Livonya Guberniyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Livonya Guberniyası
Лифляндская губерния
Rus İmparatorluğu guberniyası

1721–1918
Bayrak Arma
Bayrak Arma
Livonya Guberniyası harita üzerinde
Livonya Guberniyası harita üzerinde
Livonya Guberniyası
Merkez Riga
Tarih
 - Kuruluş 1721
 - Kaldırılış 1918
Nüfus
 - 1897[1] 1.299.365 
Bugün parçası  Letonya
 Estonya

Livonya Guberniyası (RusçaЛифляндская губерния Liflyandskaya guberniya; AlmancaLivländisches Gouvernement; LetoncaVidzemes guberņa; EstoncaLiivimaa kubermang), Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, üç Baltık guberniyasından biri olup günümüz Letonya'nın kuzeyini ve Estonya'nın güneyini kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Riga idi.

Guberniya, 1721 yılında Riga Guberniyası adıyla Büyük Kuzey Savaşı'nın ardından İsveç'in Estonya ve Livonya bölgelerinin Rusya hakimiyetine geçmesi sonucu kurulmuştur. I. Dünya Savaşı'nın sonlarında Brest Litovsk Barış Antlaşması ile Rusya bölge üzerindeki haklarından vazgeçti. Daha sonra güney ve kuzey kısımları 1918'de bağımsızlıklarını ilan eden Letonya ve Estonya'ya katıldı.[2]

İdari bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Livonya Guberniyası, Dorpat, Fellin, Ösel, Pernau, Riga, Walk, Wenden, Werro ve Wolmar olmak üzere dokuz uyezde ayrılmaktaydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Первая всеобщая перепись населения Российской Империи 1897 г" (Rusça). 21 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 
  2. ^ "The Baltic States and Weimar Ostpolitik By John Hiden". 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]