | kaynağı değiştir]

Natalya Zubareviç, 1970'lerden beri var olan "çekirdek çevre" modelini geliştirerek "Dört Rusya Teorisi"ni yazdı. Sosyo-ekonomik derecelendirmeler ile Rusya'nın bölgeleri arasındaki dahili heterojen yapıyı açıklamaktadır.[3]

  • Rusya-1, Moskova'yı ve Rusya nüfusunun %21'inin yaşadığı bir milyon nüfuslu şehirleri kapsar. Ülkedeki 12 şehir, ağırlıklı olarak Rusya'nın orta sınıfının yoğunlaştığı, anayi ve hizmet tabanlı ekonomik gruplardan oluşan toplumdur (Omsk, Perm, Çelyabinsk, Volgograd ve Ufa hariç). Ana iç göç bu şehirlere yöneliktir. Bu kategori, nüfusu 500 binin üzerinde veya 250 binin üzerinde (ülke nüfusunun yaklaşık% 36'sına denk gelen) şehirleri içerir. Bu insanların her türlü hizmete, kültürel etkinliklere ve internete eriimi vardır.
  • Rusya-2, 20 ila 250 bin nüfuslu sanayi şehirlerini kapsar. Ülke nüfusunun% 25'ini oluşturan bu şehirlerde yaşayanlar, esas olarak ağır sanayide istihdam edilmektedir, çok azı yüksek eğitime sahiptir ve yazarın görüşüne göre, bir "Sovyet yaşam tarzı"nı sürdürmeye devam etmektedirler. Nüfusun ödeme kapasitesi düşüktür.
  • Rusya-3, Rusya'nın taşrasını kapsar. Ülkenin toplam nüfusunun% 38'inin yaşadığı küçük kasaba ve köylerden oluşur. Bu yerleşim yerlerinde nüfus azalma ve yaşlanma eğilimdedir. Ekonominin ana sektörü tarımdır. Tren hatları üzerindeki yerleşimlerde turizm kaynaklı istihdam az da olsa vardır.
  • Rusya-4, ülke nüfusunun %6'sını oluşturan Kuzey Kafkasya, Tuva ve Altay cumhuriyetlerini kapsar. Bu cumhuriyetlerin ekonomisi federal merkezin desteğine bağlıdır. Halkın eğitimi çok düşüktür. Altyapı olmayan alanlar yaygındır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "«Камчатка — полуостров, про который все забыли»". 13 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  2. ^ "«Мы глубоко возмущены, что диалогу с обществом власть предпочитает насилие»". 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  3. ^ Наталья Зубаревич. "Четыре России". // vedomosti.ru. 31 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2014.