Londra Türk toplumu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Londra Türk toplumu
Önemli nüfusa sahip bölgeler
A - * London Borough of Enfield * London Borough of Hackney * London Borough of Haringey * London Borough of Islington * London Borough of Waltham Forest* London Borough of Kensington and Chelsea * City of Westminster * Londra Şehir Merkezi B - * Croydon * Greenwich * Southwark * Stratford * Clapham Junction * Hammersmith * Wimbledon * Hillingdon * Heathrow
Diller
* İngiliz İngilizcesi * Türkçe (buna Kıbrıs Türkçesi lehçesi dahildir.)
Din
Sünni İslam · Alevilik · diğer dinler · dinsiz

Londra Türk toplumu veya Londra'daki Türkler, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da yaşayan Türk diasporasıdır. Birleşik Krallık'taki Türkler ve İngiltere'deki Türkler büyük oranda Londra'da yaşamaktadır. Genellikle Türklerin Birleşik Krallık'ta yaşadığı yerler Londra ve Londra çevresindedir. Londra ve Londra çevresinde yaşayan Türk nüfusu, 2017 Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığının hazırladığı Birleşik Krallık Ulusal İstatistikler Raporu'na göre Londra'da 400.000-450.000 Türk asıllı Birleşik Krallık vatandaşı yaşamaktadır.

Londra'da Türk toplumu en çok London Borough of Enfield, London Borough of Hackney, London Borough of Haringey, London Borough of Islington, London Borough of Waltham Forest'da yaşamaktadır. Bunların yanında London Borough of Kensington and Chelsea, City of Westminster ve City of London kısımlarında da yoğun olarak Türk nüfusu vardır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak 17. yüzyılda, İspanya'nın Gal Bölgesi'nde Britanya İmparatorluğu'nu tehdit eden İspanya Krallığı karşısında, Britanya'nın Osmanlı İmparatorluğu ile İspanya karşısında savaşa girmesi sonucunda, Britanya'nın Osmanlı'dan ödül ve yetiştirme olarak aldığı Türklerin ilk olarak Londra'ya gitmesiyle Londra'daki Türk tarihi başlar.[1]

I. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti'nden Britanya'ya, her ne kadar ikili ilişkiler savaş sonunda dursa bile, insanlar göç etti ve böylelikle Britanya, Osmanlı'dan ikinci büyük göç dalgasını almış oldu. I. Dünya Savaşı'ndan sonra, Türkiye'nin ilk yıllarında Türkiye'den Birleşik Krallık'a 5.000'e yakın insan göç etti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gilliat-Ray, Sophie (2010), Muslims in Britain: An Introduction, Cambridge University Press, ISBN 0-521-53688-X .