Morris Kight

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Morris Kight (2002, Los Angeles; Henning von Berg tarafından çekildi).

Morris Kight (d. 19 Kasım 1919, Comanche County, Teksas; ö. 19 Ocak 2003, Los Angeles, Kaliforniya), Amerikalı eşcinsel hakları önderi ve barış eylemcisi. ABD'deki gey ve lezbiyen sivil haklar hareketinin özgün kurucularından biri olarak sayılır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kight Teksas eyaleti Comanche İli'nde doğup büyüdü. 1941'de personel ve kamu yönetimi derecesi ile Texas Christian University'den mezun oldu.[1]

1941'den 1958'e kadar Kight kuzey New Mexico'da yaşar iken bir sürü diğer gey insan ile birlikte Adlai Stevenson'ın 1952 genel seçimleri için başkanlık adaylığında etkin oldu. Stevenson'ın kampanyası kapsamında bir sürü geyin bulunması, Stevenson'ın gey olduğunu iddia eden rivayetlere yol verdi.[2]

New Mexico'da yaşar iken Kight evlenip iki kız çocuğu (Carole Kight-Fyfe ile Angela Chandler) sahibi oldu. Bu bilgileri sadece en yakın dostları ile paylaştı, zira bunun bir gey hakları sözcüsü olarak onun kendi güvenilirliğini yitireceğini inandı.[3]

Kight ayrıca Albuquerque'de iken oyunculuk yapıyordu. 1950'den 1955'e kadar Albuquerque'deki "Summerhouse Theatre" ve "Old Town Players" tiyatro şirketlerine katıldı. Her iki şirket Kaliforniya'dan birçok oyuncu getirdi ve Kight, bu oyuncuların yanına getirdikleri yeni "homophile" örgütlerinin broşürlerini ve yayınlarını okuma fırsatı ile karşılaştı. Bu, elitist bulduğu Mattachine Society gibi gruplar ile ilk karşılaşması idi.[2]

İsçi hakları ve sivil haklar faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kight birçok siyasi, sivil haklar ve işçi hakları grubunda etkin idi. 1940'larda Oil, Chemical and Atomic Workers International Union'ın örgütlenmesine katıldı.[4] Los Angeles'e taşındıktan sonra bir sürü haklar grubuna katılmayı devam etti. Bu çalışmalar kendisi kurduğu ilk protesto gruplarına yol verdi: 1967'deki "Dow Action Committee" ("Dow Eylem Komitesi"). Komite Dow kimya şirketini, şirketin Agent Orange'i üretmesi ve Agent Orange'in Vietnam Savaşı sırasında kullanılmasını protesto etti.

Kight'in kuvvetli inançları onu gey topluluğuna aykırı bir konumda bıraktı. 1977'de Kight, Coors Brewing Company'in sendika karşıtı yasaları ve gey karşıtı siyasetçileri milyonlarca dolar ile fonlamasını açığa çıkartmak amacı ile Coors'a karşı ulusal bir boykot başlattı. Morris, Outfest'in Coors fonlamasını kabul ettiği yılda Outfest düzenleyicilerini sinir etti. Etkinliğin önünde bir gösteri düzenleyerek topluluğu gey karşıtı kuruluşların paraya ihtiyacı olan gey örgütlere ve etkinliklere para vererek kendi halk imajlarını nasıl temizlediklerini öğretmeyi çalıştı.

Morris başardı ve Outfest artık Coors fonlarını kabul etmez.

Gey hakları faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1958'de Kight Los Angeles'a taşındı. Burada iken birçok gey ve lezbiyen örgütün kurucusu veya yan kurucusu oldu. Bu örgütlerin ilki Ekim 1969'da kurulan Gay Liberation Front ("Gey Kurtuluş Cephesi"; GLF) idi (New York ve Berkeley'deki GLF'lerden sonra bu ülkenin üçüncü GLF'i idi). İsim, Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi'ne dayanışma göstermek için seçildi. Ertesi sene içerisinde ülke çapında 350'den fazla GLF örgütü kuruldu.[2]

Ayrıca Los Angeles'te 1970'te Christopher Street West onur yürüyüşü, 1971'de Gay Community Center ("Gey Topluluğu Merkezi"; ismi sonradan Los Angeles Gay and Lesbian Center'a değiştirildi), 1975'te Stonewall Democratic Club, 1983'te Aid For AIDS ve bir sürü diğer örgütün kurucularından oldu.[5] Kight'ın hatıralarına göre Gay Community Center'ın kuruluşu, en çok gurur duyduğu başarısı idi.

