Los Rojos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Los Rojos
Kuruluş1990'lar
Tarih(ler)1990'lar-Günümüz
Kurucu(lar)Osiel Cárdenas Guillén
Lider(ler)Zenen Nava Sánchez
Merkez(ler)Reynosa, Tamaulipas, Meksika
Etkin bölgelerTamaulipas, Morelos, Puebla, Guerrero
Gelir kaynağıCinayet, Adam kaçırma
MüttefiklerKörfez Karteli
Los Mexicles
Sureños
Meksika Mafyası
Sinaloa Karteli
Rakip(ler)Los Metros
Los Zetas
MS-13
Los Negros
Jalisco Yeni Nesil Karteli
Beltrán Leyva Karteli
Los Ardillos
Guerreros Unidos

Los Rojos, Körfez Karteli olarak bilinen Meksikalı uyuşturucu kaçakçılığı örgütünün bir grubudur. Grup, 1990'ların sonlarında, kartelin eski lideri Osiel Cárdenas Guillén'in hükümdarlığı sırasında, kartelin silahlı kanadı olarak örgüt liderlerinin güvenliğini sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Los Rojos'un şu anki lideri, El R1 takma adıyla Juan Mejía González'dir. 2 Eylül 2011'de, Los Rojos'un iki lideri Mejía González ve Rafael Cárdenas Vela, Körfez Kartelindeki bir başka grup olan Los Metros'a komuta eden uyuşturucu baronu Samuel Flores Borrego'ya suikast emrini vermiştir.

Flores Borrego'nun ölümü, 2011 yılı sonu boyunca Los Rojos ve Los Metros arasında bir dizi çatışmayı tetiklemiştir. Bununla birlikte, 2012'nin başlarında Los Metros iç çatışmalardan galip çıkmıştır ve Los Rojos'u kartel operasyonları arasında daha az güçlü bir konuma düşürmüştür.

Los Metros'la Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

1990'ların sonlarında, Körfez Kartelinin eski lideri Osiel Cárdenas Guillén'in, Los Zetas'ın yanı sıra Tamaulipas'ın çeşitli şehirlerinde kurduğu benzer grupları da vardı. Bu grupların her biri radyo kodlarıyla tanımlanıyordu: Los Rojos Reynosa'da bulunuyordu; Los Metros'un genel merkezi Matamoros'taydı; ve Los Lobos Nuevo Laredo'da kurulmuştu. Los Metros ile Los Rojos arasındaki çekişme, El R-1 lakaplı Juan Mejía González'in, Reynosa'nın bölgesel patronunun adayı olarak göz ardı edildiğinde ve Miguel Alemán, Camargo ve Ciudad Mier'i kapsayan, doğrudan ABD-Meksika genelindeki "Frontera Chica" bölgesine gönderildiğinde Teksas'ın Starr County sınırında başlamıştır. Mejía González'in istediği alan Flores Borrego'ya verilmişti, bu da Los Metros'un Los Rojos'un üzerinde olduğunu öne sürmüştür.

The Monitor tarafından açıklanan doğrulanmamış bilgiler, Los Rojos'un iki liderinin, Mejía González ve Rafael Cárdenas Vela'nın Flores Borrego'yu öldürmek için bir araya geldiğini göstermişti. Cárdenas Vela, Flores Borrego ve Los Metros'a kin besliyordu çünkü bunların Meksika Ordusunun 5 Kasım 2010'da amcası Antonio Cárdenas Guillén'i (Tony Tormenta) bulup öldürmesine yol açtığına inanıyordu. Diğer kaynaklar, iç çatışmanın, Los Rojos'un Körfez Kartelinin amansız düşmanı Los Zetas'a karşı "fazla yumuşak" davrandıkları yönündeki şüphelerden kaynaklanmış olabileceğini belirtiyor. Körfez Karteli ile Los Zetas 2010'un başlarında ayrıldıklarında, Los Rojos'un bazı üyeleri Körfez Kartelinde kalmıştı, diğerleri ise ayrılıp Los Zetas'ın güçlerine katılmaya karar vermiştir.

InSight Crime, Los Rojos ve Los Metros arasındaki temel anlaşmazlığın liderlik konusunda olduğunu açıklıyor. Cárdenas ailesine daha sadık olanlar Los Rojos'ta kalırken, Flores Borrego gibi Jorge Eduardo Costilla Sánchez'e sadık olanlar Los Metros'u savunmuştur.

Başlangıçta Körfez Karteli sorunsuz bir şekilde çalışıyordu ancak Körfez Kartelindeki iki grup arasındaki çekişme, Flores Borrego'nun 2 Eylül 2011'de öldürülmesiyle tetiklenmişti. Los Rojos, Körfez Kartelindeki en büyük grup olan Los Metros'a saldırdığında, Tamaulipas'ta çatışmalar çıkmıştı ve kendi aralarında uyuşturucu yükleri çalınmıştı, ancak Los Metros, Matamoros'tan Miguel Alemán, Tamaulipas'a kadar uzanan büyük şehirlerin kontrolünü elinde tutmayı başarmıştır.

Güney Meksika'da[değiştir | kaynağı değiştir]

Santiago Mazari Hernández (takma adı ile "El Carrete"), 10 yıllık bir aramanın ardından 1 Ağustos 2019'da Leonardo Bravo, Guerrero'da tutuklanmıştır. Ayrıca, baş operatörü olduğu varsayılan "Marco N" de tutuklanmıştır. Grubun lojistiğinden sorumlu olduğu söylenen Mazari Hernández'in kız kardeşi Gabriela Mazari Hernández (takma adı ile "La Gorda") geçen Mart ayında tutuklanmıştı. Polis, bu tutuklamalarla kartelin neredeyse tamamen dağıldığına inanıyor. Los Rojos'un Morelos ve Guerrero'daki başlıca rakipleri Jalisco Yeni Nesil Karteli, Beltrán Leyva Karteli ve Guerreros Unidos'du.