Meşeli Yaylası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Meşeli Yaylası, Ankara ilinin Çubuk ilçesinde bulunan bir yayladır. Yaylanın yakınında Meşeli köyü vardır. Yayla, adını bünyesinde yetişen meşe ağaçlarından almıştır. Ağaç olarak çoğunlukla meşe az miktarda karaçam ve ardıç da bulunur. Yüzolçümü 500 hektar denizden yüksekliği 1100 metredir. Yaylanın etrafı çam ağaçları ve yeşil alanlarla kaplıdır.[1]

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaylada yaşayan hayvanlar arasında kızıl geyik, kurt, tilki, altın çakal, porsuk, tavşan, yaban domuzu, ağaç sansarı, sincap, kirpi, yaban kedisi, vaşak gibi memeliler ile, keklik, kartal, puhu, karga, doğan, dağ bülbülü, karatavuk, çavuşkuşu, bıldırcın, şah kartal, öter ardıç kuşu gibi kuşlar yaşamaktadır.

Yaylada bir göl bulunmaktadır. Gölün yüzey alanı 56 Hektar (1 km²), ortalama derinliği 2 m su yüzey kotu 72 m, göl çevresi uzunluğu 0,85 km, uzunluğu 0,50 km. ve genişliği ortalama 100 metredir. Kurak zamanda en derin yeri 1 metre olup, suyun en yüksek olduğu dönemde ortalama derinliği 2 metre civarına çıkmaktadır. Gölde sazan, kadife, turna ve gümüş balığı vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "MEŞELİ YAYLASI". Çubuk Belediyesi. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023.