Kight siyasi eylemcilikteki tecrübelerini gey hakları alanı ile paylaştı. Los Angeles GLF'in işlediği ilk eylemlerden "Barney's Beanery" isimli bir lokantaya karşı idi. West Hollywood'da bulunan bu lokanta "Fagots [sic] Stay Out" ("Nonoşlar Girmesin") diye yazan bir işareti binanın dışında tutmasının yanı sıra bunu yazan kibrit kutusu kapaklarını da basıyordu. Kight, Troy Perry ve 100 diğer eylemci ile birlikte lokantanın dışında protesto etti; kahve almak ve masaları kaplamak için ara sıra bazı eylemcileri içeriye sokarlardı. Protesto başlangıçta başarılı idi - lokanta sahibi sonunda haber kameraların önünde işareti Kight'e teslim etti. Ancak haber kameraları meydanı terk ettikten sonra lokanta sahibi yeni bir işaret dikti; West Hollywood'un bir ayrımcılık karşıtı kararnâmeyi kabul etmesi ile şehrin ilk açık lezbiyen belediye başkanı Valerie Terrigno'nun işareti kaldırmasına kadar işaret yerinde durdu. İlk protestonun ardından Perry, lokanta sahibinin özür dilemesine kadar lokantaya ayak basmamayı yemin etti. En sonunda lokanta sahibi 2005'te özür diledi. Yeni sahip David Houston da özür dilemiştir ve elini gey topluluğuna uzatma yöntemleri kapsamında yoksul gey gençler için aylık öğle yemekleri düzenler.[6]

Yirmi sene boyunca Los Angeles İli İnsan İlişkileri Komisyonu'nda görev yaptı.

2003'te Los Angeles Şehri, Hollywood Boulevard ile McCadden Place'in arasındaki köşeyi "Morris Kight Square" ("Morris Kight Meydanı") olarak ilân etti. Bu konum seçildi, zira Christopher Street West yürüyüşünün başlangıç noktası idi.

Son yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayatının sonuna doğru Kight, birçok kez onu yavaşlatan felç geçirdi.

West Hollywood'daki Matthew Shepard Triangle (Matthew Shepard Üçgeni)'da ona adanmış bir Çin manolya ağacı ve bir bronz plaka vardır. Alanı toplamak, çiçekleri sulamak ve yeni çiçekler dikmek için Morris Kight eskiden parkı her hafta ziyaret ederdi.

16 Kasım 1998'de 79. doğum gününden hemen önce West Hollywood Şehir Konseyi ona bir "Lifetime Achievement Award" ("Hayat Boyu Başarı Ödülü")'ı teslim etti.

Eylül 2001'de West Hollywood Public Access sunucusu James Fuhrman ile "Early Gay and Lesbian History in Los Angeles" ("Los Angeles'te Erken Gey ve Lezbiyen Tarihi") isimli bir belgesel filmi hazırladı. Film, onun Beanery protestosu ile diğer eylemlere ilişkin hatıralarını içerdi.

Uzun bir zaman için partneri Roy Zucheran ile birlikte idi.

Ölümünden üç gün önce hatırlanmaya değer şeylerini ve arşivlerini Los Angeles'teki National Gay and Lesbian Archives'a bağışladı. Ayrıca UCLA onun arşivlerinin bazılarını tutmaktadır.

19 Ocak 2003 tarihinde Los Angeles'teki Carl Bean Bakımevi'nde huzurlu öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rapp, Linda (28 Aralık 2004). "Kight, Morris (1919-2003)". glbtq: An Encyclopedia of Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender, and Queer Culture. glbtq, inc. ss. 3 sayfa. 24 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2007. 
  2. ^ a b c Nardi, Peter M. (1994). Growing Up Before Stonewall. New York: Routledge. ISBN 9780415101523. 
  3. ^ "Kight, Morris (1919-2003)". 24 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2007. 
  4. ^ Ceci. "Steven". Workers World. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2007. 
  5. ^ "Gay.com obituary". Gay.com. 18 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2007. 
  6. ^ "Barney's Beanery Repents". Los Angeles Independent. 22 Haziran 2005. 5 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]