Moğolistan devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Moğolistan devlet başkanı, Asya ülkesi Moğolistan'da 1911 bu yana ülkenin en üst makamında bulunan kişiye verilen unvandır.

1992'de kabul edilen Moğolistan Anayasası, Moğolistan Cumhurbaşkanı'nın "Moğol halkının birliğinin devlet başkanı ve somutlaşmış örneği" olduğunu belirtmektedir.[1]

Moğolistan, bağımsızlığını 1911'de Qing Hanedanı'ndan Bogd Khan (8. Jebtsundamba Khutuktu ) altında ilan etti . 1911'den 1924'e kadar Moğolistan devlet başkanı nominal olarak Bogd Hanıydı. 1924-1992 yılları arasında, Moğolistan Halk Cumhuriyeti sırasında, devlet başkanının resmi unvanı, Büyük Hural Devlet Başkanı, Devlet, Küçük Hural Başkanı, Büyük Hural Başkanı ya da Büyük Hural Halk Başkanı dahil olmak üzere çeşitli değişiklikler göstermiştir.

Moğolistan Devlet Başkanları (1924 – günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

(İtalik tarihler ofisin fiili olarak devam ettiğini gösterir)

Moğolistan Bogd Hanlığı (1911–1924)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Doğum-Ölüm Göreve başlama Görevi bırakma Unvan
Moğol Hanı
1 Bogd Han Bogd Khan.jpg 1869–1924 29 Aralık 1911 20 Mayıs 1924 Jebtsundamba Khutukhtu
Nr. Doğum-Ölüm Göreve başlama Görevi bırakma Unvan
Geçici başkan
Balingiin Tserendorj Balingiin Tserendorj.jpg 1868–1928 20 Mayıs 1924 28 Kasım 1924 MPP

Moğolistan Halk Cumhuriyeti (1924–1992)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Doğum-Ölüm Göreve başlama Görevi bırakma Unvan
Büyük Khural Başkanı
2 Navaandorjiin Jadambaa
Soyombo yellow.svg
1900–1939 28 Kasım 1924 29 Kasım 1924 MPP
Küçük Khural Başkanlığı Başkanı
3 Peljidiin Genden Genden.jpg 1892–1937 29 Kasım 1924 15 Kasım 1927 MPP
4 Jamtsangiin Damdinsüren
Soyombo yellow.svg
1898–1938 16 Kasım 1927 23 Ocak 1929 MPP
5 Khorloogiin Choibalsan Kh. Choibalsan around 1925.jpg 1895–1952 24 Ocak 1929 27 Nisan 1930 MPP
6 Losolyn Laagan
Soyombo yellow.svg
1887–1940 27 Nisan 1930 2 Temmuz 1932 MPP
7 Anandyn Amar Anandyn Amar.png 1886–1941 2 Temmuz 1932 22 Mart 1936 MPP
8 Dansranbilegiin Dogsom DansranbilegiinDogsom.jpg 1884–1941 22 Mart 1936 9 Temmuz 1939 MPP
Makam boş kaldı (9 Temmuz 1939 – 6 Temmuz 1940)
9 Gonchigiin Bumtsend GonchigiinBumtsend.jpg 1881–1953 6 Temmuz 1940 5 Ocak 1946 MPP
(9) Gonchigiin Bumtsend GonchigiinBumtsend.jpg 1881–1953 5 Ocak 1946 6 Temmuz 1951 MPP
Büyük Khural Başkanlığı Başkanı
Gonchigiin Bumtsend GonchigiinBumtsend.jpg 1881–1953 6 Temmuz 1951 23 Eylül 1953 MPP
Sükhbaataryn Yanjmaa
geçici
Sükhbaataryn Yanjmaa.jpg 1893–1963 23 Eylül 1953 7 Temmuz 1954 MPP
10 Jamsrangiin Sambuu JamsrangiinSambuu.png 1895–1972 7 Temmuz 1954 7 Temmuz 1960 MPP
Büyük Khural Halk Başkanlığı Başkanı
Jamsrangiin Sambuu JamsrangiinSambuu.png 1895–1972 7 Temmuz 1960 21 Mayıs 1972 MPP
Tsagaanlamyn Dügersüren
geçici
Coat of arms of the People's republic of Mongolia.svg 1914–1986 21 Mayıs 1972 29 Haziran 1972 MPP
Sonomyn Luvsan
Geçici
Coat of arms of the People's republic of Mongolia.svg 1912–1986 29 Haziran 1972 11 Haziran 1974 MPP
11 Yumjaagiin Tsedenbal Tsedenbal BundesArchiv.jpg 1916–1991 11 Haziran 1974 23 Ağustos 1984 MPP
Nyamyn Jagvaral
geçici
Coat of arms of the People's republic of Mongolia.svg 1919–1987 23 Ağustos 1984 12 Aralık 1984 MPP
12 Jambyn Batmönkh Jambyn Batmonkh statue.jpg 1926–1997 12 Aralık 1984 21 Mart 1990 MPP
13 Punsalmaagiin Ochirbat Ochirbat-Punsalmaa.jpg 1942– 21 Mart 1990 3 Eylül 1990 MPP
Halk Cumhuriyeti Başkanı
Punsalmaagiin Ochirbat Ochirbat-Punsalmaa.jpg 1942– 3 Eylül 1990 12 Şubat 1992 MPP

Moğolistan (1992–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı
(13) Punsalmaagiin Ochirbat Ochirbat-Punsalmaa.jpg 1942– 12 Şubat 1992 20 Haziran 1997 MPP
(1993'e kadar)
Sosyal Demokrat
14 Natsagiin Bagabandi Natsagiin Bagabandi (Cropped).png 1950– 20 Haziran 1997 24 Haziran 2005 MPP
15 Nambaryn Enkhbayar Nambaryn Enkhbayar 2005.jpg 1958– 24 Haziran 2005 18 Haziran 2009 MPP
16 Tsakhiagiin Elbegdorj Tsakhiagiin Elbegdor.jpg 1963– 18 Haziran 2009 10 Temmuz 2017 DP
17 Haltmaagiyn Battulga Khaltmaagiin Battulga (2017-09-07).jpg 1963– 10 Temmuz 2017 Görevde DP

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]