İçeriğe atla

Mehmet İndaraqo Şupago

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu sayfa hızlı silinmeye adaydır!


Hızlı Sil Bu sayfa, Vikipedi'nin hızlı silme politikası gereğince silinmesi için etiketlenmiştir ve bir hizmetli tarafından incelemeyi beklemektedir.
Sayfanın silinmemesi gerektiğini düşünüyorsanız, gerekçenizi tartışma sayfasında belirtiniz ya da silinmeyi gerektiren durumu ortadan kaldıracak şekilde sayfayı düzenleyiniz.
Sağdaki "Göster" düğmesine tıklayarak hızlı silme koşullarına göz atabilirsiniz

(Lütfen bu metni sadece gerekli kuralları hatırlamak için kullanın, VP:HS sayfasındaki kuralları bildiğinizden emin olun. İlgili kriterin aşağıdaki kısaltmalar dışında ek şartları olabilir.)

G1: Anlamsız karakter dizisi — G2: Deneme — G3: Vandalizm — G4: Önceden silinmiş metin — G6: Kullanıcı talebi — G7: Silinmiş sayfanın tartışması — G8: Temizlik amacıyla — G9: Telif — G10: Saldırı — G11: Reklam — G12: İlgisiz tartışma

M1: Taslak kriterlerini sağlamayan madde — M2: Farklı bir dildeki madde — M3: İçeriksiz madde — M4: Başka bir Wikimedia projesine aktarılan madde — M6: Kayda değer olmayan konulu madde — M8: Düzen ve ansiklopediklik açısından uygunsuz madde — M9: Makine çevirisiyle oluşturulmuş madde

Y1: Boşa yönlendirme — Y2: Kötü yönlendirme — Y3: Farklı isim alanları arasında yönlendirme

D1: Çift kopya dosya — D2: Bozuk/boş dosya — D3: Uygunsuz lisanslı dosya — D6: Adil kullanımı hatalı belirtilmiş dosya — D8: Ansiklopedik açıdan değersiz dosya - D9: Kullanışsız dosya - D10: Vektörel dosya - D11: Şüpheli dosya - D12: Tanımlanamayan dosya - D13: İçeriği kaynaklandırılamayan dosya

K1: Boş kategori — K2: Yeniden isimlendirme kategorisi — K3: Şablon kategorisi

KS2: Var olmayan kullanıcı — KS3: Adil kullanım galerisi — KS4: İlgisiz kullanıcı sayfası

Ş1: Kışkırtıcı/bölücü şablon — Ş2: Kullanılmayan şablon

P1: Madde olarak silinebilecek portal — P2: Kriterleri sağlamayan portal

Hizmetliler için: Lütfen sayfanın geçmişini incelemeden silme işlemini gerçekleştirmeyiniz.


Gerekçe: Madde 6: Kayda değerlik ölçütlerini sağlamayan konuya sahip madde
İsteyen: Bu sayfa üzerindeki en son değişiklik, 17 saat önce Khutuck Bot (katkılar | kayıtlar) tarafından gerçekleştirildi.
Mehmet İndaraqo
Мэхьмэд Индаракъо
Pşad Prensi
Yerine geldiği İndar Şupago
Yerine gelen Makam kaldırıldı
Kişisel bilgiler
Doğum 1737
Natuhay, Çerkesya
Ölüm 1838
Çerkesya
Milliyeti Çerkes
Çocuk(lar) Nogay İndaraqo Şupago
Dini Hristiyanlık
Askerî hizmeti
Bağlılığı Çerkesya
Çatışma/savaşları Rus-Çerkes Savaşı

Mehmet İndaraqo Şupago (Adigece: Мэхьмэд Индаракъо Шупаго, romanize: Məhməd İndaraqo Şupago, Pşad Prensi olan Natuhay soylusu bir Çerkes lideri. James Bell'in kitabında "Indar-oku" olarak geçer.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yılları hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmemektedir. Pşad Vadisindeki en büyük mülk sahibidir. Kendisine ait vasal soyluların bulunduğu bilinmektedir. James Bell'in ve Marigny'nin kitaplarında kendisinden yer yer bahsedilir.

Yaşı ilerledikçe Şupago soyunun liderliği İndaraqo'dan Hawdıqo Mansur'a geçmiştir.

İsim[değiştir | kaynağı değiştir]

Mehmet'in soyadı Şupago olup, İndaraqo "İndar'ın oğlu" anlamına gelmektedir. Çerkeslerin "-qo" soneki ile biten hem soyadları hem de lakapları vardı. Bu ek Türkçe adlardaki "-oğlu" ekiyle eş anlamlıdır.

Rus-Çerkes Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktif olarak Ruslarla yapılan savaşlarda yer almıştır. İnşa ettirip komuta ettiği bir uskunası vardı ancak 1819'da Pşad yakınlarında kazaya uğradı. 8 Temmuz 1837 yılında Pşad'da çıkan çatışmalarda İndaraqo'nun torunu ve iki vasalı yaralandı. Aynı sene içerisinde köyü, General Aleksey Velyaminov'un müfrezesi tarafından saldırıya uğradı ve yok edildi. Bunun üzerine İndaraqo, ailesiyle birlikte Ts'emez'e göç etti.[1]

"Sıkıntımızda bizi düşünen İngilizlere hak ettikleri karşılığı veremeyecek kadar fakiriz; ama Tanrı onları ödüllendirecek; her gün Tanrı'ya bunu yapması için dua ediyorum. Şimdi yaşlıyım ve çok güçsüzüm, ölmeden önce tek dileğim, ülkemi özgürlük ve barış içinde görebilmek."

— Mehmet İndaraqo

[2]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Samir, Hotko (1 Ocak 2022). "Çerkesya'nın batı vilayeti Nathokuac". Jineps Gazetesi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2024. 
  2. ^ Bell, James Stanislaus (1840). Journal of a residence in Circassia during the years 1837, 1838, and 1839. Robarts - University of Toronto. London E. Moxon. ss. 82,84-85.