İngiltere'deki Türkler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İngiltere'deki Türkler, Birleşik Krallık ve Türkiye ilişkilerinin oluşturduğu bir diasporadır. 2017 İngiltere Yurt Ofisi'nin verilerine göre yaklaşık 780.000 civarı yaşayan İngiltere Türklerinin Birleşik Krallık'ta edindiği birçok meslek ve yarattığı bir sürü ünlü proje ve eser vardır. Türk nüfusu, Birleşik Krallık'ta Londra kentinde 400.000-450.000 kadardır ve Londra dışında, Birmingham ve Manchester kentlerinde de tanınmış ve belli olan Türk nüfusu vardır. Bu Türk nüfusunun çoğunluğu Türkiye'den ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nden gelmektedir.

İngiltere'deki Türkler, çoğunlukla Londra kentinde yaşarlar. İngiltere'de Londra dışında Birmingham, Manchester, Liverpool, Sheffield, East Midlands, Luton, Cambridge, Oxford, Bournemouth, Southampton ve Leeds kentlerinde yaşarlar ve orada diasporaları 300.000-350.000 kişi civarındadır.

İngiltere'de Türkiye'nin Londra dışında 325 temsilciliği vardır. Ayrıca Birmingham ve Manchester kentlerinde konsolosluk gibi hizmet gören gelişmiş temsilcilikleri vardır.

Ayrıca, İngiltere'de Çanakkale Savaşı'nda ölen Osmanlı askerleri anısına düzenlenen saygı gösterileri ve ona benzer Portsmouth kentinin Gosport ilçe merkezinde Türk Şehitliği bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]